Monday, July 24, 2017

Pentingnya Ketenangan Untuk Jaga Anak

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Al kisahnya, berkongsi pengalaman membahagikan masa untuk anak. Hmm baru saya perasan seorang ibu sangat memerlukan ketenangan dalam menjaga anak, apatah lagi apabila anak itu memerlukan kesihatan dan pemantauan yang rapi dan teliti.

Serius, "feel" tenang itu sangat-sangat membantu dalam membantu perkembangan kesihatan anak untuk stimulate dan sebagainya.Saya tidak menyalahkan kerjaya atau apa-apa selain itu. Kerana kerjaya itu juga sangat penting bagi seseorang keluarga itu meneruskan kehidupan.Tambah-tambah dalam keadaan ekonomi meruncing.Sudah banyak situasi, kebanyakan syarikat-syarikat telah memberhentikan pekerja satu demi persatu.

Tapi bagi seorang ibu, free from stress and 100% , have a flexible time to handle and manage their family is reallly important.Sokongan dari keluarga juga sangat penting.Mungkin level saya sekarang, saya perlukan satu kerjaya yang mempunyai waktu yang sangat-sangat fleksibel .Itulah faktor utama saya berhenti kerja, tiada sebab yang lain.

Adik ipar saya juga mengaku pernah stress dalam menjaga anak-anak yang ada eczema.Melihatnya sudah terasa beban. Apatah lagi bahu yang memikulnya. Apa yang boleh kami buat, memberi sokongan dan doa yang tidak pernah berhenti.Sehinggalah mereka mencuba perubatan herba cina bagi merawat eczema.Jadi Adik ipar saya pun dah kurang stress dalam mengawal pemakanan dan kesan eczema.Dan magiknya anak -anak mereka beransur sembuh.Seronoknya kami melihat perkembangan kesihatan anak mereka.Yela, si ibu terpaksa mengorbankan kerjayanya demi menjaga anak-anak. Satu keputusan yang tekad. 

That's the effect when there is no stress....

Begitu juga dengan saya.Saya bebas mengatur masa saya secara teratur bagi pemantauan anak -anak saya yang memerlukan penjagaan rapi memandangkan rekod pramatangnya.There is a lot of risk. Bulan Syawal hari tu hampir sebulan kami berperang dengan demam.The effect is, I have to quarantine them back.Maaf jika ada yang mahu beraya ke rumah kami terpaksa kami tolak sebab kami perlu mengkuarantin mereka balik.Serik rasanya.Ingatkan mereka sudah ada imuniti dan body booster yang kuat.Rupanya tidak.Maaf sangat-sangat.keluarga kami pun sudah tidak ada feel raya.Lemang, ketupat dan rendang semua entah ke mana.Yang ada sup, sup dan sup dan banyakkan air masak.

Alhamdulilah , setakat ini growth chart Adhwa Zinnirah hampir sama dengan kanak-kanak lain.Hasil sokongan keluarga, terima kasih emak , kerana masih sudi menjaga Adhwa' walaupun kesihatannya tidak mengizinkan.Terima kasih Idah, Basirah dan Matun, adinda-adinda tersayang kerana sanggup mengorbankan masa dan memberi sokongan kepada kami.Hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian. Cuma berat Adhwa tak naik-naik sebab dia memang kategori kecik.Umur 11 bulan masih 7 kg.hehe Alhamdulilah sekurang-kurangnya tiada komplikasi yang berat-berat yang boleh meragut jantung umi dan abi.huhu.Kalau demam, masuk emergency, discharge terus dan hanya memerlukan pemantauan di rumah.Itupun umi pun dah cukup bersyukur sangat-sangat.

Itu sahaja coretan hari ini. Pointnya, ketenangan itu sangat penting.
Saya perlukan hidup tenang tenang sahaja .
Semoga Allah permudahkan.
Aamin Ya Rabb Alamin..

Monday, July 17, 2017

Episod Demam Denggi Dan Batuk Berpanjangan

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Allahu macam dugaan lepas raya tahun ni.Ting tong kami sekeluarga.Walaupun raya dah nak habis, tapi nikmat beraya tak sama macam orang lain disebabkan kami sekeluarga tak sihat.




Saya pula kena denggi , hampir seminggu juga. Petang tu sihat je, lepas maghrib, terus badan rasa sejuk yang menggigil-gigil .Makan panadol tak mau kebah kebah.Sakit badan sekali, memang tak larat nak bangun, kiranya memang melepet atas katil.Selera makan, mati terus sebab lidah rasa oahit sangat.Punya lah nak hilangkan rasa pahit , makan asam jawa pun tak menjadi. 

Rasa tak sedap hati untuk demam kali ini sebab biasa saya makan panadol sekali je terus ok.Tapi kali ni, makan panadol, dalam satu jam menggigil -gigil balik.Memang rasa demam kali ini lain.Mula-mula pergi ke Hospital Al Farabi, bila doktor tengok simptom, memag ada tanda-tanda denggi, dengan tekanan darah rendah, sampai tiga kali ulangan ambil BP.Zauj ingat saya nervous, padahal saya memang dah tak larat sangat, cuma buat-buat larat sebab tak nak susahkan hati dia.Huhu..




Esoknya kami terus ke Emergency HTAA, untuk ambil ujian darah dan platlet darah untuk pengesahan denggi.Macam macam juga siasatan doktor, tak terjawab rasanya sebab tengah pening-pening. Bila result darah keluar, terus suspek denggi sebab platlet rendah.Alhamdullillah tak kena admit sebab bacaan darah merah saya masih ok, antibodi saya masih ok, begitu juga kandungan air dalam badan.So kena berehat di rumah, lega sikit kat situ.Jadi , pesan doktor, minum air 2 liter sehari, dan pergi ke klinik setiap hari sehingga platlet darah kembali normal.

Adhwa pula  masih breastfeeding, dia pun kena tempias demam.Ambil ujian darah di Emergency HTAA.Berdebar juga bila doktor kata jika ujian darah di luar jangkaan, Adhwa memang kena admit di bawah pemantauan pakar sebab dia bayi pramatang.Allahu..Berdebar nak tunggu result dia.Bila result keluar, doktor pun happy sebab bacaan darah Adhwa sangat cantik.Memang rasa nak lompat bintang kat situ.Umi bole rest kat rumah dan Adhwa hanya demam biasa sahaja, tapi panasnya boleh tahan juga, dalam tiga hari juga dia demam.

Alhamdulilah walaupun bacaan platlet makin rendah, ikhtiar macam macam dah ni, minum air banyak-banyak, minum air garam, 100 Plus dan sup ketam.Memang tak larat nak minum air banyak banyak, ulang alik bilik air sebab asyik nak terkencing.Lidah pula rasa pahit, so selera makan sup ketam tu pun macam takde.Paksa diri je makan, sebab nak cepat sihat.Dalam dua hari juga makan sup ketam tu.Kisah nak beli ketam pun macam-macam, sebab masa zauj nak beli ketam, ketam itu adalah yang terakhir pada hari tu.Alhamdulilah ada rezeki kami juga.Penuh debaran semuanya.

Hari ke 9 demam, baru bacaan platlet saya ok walaupun tak cukup dua mata lagi ke 150. doktor kta perkembangan itu dah cukup baik, sebab dari bacaan paltlet yang rendah terus naik.

Lesson, Jangan-jangan main dengan demam, nak nak demam denggi, memang tak larat sangat, dah la tak larat, kena paksa minum air bergelen-gelen huhu..Serik rasanya.Disebabkan serik, kami sekeluarga tidur dalam kelambu dah.Pantang nampak nyamuk, terus pukul haha.Masa saya dalam pemantauan, dua hari juga KKM fogging nyamuk di kawasan rumah.Buat siasatan di kawasan kejiranan, dan buat announcement untuk alert denggi. 

Sekarang , lepas dari kena denggi, Adhwa demam, lepas Adhwa demam, Aina demam. lepas tu emak dan adik pula demam.Demam pakej batuk, selsema.Saya pula batuk tak baik baik , walaupun dah dua kali jumpa dr.Ubat tak serasi dengan batuk saya agaknya.Hari ini pergi lagi klinik, cek batuk sebab tekak gatal sangat sampai tak boleh tidur.Tersiksa juga rasanya.Macam -macam petua juga lah dicuba, lemon, madu, pati delima, kumur air garam. Semuanya tak menjadi.Kira batuk batuk sampai muntah-muntah bawa ke gastrik.Tak pernah-pernah kena gastrik ni. Bila dr siasat, rupanya gatal tekak datang dari virus, so tak boleh on antibiotik, dan gatal tekak tu datang dari hidung huhu.Sebab tu bila baring je batuk makin menjadi-jadi,Dari hidung turun ke tekak.Jadi dapatlah ubat selsema walaupun tak selsema.

Diuji kesihatan sebegini lebih baik dari stress.

Yelah dah setahun tidak duiji kesihatan diri, kali ini Allah nak bagi saya rehat betul betul.Setahun lepas, pantang pun entah ke mana, sebab berulang alik ke hospital hampir setiap hari selama sebulan sebab ziarah Adhwa di Hospital.Mungkin ini lah masa cuti rehat saya.

Hari tu ada dengar IKIM.FM, DJ tu kata, "Anggaplah sakit itu satu satu anugerah, sebab doa orang yang sakit itu makbul" Amin Ya Rabb Alamin...

Apa apa pun segala ujian kena tempuh dengan kesyukuran sebab setiap apa yang terjadi pasti ada hikmahnya.Cuma kena sabar dan bersangka baik dengan apa yang terjadi.

Doakan kesihatan kami sekeluarga ye supaya dapat meneruskan amanah yang ada.

Nota Naluri:
Lepas ni tak nak beraya sakan dah, nak makan rendang, ketupat semuanya masa celebrate bulan puasa. huhu 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...