Monday, December 31, 2012

Takaful Terbaik Untuk Anak Anda!

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Merancang dana pendidikan anak anda?Mahu pendidikan terbaik untuk anak anda?Mahu perlindungan kesihatan dan pulangan tahunan yang tinggi terhadap dana takaful anak anda?


Saya pasti Takafulink Education MAA Takaful, Adalah yang terbaik untuk anak kami, Aina Syafiyah. Insha Allah kami akan mencarum RM100.00 sebulan untuk Aina.Semoga usaha kami diberkati.

Tak pandai nak cakap apa kelebihannya.Tetapi setelah disurvey pilihan inilah yang terbaik.Mudah-mudahan. Semuanya ada di sini.KLIK SINI

Jika berminat, silalah hubungi pihak admin di  elfateh.inspiration@gmail.com/019-9598199. Dapatkan quotation untuk si kecil anda dengan segera.

Kalau ada rezeki Aina, bercita-cita mahu pendidikan yang terbaik untuknya.Ameen!Semoga dipermudahkan segala urusan kami.


Nota Naluri:
Baru baru ini saya baru sahaja mendapat tahu bahawa Takafulink Education antara yang terbaik berbanding produk lain.:-) Psst..Laburkan bonus gaji anda bersama takaful.Sejajar dengan pulangan ASB...:-)
 

Friday, December 28, 2012

Aina CinTa Rasullullah

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Semangat cintakan Rasul semakin membara bila dengar lagu ini-Muhammad Nour oleh Harmony Band.Apa lagi beria-ia saya nyanyikan lagu ini untuk Aina. Dan dia melayan sambil tersengih-sengih.kadang-kadang ada juga bunyi ikut lagu :-)


Semoga kami dapat mendidiknya supaya cintakan Rasullullah s.a.w,Ameen! 

Aina Syafiyah di usia 4 bulan


Thursday, December 27, 2012

Salam Tangan Lelaki?No!No!No!

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.

[kredit]
Bekerja di sektor perundangan yang melibatkan golongan ahli perniagaan sebagai anakguam merupakan satu cabaran buat saya. Taraf hidup yang berbeza dengan kehidupan yang sederhana.Kereta mereka BMW, Mercs, Hilux , Jaguar dan entah macam-macam lagi keluaran yang saya mungkin tidak tahu.Bagi mereka masa itu emas.Setiap saat itu adalah duit.Tiada keuntungan dalam bulan tersebut, mula susah hati mengejar hasil-hasil mereka.Malah ada juga yang mengambil kesempatan.Ada juga yang bermurah hati menyerahkan hasil keuntungan mereka kepada badan-badan yang diperlukan.Tapi kes itu jarang sekali ada.

Berbalik apa yang saya nak coretkan di sini.Saya selalu melihat mereka ini bersalaman dengan bukan muhrim.Iaitu, lelaki salam wanita, dan wanita salam lelaki.Dan cabaran saya bermula...

Ada ketikanya klien lelaki menghulurkan tangan sebagai tanda terima kasih setelah saya menyerahkan dokumen mereka.Mereka berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.Saya cuma bagi isyarat seperti  mengenggam tangan saya dan cakap "Sama-sama..".

Kadang-kadang saya terpaksa cakap, "Oh Maaf Encik, saya tak salam lelaki.." sambil tersenyum.Alhamdulilah faham.

Itu antara seagama.Ada yang faham, dan ada yang tidak faham.Setakat ini alhamdulilah, saya tidak pernah menyalami mereka.Alhamdulilah, Allah itu menjaga hati saya dari terus menyambut salam salam tersebut.

Kadang-kadang saya terfikir, saya sudah bertudung besar, menutup aurat sebagaimana yang disarankan.Sekali pandang, orang akan tahu kita mempunyai latarbelakang agama.Rupanya tidak.mereka tidak memandang begitu.Bekerja di sektor ini, memang ada cabaran bermuamalat.Patutlah tidak ramai yang bertudung labuh bertahan di dalam bidang ini.Yang tinggal hanya mereka yang berpakaian "vogue" dan  biasa-biasa sahaja.

Ada ketikanya juga, saya perlu bertemu dengan klien bukan muslim, selesai kes mereka.Mereka bersungguh-bersungguh mahu ucapkan terima kasih sebelum meninggalkan bilik saya.Beria-ia menghulurkan tangan beramai-ramai.

Tapi dengan tenang saya katakan, "I'm sorry,I'm a Muslimah, doesn't shake our hand with man.." . Mereka hanya menyambut "Ooo..I see..then we just bow you just like japanese style.." Dan akhirnya kami hanya menundukkan kepala ala "japanese Style" sebagai tanda hormat.Memang kelakar detik itu.Tetapi sama-sama tersenyum gembira

Kalau kawan-kawan pernah baca buku Ayat-Ayat Cinta, watak Fahri yang begitu tegas untuk tidak menyalami wanita cukup megagumi saya.Caranya, menolak dengan baik dan menerangkan satu persatu kenapa dia tidak berbuat begitu.Malah tidak pernah jemu untuk menerangkan waima beberapa kali pun.

Saya nampak dari sudut ini, ia adalah konsep dakwah dalam muamalat.Tetapi berapa ramai yang berbuat begitu.

Kawan-kawan yang bergelar muslimah, jangan gentar untuk bekerja jika ada cabaran muamalat seperti ini.Malah sahut ia sebagai satu dakwah.Semoga mungkin kita mampu mengubahnya.Insha Allah.

Wednesday, December 26, 2012

Banjir di Kuantan

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Keadaan banjir di kawasan pejabat -Malay Town,Kuantan
 Isnin.24.12.2012.Hujan memang lebat dari pagi.Tapi gagahkan diri juga mandi air yang sejuk macam ais.Arwah Tok Mek kata, kalau nak hilangkan hawa sejuk, penawarnya mandi.Saya sokong kata-katanya.Lepas mandi terus hilang rasa sejuk. Di pejabat, ramai staf yang ambil cuti atau sambungcuti terus ke Cuti Krismas.Kehadiran Peguam 3/5.Kakitangan 6/20.Staf lelaki semuanya keluar menyelesaikan urusan mereka.Jadi yang tinggal keseluruhannya hanya perempuan di pejabat.Sesekali terdengar juga petir berdentum-dentam ditambah bunyi hujan yang lebat tidak berhenti sejak malam tadi

Pejabat pun sunyi macam dalam perpustakaan.Mood cuti melanda.Sedang asyik saya menyelesaikan kerja-kerja saya, tiba-tiba saya dikejutkan oleh suara staf , "Cik Yat!Jom kita alih kereta, Air tengah melimpah, park kereta semua dah kena banjir..!"

Apalagi, kelam kelibut saya turun ke bawah bawa kunci kereta.Tengok-tengok air dah melimpahi kawasan parking.Tayar kereta pun sedang ditenggelami air.Tong sampah tersadai akibat hanyut  pula di belakang bonet kereta..

Terkepung, kiri kanan dah banjir.

Air dari stadium melimpah masuk ke Malay Town, Kuantan.
Tong sampah dah tersadai kat kereta..waa!
 Ya.saya memang panik!telefon zauji, samada mahu alih kereta putih atau tidak memandangkan jalan keluar masuk Malay Town sudah dikepung air.Macam duduk dalam pulau aje rasanya.Kata zauji, selagi air tak masuk ekzos kereta, boleh redah dan alih kereta.Minta pendapat ayah mertua pun, pendapat yang sama.Jangan redah air, nanti air masuk kat ekzos terus ke enjin kereta dan kos kerosakan akan berganda.Jadi saya ambil keputusan tidak alih kereta, dan mengharapkan banjir kilat ni akan terus surut.Hanya tengok update terkini dari facebook Kuantan.Rupanya satu bandar Kuantan ditenggelami banjir kilat.

Alhamdulilah, dalam pukul 3 petang,kebanyakan jalan sudah dibuka, dan hari ini dapat pelepasan awal balik.Perjalanan balik saya dipenuhi jalan yang penuh lumpur dari sungai, sampah-sampah yang tersekat dijalanraya..

Emak kata, ini baru ujian kecil , banjir kilat, kita dah mula panik satu bandar, belum lagi bencana yang besar-besar macam tsunami...

Nota Naluri:
Alhamdulilah, hari ini dah nampak matahari di Kuantan.

Friday, December 21, 2012

Kebosanan Menunggu

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Bosan menunggu giliran..
 Hadir ke mahkamah itu seronok bila kes kita semuanya teratur, tiada bantahan, cepat dipanggil untuk pendengaran.Tapi yang bahagian yang paling bosan adalah menunggu giliran.Adakalanya pukul 11 pagi baru nak panggil kes.Panas tapak kaki jika berdiri, panas tempat duduk jika da kerusi.Bosan mata memandang ke kanan dan kiri.Papan kenyataan sudah habis khatam dibaca.

Aduhai masa.Kalau ada di pejabat sekarang, sudah bermacam-macam kerja boleh dibuat.Nak buat online dari sini?kena bawa fail yang tebal-tebal untuk semak keseluruhan semua dokumen.Berat!

Bosan tapi terus belek..
Apa lagi, membelek lagi fail-fail kes yang dibawa sekadar melepaskan bosan di hati. Tetiba teringat, ada buku dalam handbag, alhamdulilah, boleh baca sekejap.Hehe.Ada pula kawan yang nampak buku yang saya baca, terus berminat nak cari di kedai buku.

Keesokannya, nampak sahabat saya pula asyik membaca buku sambil menunggu giliran.Buku yang sama dengan yang saya ada. Dan mata saya pula ralit memandang seorang peguam junior membaca sambil berdiri memegang buku Nabi Sulaiman dan politik.Wah Menarik juga.

Bumbung Kompleks Mahkamah Kuantan
Maka berbincanglah kami bertiga tentang buku-buku yang kami baca, falsafah yang kami tahu.Semuanya di luar bidang perundangan.Tanpa sedar, giliran saya sudah dipanggil.Sungguh berkongsi membaca buku itu lebih seronok rupanya.

 "Membaca itu Menara Ilmu"


Thursday, December 20, 2012

Khabar Suka Khabar Duka

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

kredit

Terlalu banyak kejadian yang tidak disangka berlaku baru-baru ini.Itu namanya D.U.G.A.A.N.Bila dah ditimpa dugaan, emosi pun bercampur baur.Tidak dapat dikawal.Sukarnya Ya Allah.

Kisah Pertama, kereta biru saya kemik hadapan-kemalangan.Alhamdulilah, sudah dihantar ke bengkel, hampir sebulan di sana.Sebulan juga menumpang kereta adik.Terfikir nak naik aje bas RapidKuantan yang baru dilancarkan di Kuantan ni.

Kisah Kedua, pada hari yang sama kereta biru saya kemik.Housemate adik saya di UMT dirasuk atau histeria sambil mengacu senjata-senjata ke arah housemate yang ada.Tindakan, Buat laporan kepada HEP, panggil polis, ustaz untuk "membersihkan" rumah tersebut, simpan senjata-senjata yang tajam di tempat yang berkunci.Semuanya berlaku ketika adik saya sibuk membuat assignment, ujian.Sudah berhari-hari adik saya tidak tidur di rumah sewanya, sebaliknya tidur di rumah kawan.Mengadu lagi pada HEP.Alhamdulilah dapat asrama kolej kediaman.Selesai.

Kisah ketiga.Ketika kes saya hampir selesai, dan baru berbual dengan klien, keesokannya saya mendapat berita bahawa klien tersebut diserang strok, perlu pembedahan di kepala.Ya Allah!Pendeknya masa.Saya kaget teringat suara cerianya.Mendapat maklumat dari isteri klien tadi, bahawa dia masih koma.

Kisah keempat.Alhamdulilah, kes syariah selesai, Permohonan fasakh bertukar menjadi kes penceraian talak.Jalan yang pendek.Klien pun rasa lega setelah lama kesnya terbengkalai di firma guaman yang lain.Pertama kali saya memberi arahan supaya klien tekad keluar rumah , bawa anak-anak jauh dari suami. dan terus buat laporan polis jika tidak mahu dipukul lagi.

Kisah kelima.Suami rakan sepejabat akhirnya terpaksa dipotong hujung kakinya akibat sakit yang dialami. Adik kawan sejawatan pula meninggal dunia akibat kemalangan jalanraya.kes langgar lari.Dengar kata,arwah tercampak ke longkang dan lehernya terkulai di situ.Ya Allah!!!Tak sanggup saya mendengarnya.

Kisah keenam, Aina sudah mula menggulingkan badannya secara santai.Tidur kami hanya menjadi benteng katil sahaja.Penawar hati kami setelah penat bekerja seharian.Cium hari-hari pun tetap rindukan dia waktu kerja.:-)

Tetiba teringat kata-kata rebut lima perkara sebelum lima perkara....

Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian (kredit)

"Orang yang berjaya ialah orang yang menghormati masa.."

Monday, December 17, 2012

Free Gift Story: Jewellery Set

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Saja nak kongsikan kegembiraan, sebab dapat free gift HEMATITE JEWELLERY SET  and HEMATITE SCHMUCK SET.

Al kisahnya saya yang tak perasan langsung saya dapat free gift.Masa tu dah nak balik,zauji pun dah pesan balik rumah awal.Tapi tetiba tangan ni gatal nak kemas surat-surat kat rak belakang meja pejabat.Tetiba saya terasa ada parcel tebal.Buka punya buka.Oh !Jewellery Set.hehe..Berkilau milau lagi.Mata saya pun berkilau.Dunia!Dunia....

Dari : Reader's Digest

Saya melanggan majalah Reader's Digest, sebagai kesetiaan melanggan, dapatlah set jewellery tu. 

Silau-silau!hehe
   Jangan terlalu teruja dengan harta dunia . 
Kerana dunia itu ujian untuk kita.



(Mood tengah simpan sifat teruja untuk memenangi Hyundai Tucson 2.0 la plak.macam la dapat ..)


 "Maksudnya: Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan" (Al Kahfi:46)
 

Friday, December 14, 2012

Homemade Triffle Oreo

BismillahirahmanirRahim..
Assalamualaikum wbt.
 

Second trial for triffle.Tapi kali ini ini  saya tambah biskut oreo atas lapisan kek swiss roll..Alhamdulilah, percubaan yang menjadi. Buat dua hidangan, satu bekas untul rakan-rakan sepejabat, satu bekas untuk rumah.Kos lebih kurang RM13.50 satu hidangan dan boleh dimakan beramai-ramai.Jimat dari membeli kan.Buat pun mudah, cuma kena sabar sikit untuk gaul kastard, tunggu lapisan kastard sejuk dulu, kemudian baru tuangkan jeli di atas lapisan kastard.

Ramuan tambahan: biskut oreo yang dihancurkan..:-)

 Resipi Triffle Oreo
Satu (1) gulung kek swiss roll
Satu (1) paket biskut oreo- dihancurkan
Satu (1) tin koktel buah campuran
Satu (1) tin potongan buah pic
Satu (1) kotak jeli strawberry/rasberry
Satu (1) tin susu cair
Satu (1) tin air (mengikut sukatan tin susu cair)
Empat (4) sudu tepung kastad
Tujuh (7) sudu gula pasir

Cara membuatnya:
Potong kek swiss rol tadi dan susun cantik-cantik dalam bekas.Jangan bagi ada ruang kosong di antara celahan kek.Kemudian air koktel buahan campuran tadi dituangkan di atas gulungan kek sekadar untuk melembapkan, jangan tuang sampai habis.Taburkan biskut oreo yang dihancurkan untuk lapisan kedua triffle.Biarkan seketika.

Untuk kastad, campurkan tepung kastad, gula , susu cair dan air. Didihkan di dalm periuk sehingga mendidih.Kacau kastad tu, jangan berhenti kacau, nanti kastad tu tak cantik.Bila dah siap, tuangkan kastard tadi atas lapisan oreo pulak.Bila dah rasa agak sejuk, dan kastad tu dah macam memejal, tuangkan buah-buahan campuran atas lapisan kastard tadi.Benam-benamkan buah-buahan tadi atas kastard.

Untuk jeli senang aje.Tuang aje serbuk jeli tadi dengan dua cawan air, kacau sampai mendidih dan agak likat.Bila dah agak likat, tuangkan atas buah-buahan campuran tadi.Dan akhir sekali, susun potongan buah pic atas jeli.benamkan jugak tau.Jadi bila nampak separuh tenggelam, ia namapak cantik aje.

Sedia untuk dimakan.


Bawa ke pejabat, ada pulut durian homemade by Kak Ita.Alhamdulilah rezeki kami pada pagi Jumaat.

Nota Naluri:
Pembahagian masa yang berjaya ketika membuat triffle sambil Aina dijaga oleh makcik-makciknya.Hehe..


Wednesday, December 12, 2012

Bila Orang Panggil Pn Hajjah..

BismillahirahmanirRahim..
Assalamualaikum wbt.
 
Destinasi Cinta yang ku cari..

Dapat panggilan telefon dari seorang sahabat.
"Lama tak dengar khabar enti?"
"Alhamdulilah sihat-sihat je.Eh ada case nak minta tolong mention la ni yerk..?"
"Enti ni tau aje niat ana kan"
"Tau dah...Boleh je..untuk apa?kes apa?"
"Accident case-Case management,  fixed hearing date..pending medical report"
"Ok.ok..nanti fax surat untuk mention case ok.."
"Eh.Ana (kawan saya) cuti yerk?
"A ah Ana gi Mekah.Haji"
"Enti tak gi haji ke?"
"Belum lagi, belum ada rezeki lagi..Doakanlah.."
"Bila enti nak pergi?"
"Insha Allah, bila sampai seru nanti..takpe, bila ingat kisah tukang kasut yang dapat haji mabrur walaupun tak pergi, cukup untuk buat penyejuk hati..Anta tau kan cerita tu..kisah zaman ulama sufi Abdullah bin Mubarak?"
"Owh..cerita yang mana yerk..?

Berjelalah saya menceritakan balik kisah Muwaffaq tadi pada sahabat saya sebagai perkongsian dan semangat untuk terus melakukan kebaikan.

Sejurus selepas itu, saya menerima satu fax.

ATTENTION: PN HAJJAH YATI


Aduh..!Nak kenakan orang la ni.
Keesokannya saya faxkan tentang status kesnya.

ATTENTION TUAN HAJI...

Nota Naluri:
Kagum dengan hajjah muda sekarang.Doakan giliran saya dan keluarga ke sana pula yek.
Agaknya Aina pun dapat jadi Hajjah muda pulak..:-P


Monday, December 10, 2012

Cooler Bag Biru vs. Rebus Batu

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Rutin harian saya.

Handbag untuk isi barang personal.Ibunda tercinta yang bagi handbag tu.Saya suka sebab ada riben sebagai aksesori.Bila ada riben di handbag, memang rasa bertambah sweet. Handbag saya sebelum ini ada riben juga.Hantu riben saya ni heh.Eh dalam handbag ada paket milo, oat 3 in 1, biskut buat bekalan kalau lapar.:-P

Cooler bag biru, ada bekalan susu untuk si kecil, Aina.Kat tingkat atas beg tu ada pam Medela Harmony beli dengan Kina.Beg tu beli dengan Kak Mardziah, pengasas Dunia Susu Ibu dan Telekung Project (Kuantan, Pahang).Pergi rumah dia di Indera Sempurna.Jimat postage barang.Lepas tu baru tahu ada Fabolous Mom dekat rumah.Pusing-pusing kat situ (Jalan Beserah ke Air Putih) banyaknya kedai bayi.Cuma harga yang berbeza.Rasanya macam lebih kurang sahaja harganya.Dengar kata Fabolous Mom ada jualan murah kan?Bila nak pergi ni..walaupun sebelah rumah je..Asyik pandang aje dari tepi jalan..Hajat tak kesampaian lagi.Ingat nak beli pam elektrik baru.Tapi tengah fikir lagi memandangkan pam manual sekarang pun ok lagi.

Sekarang ini saya pasti semua ibu-ibu mempunyai pengetahuan tentang penyusuan susu ibu berikutan polisi penyusuan susu ibu rancak berkuatkuasa di semua hospital. Tambahan pula banyak gajet penyusuan mengikut mampu milik mudah didapati di pasaran.

Apa yang saya fikirkan, bagaimana tentang nasib ibu yang tidak berkemampuan, mungkin tidak mampu membeli makan yang berzat dan mempunyai gizi seimbang.Bagaimana mahu mengekalkan "supply and demand" ?Sedangkan seorang ibu  perlu kepada pemakanan yang seimbang dan penuh khasiat untuk menyusukan seorang anak.Pendek kata golongan ini adalah yang susah sangat-sangat.Mungkin kita pernah dengar kisah mereka yang tidak berkemampuan, memberi susu pekat yang dibancuh cair kepada anak anak masing, asalkan anak mereka kenyang.Pada mereka itu susu yang paling murah.

Ada juga kisah si ibu merebus batu untuk diberi makan pada anak-anaknya pada zaman Khalifah Umar r.a., begitu juga dengan kisah tukang kasut , dimana ada seorang ibu memasak bangkai keldai untuk anak-anaknya.

Kita?makanan itu sentiasa ada, malahan adakalanya menjadi satu fenomena, macam durian crepe.Semoga kita terus bersyukur dalam menikmati sesuap makanan, seteguk minuman, ucaplah Alhamdulilah beribu kali sekali pun kearna kita masih ada peluang menikmati rezeki yang ada.

"Panjangkan kesyukuran itu"

Nota Naluri:
Bauhulu pandan?Klien yang bagi.Punyalah tak tahan dengan bau bauhulu ni, dalam kereta juga saya ngap!hehe maknanya sedap ke tengah lapar tu?Tamak betul umi Aina sorang ni.Balik rumah makan lagi tapi cicah dengan air milo berasap pula sementara tunggu waktu malam.



Thursday, December 6, 2012

Dulu Dan Sekarang..Yang Mana Cantik?

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Saya bagi nama bunga kembang ungu yang cantik.
Yang ini saya beli di Cameron Highland, waktu belajar dahulu, trip Mahallah @kolej kediaman.Tak tahu namanya ape, tapi yang pasti saya sejuk memandangnya.Letak kat meja belajar buat penyejuk mata kalau bosan mengadap buku.Dan akhirnya, bila mahu bergraduasi, bunga ini saya bagi pada kawan, Fuza.Masa tu dah berkembang cantik sangat.Sayang nak bagi.Tapi benda yang yang paling sayang harus kena bagi kan?(Eh macam dialog kat filem Nur Kasih pulak)


Yang ini pula saya beli waktu saya rasa bosan mengadap fail kerja.Akibat tension punya pasal.Waktu lunch saya cari bunga untuk digubah.Rasanya bunga bougainvella kot.Harap menajdi sebagai penyejuk mata.Digubah oleh saya dan ibunda tercinta.

Jadi yang mana cantik?

Bagi saya dua-dua cantik, tak kisah yang dulu dan sekarang.

Kedua-dua bunga in ada kiasan tersendiri buat saya.

Tak kisah samaada dulu dan sekarang, kita kena sentiasa cantik dari segi sahsiah dan seumpamanya.Malah perlu bertambah cantik sebab pengetahuan sudah bercambah dan berkembang macam bunga-bunga.Akhlak kan bunga diri?


Akhirnya disinilah tempat letaknya bunga di sudut hujung bilik saya, bila agak bosan, mesti curi-curi pandang bunga kat sini.Tarik nafas dan sambung buat kerja balik.Aduhai!Bunga dan perempuan memang tak dapat dipisahkan kan?

"Akhlak itu bunga diri
Cantik untuk dilihat
Harumnya bagai kasturi
Warnanya memikat"
Nota Naluri:
Kat ofis saya ada kedai bunga, hampir setiap hari saya intai ada seorang pakcik ni gubah bunga kat luar koridor kedai.Macam-macam kombinasi warna.Subhanallah cantiknya!

Wednesday, November 28, 2012

Productive Muslim: Habits 1 Minute

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.


klik imej untuk lebih besar..

Semoga ianya menjadi habit kita sebagai produktif muslim.
^_____^


Tuesday, November 27, 2012

Menongkah Langit Biru

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.

[ kredit]
Seronoknya berada di atas awan.Saya dan Aina puas hati melihat pemandangan luar kiri dan kanan kami.Apatah lagi bila kapal terbang peribadi itu mendendangkan lagu yang selari dengan kelajuan kapal terbang yang dinaiki.Kadang-kadang terbang rendah atas bumbung rumah tapi masih paras selamat.Ramai pula kenalan kami yang melambai-lambai.Tetapi akhirnya destinasi kami tamat.Saya memeluk erat Aina di pangkuan saya.Terjaga dari tidur..nampak Aina lena diulit tidur.Hehe Mimpi rupanya.Agak-agaknya, Aina mimpi sama macam uminya kah..?;-P

Sudah lama tidak bermimpi indah sebegitu.Menyelusur ke awan biru.Amat mendamaikan jiwa...

Hidup ini juga mimpi.bila terjaga dari mimpi ini, segala amalan kita diambilkira.

Masih banyak perkara yang perlu diperbaiki.Apatah lagi, saya dan suami akan tinggal sebumbung nanti setelah 1 tahun 5 bulan PJJ.Penuh debaran dengan fasa hidup yang baru.Mampukah saya jadi superwoman?Sehingga hari ini pun saya masih terkejar -kejar dan tak mampu melakukan semua perkara..:-(

Saya tak boleh patah semangat.Saya mahu menongkah ke langit biru.Mahu jadi yang terbaik.Untuk itu saya harus buat senarai semak diri dan pembahagian masa.Tugasan diri untuk Allah untuk Maha Penyayang,suami, anak, ibunda dan adik beradik.

Aina si kecik ni dah makin banyak akal...;-)
Semoga usaha saya itu akan sentiasa diberkatiNya.YA Allah bantulah hambaMu ini ,Ada banyak amanat yang perlu dilaksanakan.Sangat rindukan tugasan lama...:-)


Thursday, November 22, 2012

Kisah 100 Hari

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.

November, ada banyak cerita.Mahu cerita yang mana satu dulu yer.

Alhamdulilah, zauji sudah dapat bertukar tempat kerja di satu daerah di sini.Berkuatkuasa Disember ini.Jadi Aina dapat membesar dengan abi.Dan Abi tidak lagi mengumpul rindu buat Aina saban hari. Terlalu cepat keputusannya dan kami tidak jangka secepat ini.Alhamdulilah.

Selepas ini ada rancangan baru yang perlu dirombak, diperbaharui.
Satu kesyukuran buat kami sekeluarga.Satu keindahan yang tidak terucap.

Alhamdulilah!
Awal Muharam, majlis perkahwinan adik lelaki saya dan pilihan hatinya, Nurul Hasanah.Ahlan Wasahlan.Semoga bahagia dunia akhirat. Kami dah ada pembantu baru di dapur, seronoknya masak ramai-ramai kan.

Aina 100 hari pada majlis sambut menantu Pak Ngahnya.Terkejut dengan majlis agaknya sehingga demam-demam si kecil ini.Pertama kali demam.Ketika menyusu di pangkuan saya, terasa kepanasannya seperti baju yang baru diseterika.

bersama Chik Ma..demam tu..

Petang, seusai majlis, terus ke klinik Al Farabi.Aina asyik menangis sahaja sepanjang di klinik.Pendek kata satu klinik boleh dengar tangisannya itu.Sedih umi tau.Akhirnya doktor pun bagi peluang untuk kami berdua dalam satu bilik doktor yang kosong , untuk menyusu dan menenangkan dia.Sambil menyusu pun Aina merengek.Sedih tau.Doktor kata kalau panas berpanjangan, hantar ke klinik, ditahan wad.

Malam hingga ke subuh, abi sungguh-sungguh berjaga untuk Aina, basahkan badan Aina dengan kain basah sementara umi susukan Aina.Lama betul tak berjaga macam ni.Macam dalam pantang pula rasanya. Memori pantang pun menggamit kembali, dengan jaundis dan bertukar giliran dengan suami.Penat tapi bila dikenang, ianya menjadi satu kenangan yang manis.

Alhamdulilah, sudah dua hari saya melihat melihat senyuman pagi Aina.Syukur dan senang hati.Balik dari kerja semalam pun sungguh-sungguh peluk cium si kecik tu, rindu sangat-sangat senyumannya.Aina pula membalas senyuman saya sungguh-sungguh juga, bagai mengerti rindu yang ada.

Sayang Aina!


Tuesday, November 20, 2012

Alfatihah Untuk Abah

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.



Dalam kesibukan dunia, hari ini sudah lapan tahun pemergianmu mengikut kalendar masihi.Alfatihah untuk abah bukan sekadar untuk hari ini, tetapi untuk setiap hari.Setiap hari, masih mengingati memori bersamanya.

Abah, tahu tak, sekarang ni abah dah ada seorang cucu, Aina Syafiyah.
Abah, tahu tak, abah baru aje dapat menantu perempuan, Nurul Hasanah.
Abah, tahu tak, kami enam beradik semuanya berjaya melanjutkan pengajian ke menara gading sementelah pemergianmu.Jitunya semangat kami untuk terus belajar walaupun abah tidak dapat menjadi saksi konvo kami.

Semalam, akak dan abang long (zauji) menatap gambar abah, pakai baju kemas sambil mendukung akak ketika kecil bertabirkan langsir, ada juga yang duduk.Abang Long mahu ambil gambar yang sama macam abah juga , tapi dengan Aina.

Walaupun menantu-menantu, cucu tak sempat melihat abah, cukuplah mereka mendengar celoteh akak tentang abah.

Al fatihah.....


Friday, November 9, 2012

Ke Pasar Kurma

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Ketika itu lebih kurang dua minggu lagi walimatul urus adik lelaki saya.Souvenier tak settle lagi.Biasanya mana-mana majlis kahwin , mereka akan bagi bauhulu, kerepek, cupcake, ataupun muffin.Dek kerana kesempitan masa dan niat kami sempena awal Muharam nanti.Maka idea ini tercetus.Souvenier kurma, kacang dan kismis.Berasaskan makan sunnah.Kami mahu terapkan pemakanan sunnah dalam doorgift nanti.Semoga niat kami sekeluarga tercapai.

Ketika di walimah saya saya terapkan elemen beramal,dakwah dan ukhuwah iaitu menjamu anak-anak yatim, dan hanya lagu-lagu nasyid sahaja yang kedengaran. Konsep tenang.Lagu selawat Burdah menjadi tema kami.Tapi kali ini saya mahu terapkan konsep pemakanan sunnah.

Souvenier makanan sunnah dari pelajar perubatan UIAM, Kuantan.
Semuanya tercetus, ketika saya hadir ke klinik ibu mengandung sebelum ini, sekumpulan pelajar UIA menemuduga saya.Di akhir soal jawab antara kami, mereka bekalkan makanan sunnah dalam bekas mini dan diselitkan laminate doa amalan untuk ibu mengandung sebagai cenderahati.Alhamdulilah, ada lagi generasi muda yang sebegini.Sejuk hati rasanya.

Persoalannya di mana mahu mencari pembekal kurma di saat genting begini?

Pasar Kurma ada kat Kuantan ke?

Alhamdulilah, saya sudah tahu kedudukan kedai ini. tidak jauh dari rumah saya. hanya bersebelahan Tunas Manja Beserah.Al Aqsa Pasar Kurma.

Pasar Kurma Al Aqsa.
Kami diberi peluang untuk merasa kesemua jenis kurma yang ada.kurma Nabi RM120 sekilo. Kurma Cina RM12.00 sekilo.Kurma Safawi RM30.00 sekilo.Itu sahaja yang saya ingat.Kurma basah pun ada.Tapi saya dan adik lebih untuk memilih Kurma Safawi.Supaya tahan lama.Tak basah dan tak kering.Sesuai untuk semua tetamu.Generasi muda ataupun tua.Samada yang kencing manis atau yang ada darah tinggi.Pakcik kedai pun kata begitu.

Bila ditanya, "Banyak lagi tak Kurma Pakcik?"
Pakcik "Sekarang ni tak banyak sangat, lepas musim haji nanti ada banyak lagi.."
Hmm..Ada musimnya juga yerk..

Selepas tawar menawar, kami membeli 5kg kurma dengan harga borong RM28.00 sekilo.Kismis kami pun beli dengan harga borong RM28.00 sekilo. Harga asal RM30.00 sekilo.Kismis yang kami beli bukannya jenis kismis kecil-kecil.Tapi jenis yang besar-besar.Puas hati dapat makan kismis besar macam tu.

Tapi di kedai ini bukan sahaja kurma dan kismis, tapi semua makanan dari tanah Arab.Jus Delima, Habbatus Sauda.Semuanya dijual dengan harga borong.Saya juga mengamalkan Jus Delima, Madu sehingga sekarang.Biasanya harga runcit dalam RM22.00 tapi disitu boleh dapat harga dengan hanya RM15.00 sahaja.Murah kan.Lepas ni memang jadi pelanggan tetap dah kat sini.

Yeay dapat jus delima free..;-)

Selesai memborong kurma dan kismis, pakcik kedai bagi kami percuma dua paket jus delima untuk diminum.Tersengih panjanglah kami dua beradik.

Seminggu sebelum majlis nanti misi membungkus kurma pulak..

Semoga segalanya dipermudahkan Allah swt.

Nota Naluri: 
Tinggal beberapa hari lagi adik lelaki saya akan bergelar suami orang.:-)

Monday, November 5, 2012

Perjuangan Ini Bukannya Mudah

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.


Jumaat, ketika usia Aina dua bulan dua minggu, sudah dapat meniarap untuk pertama kali.Tapi tiada gambar yang diambil sebab tak sempat capai kamera.Aina dah mula iringkan badan ketika dalam pantang lagi. Cepat betul perkembangannya."Slow Down Aina..Umi dan abi yang rasa bimbang bila perkembangan Aina terlalu cepat..Tapi sebenarnya dalam hati, kami yang gembira..:-)

Masa Aina iringkan badannya, saya tak kisah lagi, sebab dah biasa tengok.Tapi bila part dia nak jatuhkan badan dia untuk meniarap, saya pula yang cuak dan menjerit.."Mak!Mak..apa yang Aina  buat ni..?" Haha..Bila dia dah habis meniarap, tersengih puas pulak si kecik ni.

bergegar-gegar gambar, janji itu bukti hehe..
Ada juga masa Aina tengah teruja agaknya untuk belajar meniarap, sebaik sahaja lepas susukan dia dalam 3.00 pagi, boleh pulak Aina guling dan meniarap dalam 2 kali.Adeh..buat lawak tengah malam pula yek..Ada la dua malam dia buat macam tu. Lagi-lagi kalau dah ditanggalkan baju untuk dimandikan,ha..masa itulah dia meniarap dengan tidak berbaju.Adoila..

Kalau boleh saya mahu Aina begitu,Jangan membesar terlalu cepat, sebab bila Aina membesar dengan cepat, kami akan melalui proses penuaan dengan cepat...Nanti abi kena pakai tongkat, umi pula bongkok tiga..haha..

Membesarnya Aina menandakan, usia kami juga bertambah.Perlu banyak usaha lagi untuk memperbaiki diri.Masa pun berlalu begitu pantas.Banyak misi kami yang perlu dilakukan.Kalau diikutkan semuanya tidak terkejar dek tangan.Tapi terpulang kepada kita bagaimana menguruskannya.Tika ini, bukan lagi masa untuk mengatur masa secara efektif, tetapi harus mencuri masa.(Fuh!berpeluh mencuri masa ni.Contoh sambil buat kerja, update blog...:-))

Aina yang tersengih gembira..:-)

Bagaimana Aina bersungguh untuk belajar meniarap, begitu juga kami, harus bersungguh untuk membesarkannya melalui cara yang terbaik mengikut fitrah alam.Dan saya belajar satu perkara daripada peristiwa ini, untuk belajar sesuatu yang baru, perlu ada usaha dan jangan putus asa walaupun kita perlu mencuri masa di tengah malam.(Pernah saya jahit tudung dalam pukul 4.30 pagi, akibat mengejar masa hehe) .

Contohnya, jika mahukan syurga, usaha lebih dengan nikmat malam satu pertiga walau berzikir sekalipun.Semoga Allah akan menghisab setiap usaha kita, Insha Allah.

Andai perjuangan ini mudah,pasti ramai menyertainya
Andai perjuangan ini menjanjikan kesenangan, pasti ramai yang tertarik padanya
Tapi hakikat perjuangan bukan begitu
Turun naiknya, sakit pedihnya 
umpama kemanisan yang tidak terhingga
Andai rebah, bangkitlah semula
Andai terluka, ingati janjiNya...

Nota Naluri:
Sekarang Aina dah pandai berbual.Bising aje mulutnya, sampai sanggup tahan mengantuk tak nak tidur.


Thursday, November 1, 2012

Lone Ranger with Him...

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.



Makan secara berjemaah, dapat pahala kan?Rasa bahagia menikmati rezeki yang ada.Yang sedikit pun rasa cukup kenyang bila berukhuwah begitu.Tapi ada masanya kita terpaksa makan seorang diri.Sedih pun ada kan? Teringat kawan baik saya, dek kerana kesibukannya, dia selalu makan seorang diri.Mula-mula memang rasa asing dan sedih, tapi lama-lama dah terbiasa.

Saya juga biasa makan beramai-ramai, tapi adakalanya saya juga terpaksa akur makan seorang diri di mana-mana kedai makan.Perasaan?memang sedih...tapi lapar punya pasal..makan cepat-cepat, terus sambung buat kerja.:-)

Tak dapat membayangkan, dalam hidup ini, kita ada ramai kawan.Sama ada suka dan duka.Tetapi andaikata kita meninggalkan dunia ini, lalu dibacakan tahlil ke atas kubur, dan mendengar jejak kaki keluarga, suami, isteri, kawan-kawan, anak meninggalkan kita di kawasan perkuburan yang sunyi.Kita pula terikat kemas denagn kain putih setelah disemadikan.Adakah kita akan kuat pada waktu itu?

Amalan kebaikan sahaja yang membuatkan kita jadi kuat, rasa gembira untuk bertemu dengan Pencipta kita.Tapi adakah kita ada perasaan itu?Perasaan pemburu cinta Ilahi...

Mungkin ada sedikit, mungkin banyak..mungkin ada yang tidak tahu sebanyak mana perasaan itu ada dalam jiwa masing-masing.


Kadang-kadang kita perlu bersendiri.
Kenapa? Hidup kita bukannya bergantung kepada manusia, tetapi bergantung kepadaNYA.
Susah macam mana sekalipun, DIA sahaja yang ada di hati kita kan?
Mendengar segala luahan hati yang terbeban..
Ketenangan itu akan hadir..Insha Allah...

Nota Naluri:
Oh ya!teringat ada satu kes syariah, tentang hak penjagaan anak, antara ayah dan nenek.Ibu telah meninggal dunia akibat pendarahan selepas melahirkan.Rasa sayu bila mengenangkan si kecil itu tiada ibu. Saya pula yang rasa sunyi bila menatap gambar si kecil itu.Tapi si kecil itu perlu gagah, dan hanya Allah sebaik-baik pelindung.


Tuesday, October 30, 2012

Eidul Adha dan Kembara Mabrur

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

EidulAdha tiba lagi..Salam Aidiladha buat semua umat Islam.Buat jemaah haji yang berada di Mekah, semoga mendapat haji yang Mabrur Insha Allah.Dalam tahun ini, beberapa orang rakan seperjuangan saya, Ana dan Mahirah telah mendapat panggilan haji.Hati saya pula yang gembira melihat mereka. Semoga kalian dapat merebut peluang yang ada.Bukan senang tau, dapat menunaikan haji pada usia yang muda, bukannya umrah.

Singgah solat Isyak di Masjid Maran

Insha Allah, peluang untuk kita masih ada, cuma perlu ada usaha dan ikhtiar.
Nak kongsikan satu cerita mengenai pengorbanan menunaikan haji.
Suami yang ceritakan kepada saya sambil Aina di pangkuan saya.Sebab saya asyik terfikir bila pula giliran kami sekeluarga ke sana bila melihat sudah ramai rakan rakan seperjuangan menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah sama ada umrah ataupun haji.

Jadi suami memujuk hati saya dengan satu cerita yang amat bermakna tentang haji mabrur.Tentang Kisah seorang tukang kasut yang tidak dapat pergi ke Mekah, tetapi hajinya diterima.Dek kerana kebajikan yang dibuat oleh tukang kasut Allah menerima kesemua ibadah haji umat Islam pada tahun itu.

Al kisah Berkat Haji Si Tukang Kasut--> sumber : klik sini

Diceritakan bahawa seorang ulama sufi bernama Abdullah bin Mubarak telah melihat sesuatu yang aneh di dalam mimpinya. Abdullah tertidur semasa beriktikaf di Masjidil Haram pada suatu musim haji. Dalam tidurnya beliau bermimpi bertemu dengan malaikat yang memberitahunya bahawa ibadah haji umat Islam tahun itu diterima Allah hanya kerana kebaikan seorang tukang kasut.

Setelah terjaga dari tidurnya Abdullah Mubarak berasa gelisah dengan mimpi itu dan betapa ingin tahunya dia siapakah yang diceritakan malaikat dalam mimpinya itu, lalu beliau bertolak ke Damsyik. Itulah tempat yang disebut oleh malaikat dalam mimpinya. Beliau ingin mencari seorang lelaki tukang kasut bernama Muwaffaq’ nama yang disebut oleh malaikat dalam mimpinya.

Muwaffaq’ telah melakukan amal kebaikan yang terlalu tinggi darjatnya sehingga melimpahkan keberkatan yang sangat luar biasa. Allah SWT sangat menyukai kebaikkan yang telah diperbuat oleh si tukang kasut bertuah itu. Menurut mimpi Abdullah itu, berkat daripada amalan yang dilakukan oleh Muwaffaq’ menyebabkan ibadah haji seluruh umat Islam tahun itu diterima Allah SWT.

Abdullah Mubarak Bertemu Muwaffaq Si Tukang Kasut

Sebaik sahaja sampai, Abdullah tidak bercakap banyak teruskan bertanya Muwaffaq’ jika ada sesuatu kebaikan besar yang dilakukan beberapa hari yang lalu.
 .
“Aku tidak tahu kebaikan apa yang engkau maksudkan. Barangkali tentang sedekah yang aku lakukan beberapa hari yang lalu,” kata Muwaffaq’, memberitahu Abdullah bin Mubarak yang baru muncul di hadapannya.

“Apakah yang engkau sedekahkan?” Tanya Abdullah.

“Aku berikan sejumlah wang kepada seorang janda.” Jawab Muwaffaq’.

“Itu sahaja?” Tanya Abdullah lagi.

“Wanita itu memelihara beberapa orang anak yatim.” Jelas Muwaffaq’.

“Dan wang aku sedekahkan itu adalah wang aku yang telah bertahun-tahun aku simpan untuk pergi menunaikan haji.” Tambah Muwaffaq’.

“Berat benarkah masalah wanita itu sampai kau berikan semua wangmu kepadanya?” soal Abdullah lagi.

Seraya menarik nafas dan menghelakannya, dengan tenang Muwaffaq pun bercerita; “Suatu hari aku ke rumah wanita itu untuk meminta sedikit makanan yang sedang dimasaknya. Isteriku yang sedang hamil mahu menikmatinya setelah terhidu baunya yang menyelerakan, tetapi rupa-rupanya makanan yang dimasak itu hanya boleh dimakan oleh wanita itu dan anak-anak yatimnya sahaja.”

Abdullah bin Mubarak sedikit hairan.  “Kenapa begitu?”

“Kau tahu apa yang dimasak oleh wanita janda itu?” Tanya Muwaffaq’ menduga.

“Dia memasak sedikit daging yang diambil daripada bangkai seekor keldai yang ditemuinya. Sekadar mengalas perut kerana sudah berhari-hari anak-anaknya tidak makan. Daging itu sudah tentu tidak halal bagiku. Tetapi bagi anak-anak yatim yang kelaparan itu ia diharuskan.”

“Aku sungguh malu pada diriku sendiri. Lalu aku pulang ke rumah dan mengambil semua wang yang selama ini aku simpan untuk belanja menunaikan haji. Aku berikan semua wang tersebut kepadanya buat membeli makanan dan menyara keperluannya anak-beranak. Berdiri di hadapan rumah wanita itu, aku berkata kepada diri…  di sinilah hajiku.”  Muwaffaq’ menjelaskannya dengan sepenuh keinsafan.
 .
“Inilah kebajikanmu yang telah mendapat nilaian tinggi di sisi Allah SWT. Bertanggungjawab serta keikhlasan dan kesungguhanmu dalam mengharapkan keredhaan Allah SWT, turut dinikmati rahmat dan berkatnya oleh orang lain.”  Ulas Abdullah bin Mubarak sambil menahan rasa terharunya.
<_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _>

Ikhlasnya saya speechless mendengar cerita ini.Masih ada amalan kebajikan lain yang boleh kita buat dan masih dinilai tinggi dari pandangan Allah.

Saya sudah memulakan langkah untuk ke Mekah, membuat pendaftaran haji dan mencarum takaful haji di sini.Semoga semuanya dipermudahkan.Buat kawan-kawan yang berminat untuk membuat tabungan haji secara konsisten dan di samping mendapat manfaat hibah, khairat kematian dan lain-lain. bolehlah hubungi saya di nus_haa@yahoo.com.Niat saya mahu membantu kawan-kawan untuk terus meletakkan satu niat kembara mabrur.Insha Allah.

Semoga niat itu akan terlaksana.

Salam Aidil Adha dari kami sekeluarga.:-)


Thursday, October 18, 2012

Dekat Yang Jauh, Jauh Yang Dekat..

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Tetiba terfikir, komuniti sekarang, pergaulan atau muamalat sesama kita umpama dekat tapi jauh.Hanya bertegur sekadar "hai" dan kemudian "bye".Tak pun, hanya sekadar angkat tangan tanda tegur, atau membalas senyuman.Hati-hati kita pun belum sempat terpaut dengan tautan ukhuwah bila sekadar bertegur begitu.Muamalat zaman milenium kononnya.

Contoh kisah saya, ketika di mahkamah lama dengan keluasan yang kecil, setiap hari akan berjumpa dengan semua peguam, kakitangan mahkamah, pakcik-pakcik polis. Bila setiap hari berjumpa dan berbual, memang terasa seperti keluarga sendiri. Tapi sejak mahkamah bertukar ke tapak baru, dengan keluasan yang besar, nak jumpa mereka pun jauh sekali.Pendek kata susah nak jumpa lah, apatah lagi dengan pengasingan laluan kakitangan dan orang awam. Sedih je rasa.Jadi ukhuwah yang ada sebelum ini macam sedikit pudar tak meriah macam dulu-dulu.

Itu tentang kisah dekat tapi jauh.

Sumber : Sini

Bagaimana kisah jauh tapi dekat?
Perkahwinan Jarak Jauh?orang kata jauh tapi dekat di hati..macam dalam gambar kat atas ini kot, dengan menggunakan teknologi yang ada.Telefon, webcam, skype..eh macam-macam lagi lah..zaman moden katakan.



Tapi sebenarnya ada yang lagi penting dari itu.Allah!Kelihatan tidak berhampiran dengan kita, malahan jauh..perjalanan untuk bertemu denganNYA pun jauh kan?Tapi sebenarnya DIA sangat dekat di hati kita apabila kita sentiasa mengingatiNYA.Andai kita leka sedikit, didatangkan sedikit ujian walau sekecil mana pun sehingga kita pun akan merintih dan mengadu padanya.Sejauh mana dekatnya, bergantung pada keimanan kita.Tepuk dada, tanyakan iman.

" Dan apabila hamba-hambaku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang aku, maka sesesungguhnya Aku dekat.Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa kepadaKu, hendaklah mereka itu memenuhi perintahKu danberiman kepadaKu agar beroleh kebenaran." 
-Al Baqarah : 186

Tuesday, October 16, 2012

Menangislah Di Bahuku..

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Sumber Google
Sebut pasal menangis, bayi dan tangisan memang tidak dapat dipisahkan.Hanya itu cara komunikasi yang ada.Samada perut lapar, rasa tak selesa sebab lampin basah, sakit perut, kembung perut.Hanya tangisan sahaja yang mampu menggambarkan perasaan mereka ketika itu.

Kalau orang dewasa menangis macam mana pula ye?Ada yang menangis bila fikirkan masalah yang ada,ada yang menangis terharu, ada yang menangis gembira,Hmm..macam-macam lagilah..Tapi alangkah bagus air mata yang menangis kerana mengingati Allah!Jangan disapu air mata itu.Biarkan sahaja ia mengalir perlahan sehingga menitis ke lantai.

Sehingga sekarang, jika menatap Aina Syafiyah, saya rasa masih sebak, sayu mengenangkan ciptaan Allah yang saya ada, bagaimana tercipta fizikal yang sempurna.Alhamdulilah!Tak jemu mengungkap rasa syukur yang ada.Dan saya sangat mengharapkan rasa kesyukuran itu sentiasa ada dan tidak akan pudar dengan kasih sayang dunia, tapi pengikat cinta antara kita dan Allah Maha Pencipta,Insha Allah..!

Menangislah di bahu umi, Aina .:-)
Eh dah terlari topik la pulak.Hmm sebenarnya baru jatuh hati dengan lagu ni.Seolah-olah macam Aina pulak yang selalu buat mimik-mimik muka nak menangis di bahu uminya.Hanya mata kami yang berbicara..hehe..




Kau datang padaku seperti biasa
ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
kau balas dengan senyuman seadanya
ku tahu ada sesuatu yang berbeza

kau hanya diam seribu bahasa

hanya di matamu yang cuba berbicara
bahwa saat ini hatimu terluka
kau tahu ku ada di sini untukmu

mencuba tak berkedip

menahan tegar di hujung mata
hingga kau pun tak kuasa
berderailah airmata
dalam pelukku kau curahkan semua

menangislah...

kadang manusia terlalu sombong untuk menangis
lalu untuk apa airmata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia
menangislah...
di bahuku kau berikanku kepercayaan
bahwa laramu adalah haru biruku
kerna ku adalah sahabatmu

menangislah...(dibahuku ku disini untukmu)

menangislah...(dibahuku kerna ku sahabatmu)


Nota Naluri: 
Teringat gaya Aina menangis sekarang mula-mula tangisan dan rengekan biasa yang agak sayu, kemudian tangisan yang ada batuk-batuk, last yang paling bahaya menangis sampai takde suara.Saje nak ambil perhatian la tu.Aina ni, macam-macam yek..


Friday, October 12, 2012

It's Jumaat! :-)

BismillahirahmanirRahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Bangun pagi, tengok Aina di sebelah dah senyum-senyum gembira. Start enjin kereta, tengok matahari pun bersinar terang.Semoga hari ini akan membuatkan hati ini terus tenang.

Teringat pula Doa Rabitah, untuk bekalan hati.. 

"Penuhkanlah hati-hati ini dengan cahaya RabbaniMu yang tidak kunjung padam,lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan iman,dan keyakinan serta keindahan tawakkal kepadaMu;  "


Terasa nak baca ramai-ramai di komuniti sekarang macam zaman-zaman belajar dulu.Bukan sekadar penerang hati sebelum memulakan setiap pekerjaan.Tetapi harus ditambah doa rabitah , sebagai pengikat hati hati kami.Ameen!

Semoga ukhuwah itu terus ada walaupun dengan kekangan kerja yang ada.


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...