Thursday, November 13, 2014

Rumah : Water Filter

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wth

Water Filter juga merupakan satu keperluan rumah pada zaman sekarang. Jadi kena masukkan water filter sebagai wishlist.:-) Borak-borak dengan supplier water filter ni.Rupanya mereka memang target orang Kuantan sebab isu Lynas, yang boleh menyebabkan pencemaran.Tak pasti pulak kaitannya macam mana pula kan?

Jenama yang famous, mestilah COWAY dan ELKEN. Memang hanya buat perbandingan antara dua produk ni dah rasanya. Ada satu lagi produk yang dahulunya di bawah Ana Edar Sdn Bhd.Affordable juga harganya, dapat dua pakej lagi.

Kelebihan mesin air;

  • Kita tak perlu masak air dan simpan air peti banyak-banyak.Tekan aje dah boleh minum.
  • Jimat masa nak hidang air kepada tetamu yang datang
  • Mestilah terjamin kebersihannya
Kekurangan mesin air
  • Bila "blackout", tak dapat nak minum, kena cari sumber air lain.Maknanya masak sendiri atau beli botol air yang besar untuk bekalan kita.

COWAY

Antara produk Coway yang ada. Water Filter. Yang menarik perhatian saya adalah model Metro dan Petit. Beza Metro dan Petit adalah saiz tangki simpanan Air, Petit adalah model yang kecil molek. Metro adalah model Coway yang tinggi dan mempunyai simpanan tangki yang besar sedikit.Ada saluran paip di bwah mesin untuk pengeluaran air yang banyak.(Rasanya suka model Metro kot)

Metro Coway
Petit Coway

Petit adalah model yang kecil molek. Metro adalah model Coway yang  tinggi dan mempunyai simpanan tangki yang besar sedikit.Ada saluran paip di bawah mesin untuk pengeluaran air yang banyak.(Rasanya suka model Metro kot-faktor tangki simpanan yang besar).mempunyai dua shu air.Tapi yang normal boleh laras sampai sejuk macam air peti.

Best pasal Coway ada security child lock pada button air panas.

Coway kata, kalu mesin air ni rosak kena banjir, diaorang akan servis atau ganti yang baru.Baru baru ni banjir di Kemaman , banyak mesin air Coway diganti baru. Ok juga kan. Maklumlah , stay di kawasan potensi banjir, harus dipertimbangkan tentang waranti banjir kan.Baru berbaloi nak beli.

Bayaran Coway secara sewa beli selama lima tahun maksimum.Minimum bayaran selama dua tahun.Kalau tak silap untuk model Metro dalam RM140.00 sebulan termasuk servis percuma dari COWAY selama lima tahun.ok kan? Dan kebanyakan jabatan kerajaan pun memilih COWAY .

*update


Ada model Mach juga.Comel macam Petit.Installment pun lebih kurang sama.Sekarang ini ada sale 30% bagi pembayaran tunai sehingga 10 Disember 2014. Jimat lebih kurang RM1,050.00.Bila bayar tunai, memang jimat, cuma kena bayar service secara tahunan. dan mesin tu dah boleh jadi hakmilik kita sepenuhnya.

ELKEN BIO PURE


Yang ini pun menarik jugak.ELKEN BIO PURE K-100, K-200, K-300. Yang menarik perhatian saya mestilah model yang tinggi lampai iaitu K 300, mempunyai tiga suhu air, hot,cold, dan normal. Yang menarik perhatian saya tentang BIO PURE K 300, pusingan air yang kotor akan terus mengalir keluar.Tidaklah di dalam mesin air je kan. Child lock security pun ada pada air panas.Button dia pun tinggi, memang tak dapat budak budak nak capai,melainkan panjat pakai kerusi.Confirm sampai.

Ansuran pun rasa lebih kurang COWAY juga rasanya.

Jadi pilihlah yang man berkenan.Tetapi bila blackout je , mesti "hang" nak minum air.
Bab penggunaan elektrik bertambah.Masa cuaca hujan lebat dan guruh pun kena tutup juga untuk keselamatan bersama.Nak musim musim tengkujuh macam ni kan. Atau Ada alternatif lain tak?

Semoga bermanfaat.

Baik,Alhamdulillah..

Assalamualaikum wbt.
Bismillahirahmanirrahim.. 


Entri untuk melepaskan tekanan kerja.:-P
Satu Perbualan telefon

Klien : Assalamualaikum...
Saya   : Waalaikumussalam...
Klien : Yat Sihat?
Saya: Baik, Alhamdulilah
Klien. Baik sokmo awak ye.Takde yang tak baik...
Saya : Ok lah saya jawab jawapan lain.Sebenarnya saya tengah stress.Kerja banyak sangat .
Klien : Ye ke.Stress? Takpe, lawyer terrer ni, mana boleh stress
Saya: Uih..stress Dato. tangan saya tak serupa tangan orang dah, terbang ke sana sini dah.
Klien : Awak nampak je kecik, tapi power..
Saya: Mana ada Dato'. saya ni biasa-biasa aja.Cuma saya fikir kerja ini Amanah. Kalu saya tak buat amanah ni, habis saya kena soal di Masyhar.Itu yang saya takut.Takut disoal, kenapa tak jalankan amanah orang huhu..Itupun ada yang terlepas agaknya, tengah cungkil fail lain-lain.
Klien: ok Insha Allah boleh buat, Tapi settlekan file saya juga tau,
Saya :Ya, Insha Allah..Doakan dipermudahkan urusan.


Sukarnya nak capai level taqwa dalam kerja kan. 
Apa pun kita up level taqwa dalam bekerja.
Ibadah taqwa dalam bekerja.



Monday, November 10, 2014

Epilog Bila Banyak Kerja

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.


Sedang menghadapai lambakan kerja.Banyak sehingga fail-fail kes melepasi hidung.

But it is my passion to serve on legal service to community which it  has no ends.

Cuma apa yang saya ingat, tugas ini Amanah Allah.

Dia yang berkuasa memberikan segala tenaga, kekuatan , kecerdasan kepada kita dalam menyelesaikan semua masalah.Maka cuba buat sehabis baik.Pedulikan pandangan orang lain.


Supaya kelak, bila tiba masanya mengundur diri dari bidang ini dan dunia fana ini, semuanya sudah selesai dan akan memudahkan urusan urusan pihak pihak yang selepas ini. Cuba menyelesaikannya sehabis baik.Insya Allah

Tetapi, manusia ini bukannya sempurna untuk melakukan semua tugasan serentak.Andai ada lapan tangan pun untuk melakukan semuanya, belum tentu setanding dengan dua tangan yang Allah beri.Maka, bersyukurlah dengan apa yang ada kerana semuanya telah mencakupi.

Manusia ini mudah lupa.Maka peranan kita sesama manusia saling ingat mengingati. Kita bukannya hidup seorang diri, 

Bila kerja banyak, memang banyak merepek.Hihi..

Nota Naluri:
Semoga diberi peluang sepenuhnya untuk menyumbang sesuatu dalam menegakkan syariat Islam.

Ehem ehem..sekarang kami tengah sibuk buat proposal kepada Baitul Mal dalam pentadbiran harta orang Islam.Doakan ye semua.

Monday, November 3, 2014

Tok Gajahku

Dapat juga menikmati satu hari cuti peristiwa sempena kemenangan pasukan Tok Gajah. Walaupun tak berapa nak minat lihat perkembangan bola,tapi bila pasukan Tok Gajah masuk final, haruslah semangat kan. Tapi serius, game final memang mendebarkan setiap minit.Alhamdulilah rezeki berpihak pada Tok Gajah untuk Piala Malaysia kali ini.


Mana taknya, seminggu sebelum perlawanan, rakan sepejabat semuanya sudah ke hulur ke hilir cerita pasal tok gajah.Sehinggakan saya yang zero pasal bola, boleh mengingati hampir setiap kelebihan pemain tok gajah.

Pejabat pula berhadapan Stadium Darul Makmur, menjadi saksi tempat perebutan tiket.Mana tak terkena tempias tok gajah?

Masing-masing pula dah ada jersi dan baju tok gajah.Bertambah meriah la gayanya. Rakan sepejabat lelaki, memang dah buat rombongan untuk menyokong di Stadium Bukit Jalil.

Ale ale Tok Gajah ku.....

Macam-macam kan.

Sekadar catatan kemenangan buat Tok Gajah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...