Saturday, September 23, 2017

Maal Hijrah & Isteri Solehah

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.



Salam Maal Hijrah semua.Semoga dengan kedatangan awal Muharam ini akan membuatkan kita lebih bersemangat untuk melakukan segala kebaikan dan menambah amalan kita.Insya Allah..

Kali ini teringat perbualan dengan adik-adik saya, topik isteri solehah.Apa yang mereka nampak pada isteri solehah ni? Biasa kita asyik baca tentang ciri isteri solehah je kan?eh, dah macam tajuk usrah pulak kan..Lama betul tak lead usrah ni ehem ehem.Tapi usrah tak formal dengan adik beradik pun best juga.

Maka, kami menyenaraikan secara random, sesiapa yang menujukkan ciri-ciri isteri solehah dan contoh yang spesifik kepada kami supaya kami mendapat manfaatnya.Kiranya yang kami nampak secara praktikal untuk dijadikan sebagai teladan kami.

So, mungkin first impression kami dan kesimpulan yang dapat dibuat pada sifat rendah diri seseorang wanita itu, pandai menjaga kisah rumahtangganya dan menghormati suami.



Antara ciri ciri isteri solehah :

i)  Taat pada perintah Allah;
ii) Taat pada perintah suami selagi tak melanggar syariat.
iii) Menjaga aib rumahtangga dan suami.
iv) Pandai mengambil hati dan melayan suami.

Sebagai isteri, kita perlu ingat, suami itu bukanlah hakmilik mutlak kita dengan ikatan pernikahan. Mereka adalah milik Allah.Maka, kita perlu ada sifat redha dalam hidup berumahtangga.

Meh belanja satu lagu kot kot dapat feeling nak jadi isteri yang lebih solehah dan menjadi wanita syurga. Insya Allah




Semoga bermanfaat.

Tuesday, September 19, 2017

Review: Electric Lunch Box

Assalamualaikum wbt

Akhirnya saya pun terjebak dengam periuk dorameon ni.Dapat tahu kisah periuk doraemon ni www.juliajohari.com .Rajin betul dia masak di ofis dengan menu yang simple.Memang jadi inspirasi saya. Nak nak zaman berjimat-jimat.Bila masak sendiri, kesihatan kita pun terjamin dengan kebersihan yang kita amalkan.Macam ada MSG dan sebagainya.


Akhirnya, kononnya sebagai persiapan penjimatan ekonomi keluarga mengenangkan harga makanan yang ada di kedai makanan.Maka, saya pun terjebak membelinya dari LAZADA. MAsa tu LAZADA buat Year End Sale, dapatlah dalam RM45 ++.  At least boleh panaskan makanan dan buat sup pun jadilah. Hehe, tapi tak sempat guna pun di tempat kerja, sebab saya telah berhijrah ke dunia baru. Tapi, of course kita rasmi ELB di rumah dengan panaskan sup tulang dan kukus mee serentak.


Baki sup tulang yang ada..:-)


Mee kuning kukus yang lembut ..:-)

Hasilnya, memang panas and fresh from oven, mee yang lembut..Sampai kami kena tunggu kuah sup tulang tu sejuk dulu baru boleh makan.

Setakat ni banyak guna untuk panaskan lauk sahaja, masak nasi untuk dua orang.Jadi tak perlu rice cooker yang besar. Tapi saya rasa ok sangat dan berbaloi beli ELB ni sebab kita boleh fokus makanan yang tidak berminyak i.e good for your health.

Boleh buat juga buat telur separuh masak dan telur rebus, tapi kita kena alert dengan masa.Terlebih masa, maka telur separuh masak boleh jadi telur rebus hehe.

Beli ELB ni kita dapat , tempat letak telur rebus dan pot nasi yang comel, dan ikut sukatan periuk ELB ni.

Ok cara guna ELB ni, kita letak air dalam bekas utama, biasa saya letak air panas terus, cepat sikit waktu masaknya. kemudian letaklah periuk dan pengukus tu.On suis, nampak lampu menyala,then jaga timer memasak.Bila nampak dah keluar asap tu, bolehlah jenguk sama ada makanan dah panas ke belum ye.

Ok selamat terjebak dengan ELB...hehe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...