Monday, October 27, 2014

Review : Qaseh Junior

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.




Al Kisah  Pemakanan Sunnah untuk Kanak-kanak.

Waktu Aina berumur enam bulan dahulu, saya mulakan dengan puri kurma pada Aina sebagai permulaan makanan sunnah untuknya. Adakalanya saya bagi kismis sebagai gantian makanan ringan untuknya.

Apa yang saya bimbang tentang Aina, masalah pelawasan, seringkali sembelit, kiranya sampai menangis setiap kali nak membuang. Dan penyelesai masalah ini biasanya kurma atau betik. 

Maka, setelah "research" dibuat, sebelum supplemen vitamin digunakan, maka kami mulakan dengan "Qaseh Gold Junior" yang merupakan kompilasi makanan sunnah.Dengan hanya sukatan 1/2 sudu pada setiap pagi dan malam. Simpan dalam peti ais, bertahan lama la jugak.Kira berbaloi-baloi lah juga.



Masalah yang timbul apabila, sampai musim si anak ni tak nak minum Qaseh, mungkin jemu agaknya. Tiada mood nak melayan kan.Jadi saya masukkan dalam bancuhan susunya, atau pun dlm makanannya, contoh telur separuh masak kacau dengan Qaseh Junior.Ikut atas kekreatifan kita macam mana nak selesaikan.

O ye lagi, tidurnya pun makinlena di malam hari.

Meh kita tengok apakah khasiat dan kelebihan Qaseh Junior.





Antara testimoni yang saya dapat:

"Anak makin lena tidur malam"
"Anak bertambah selera makan"
"Demam cepat kebah"

Apa-apa pun ia tetap bergantung kepada niat kita dan sifat tawakal kita kepada Allah swt.Ingat yek.

Harga runcit Qaseh Junior : RM60.00
Untuk harga lebih rendah, jom daftar ahli.Fee RM30.00 untuk seumur hidup.
Whatsapp/Telegram 0123096875. Taip QASEH .
Order ikut pada stok yang ada ye.
Siapa cepat dia dapat. Boleh COD di Kuantan.
(Area Bandar, Permatang Badak, dan sepanjang Jalan Beserah)

Monday, October 20, 2014

Rumah: Mencari Kipas Silling

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Agak "blur" juga bila masuk ke kedai nak cari kipas siling.Yang nampak pada banner kedai atau promosi, semuanya kipas DEKA. Tapi serius memang cantik "design"nya.Tapi jangan rambang mata tau.Harga pun berpatutan.

Kedai yang kami pergi, Kedai Lampu Annur, terletak di Malay Town, Putra Square, sebelah pejabat PTPTN.Servisnya memang tip top, siap dapat "quotation bill" lagi, Daripada situ, kami boleh buat keputusan dan mendapat rentak untuk teruskan pencarian kipas.Wajib pergi kedai ini,sebab harganya memang murah dan terbaik di Kuantan.Yang penting usahawan Melayu tau.Saya sokong 100%.Semoga perniagaan mereka berjaya selalu.


Satu kedai lagi yang kami dengar di Kuantan, harga kipas dan lampu yang paling ok, adalah LA Lighting di Jalan Beserah, Tapi tak pergi pun, sebb pergi di kedai yang lain-lain, Kedai Lampu An Nur juga yang terbaik.Facebook : Kedai Lampu An Nur.

Sesiapa yang minat lampu"downlight", wajib pergi kedai ini dulu tau.

PEMILIHAN JENAMA KIPAS
Kipas Deka
Antara kelebihan kipas DEKA adalah "budget type" Ianya buatan tempatan.Warranty tiga tahun, dan pusat servisnya banyak dan mudah berbanding kipas jenama lain. Orang kedai kata servisnya tip top. Nampak juga bakal jiran kami pun guna kipas DEKA warna hitam.Tapi, saya tak minat warna hitam.Sebab tetiba nampak siling rumah tu sempit.Suka warna putih dan warna cerah-cerah.

Eh,kipas sekarang dah canggih-canggih yek, siap ada fungsi "bluetooth" dan "mp3. Terasa seperti rusa masuk kampung pula.

Antara kipas DEKA yang menarik perhatian kami;

Deka Q9


Yang ni ada lampu "dimmed".katanya 4 level dimmed.Harga dalam RM4++.00.Boleh deal dengan kedai kalau nak kurang.Biasa kalu kita nak full set untuk rumah,Confirm boleh dapat less.

Deka F1

Rasanya kipas ni paling diminati ramai.Tak pasti harganya berapa.Tapi kalau perasan di restoran, adakalanya diaorang letak kipas ni.Ok and not bad.


Deka Baby G Series

Haa..yang ini sesuai utnuk siling rendah dan ruang yang kecil.Comel sangat.Akan dipertimbangkan untuk bilik kami yang mempunyai siling rendah.

WALL FAN
Model : Galaxy M3 RM380.00
Antara "wall fan" yang menarik perhatian saya.Mungkin sesuai kat "dining area".:-) Angin dia pun kuat. Sejuk je.

Kita Survey Lagi!

Ber"whatapps" dengan kawan, katanya dua-dua rumah dia guna kipas Siling Panasonic.Lama juga dia pakai.Balik rumah mak, eh, kipas Panasonic lagi. Berkualiti jugalah kipas Panasonic ni.Memang cepat sejuk.

Maka, bermusyawarah lagi dengan suami, sama ada Panasonic atau KDK.Mencari direct dealer /supplier kedua-kedua kipas.

Apa yang kami dapat maklum, KDK merupakan "specialist" dalam  bidang kipas sahaja,Tidak mengeluarkan produk elektrik yang lain seperti peti sejuk, mesin basuh dan sebagainya.Apa yang menarik lagi, rupanya motor kipas  KDK ini diambil dari motor kipas Panasonic!Mmm...makin konfius pula jadinya.

Kipas KDK
Maka, to be fair and square, kami memilih kipas KDK 3 bilah (regulator)  untuk ruang bilik, dan Panasonic 4 bilah (remote)  untuk ruang tamu dan bilik utama .Satu lagi bilik yang mempunyai siling rendah masih dalam pencarian.Belum bertemu yang sesuai lagi. Semoga semuanya bertahan lama.


Kipas KDK


Kipas KDK ini kami direct dengan supplier KDK, di Jalan Bukit Ubi.Tak ingat pula nama kedai tu apa.Tapi kedai antara kedai yang "wanted" di Kuantan sebab terkenal dengan harganya yang affordable. Kami memilih tiga bilah, atas keluasan bilik yang ada, maka ianya sudah memadai.Memilih regulator untuk backup kepada remote ceiling fan yang lain dan sebagai eksperimen kami yang mana lebih tahan lama.Tapi faktanya , kipas yang pakai regulator memang lebih tahan lama kan.Anginnya pun lebih kuat.Oh satu lagi.Ambil yang kipas bertiang tinggi sebab atas sebab ketinggian bilik.

Kipas Panasonic
Panasonic F-M14C8 WT/WY

Yang ini pun kami deal direct dengan supplier Panasonic.Alhamdulilah puas hati dengan harga yang termurah di Area Kuantan.Kedai dealer/supplier Panasonic berdekatan dengan Ambank, Jalan Haji Abdul Aziz.Kalau nak beli barang Panasonic, beli di kedai ni, sebab kedai supplier, harganya lebih murah berbanding kedai elektrik yang biasa. Yang ini kami pilih empat bilah disebabkan keluasan ruang yang sudah memadai. Remote sebab kalau rosak boleh cari spare part . Tapi kalau remote rosak, Fuh mesti berpeluh sakan nanti.Huhu..sebab tu saya prefer regulator.Tapi regulator kebanyakannya hanya untuk kipas tiga bilah sahaja.

Ok.semoga entri ini boleh menjadi panduan untuk semua pembeli kipas.
Semoga bermanfaat.Juga sebagai panduan untuk saya di masa akan datang tentang lokaliti kedai yang terbaik di Kuantan.

Wallahualam.

Nota:
Beli barang elektrik, kadang kadang ikut atas nasib kita juga.Kalau dapat yang elok, maka bertahan lamalah dia, Begitu juga sebaliknya.Doa je banyak banyak, semuanya bertahan lama.

Tuesday, October 7, 2014

Idea Langsir Dapur

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Mood nak masuk rumah baru.Hari ni nak kompilasikan idea untuk langsir dapur dahulu.:-) Ingat nak guna "roman blind". Sambil masak, cuci pinggan, bolehlah cuci mata menghadap pemandangan bukit, kan. Lagi satu, faktor rumah corner lot yang mana menghadap simpang jalan. Maka kena cari langsir yang selamat dan bebas melakukan aktiviti di dalam rumah dan telus matahari petang.


Konsep yang diminati adalah minimalis sebabnya adalah seperti berikut;
1.Faktor bekerja , bukan ada masa yang banyak untuk mengemas hehe
2..Kedua, senang nak kendalikan (maintain) . Kalau kotor, senang nak cuci.
3. Ketiga, mempunyai ciri-ciri keselamatan 
- Langsir tidak telus cahaya sehingga nampak bayang bayang di waktu siang atau malam. Tujuan  menjaga aurah.
-  Fabrik tidak mudah luntur warna dalam masa yang singkat.
- Fabrik tidak mudah terbakar
4. Sukakan yang simple dan tidak serabut.Yang penting nampak saujana luas mata memandang.:-P
   









Wah, tak terkata tengok satu satu.Tapi hakikatnya nanti, kita tengok apa yang jadi.Tetiba terfikir nak tambah konsep minimalis dan ceria . Macam kat atas ni.

Setakat ini hanya survey standard rate roman blind dalam RM59.99-RM69.99.Kedai bidai and blind tak tengok lagi.Nanti kita survey untuk lebih penjimatan "Dua Puluh Sen".Sensitif betul bila harga minyak naik sekarang yek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...