Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt.
Di dalam tempoh PKP 3.0 , PKPD Kuantan dan kuarantin 14 hari, selalu ada budak-budak datang ke rumah ke rumah untuk menjual jagung. Satu plastik RM10, ada 5-6 batang mengikut saiz .Memang berbaloi membeli jagung-jagung tu. Sampai setiap kali , jagung ada, mesti beli sebab anak anak suka.
Antara masakan jagung yang telah dibuat, puding jagung, cucur jagung, jagung banjir, jagung bakar, dan jagung rebus dan cupcorn. Lepas tu taktau nak masak apa, guna balik masakan tadi, ulang sampai jagung habis haha.
So kita tepek sikit gambar masakan jagung untuk memori PKP dan pandemik.
Jagung Bakar Mentega
Jagung direbus di dalam Periuk Noxxa selama 15 minit, kemudian disapu dengan mentega dan susu pekat dan bajar atas pemanggang. Dah siap, boleh dihidang. Simple.
Cucur Jagung Lemak Manis
Saya guna dua tongkol jagung, dua cawan tepung, dua cawan air panas, sesudu marjerin, sebiji telur sesudu susu pekat manis, sedikit gula dan garam. kacau, bulat-bulatkan dan goreng panas-panas. Sekali hadap terus habis , sebab rangup , lembut di dalam.
Bubur Jagung Bersagu
Bubur jagung pun saya gunakan dua tongkol jagung, sekotak santan kelapa, sekeping gula melaka, sedikit sagu merah, daun pandan , sedikit gula dan garam. Siap dan mudah dimasak. Janji jaga sukatan ye.
Jagung Kuah Banjir
Mencuba pula resipi viral, letak jagung dipotong macam dalam gambar, letak 1 tin susu cair , sedikit gula , garam dan mentega. Rebuskan sehingga masak. Guna Noxxa Lagi, HP 15 dah siap.
Memang saya perlukan Noxxa, sebab banyak kerja nak kena buat.Alhamdulillah Noxxa pun masih bertahan lagi. Dah macam macam resipi ekspress dimasak akibat kejar masa. Konsep masak dan tinggal ni memang saya suka sebab kurangkan letih dan jimatkan masa.
Sep siapa macam saya.Kita Geng!
Semoga bermanfaat
0 inspirasi naluri :-):
Post a Comment