Friday, May 27, 2016

Wishlist : Set Bersalin

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum wbt

Wishlist berpantang saya:

Untuk umi

Qaseh Gold Adinda/Phytonatal NR/Sunquick - untuk pelawasan, penyusuan








Pengalaman saya ketika berpantang, memang ada masalah sembelit.Then, kemudian Aina kena demam kuning, jadi tak dapat consume "Phytonatal". Tapi saya habiskan juga "phtyonatal" selepas Aina baik dari kuning. 

So , solution waktu tu, jumpa Dr bagitahu ada masalah sembelit and tak boleh makan jamu untuk pelawasan, .Dia ada bagi ubat syrup untuk pelawasan. Siap pesan, kalau ada masalah sembelit lagi, bancuh je sunquick pekat pekat tanpa gula, tak payah pakai ubat dah. Saya cuba dan ia sangat berkesan.Memang buat stok Sunquick time berpantang tu. Sampai sekarang pun masih buat macam tu.Samapai ke adik adik saya guna petua doktor tu.Patutla orang putih minum fresh orange pagi-pagi kan?Baru faham waktu tu hehe.



Tamar Cocoa/Vico

Untuk sarapan pagi dan ketika saya lapar, boleh cicah biskut.eh stok biskut pun kena ada banyak juga ni.Waktu berpantang dulu, kalau ada orang bawa tin biskut sebagai hadiah, saya yang paling seronok sekali, memang hantu biskut hehe plus lapar,

Bengkung Moden RM205.00/Freegift Piper Gel (Krim Barut dan e-book)dah ada




Beli di www.bengkungmoden.com semasa promosi, untuk kempiskan perut, boleh pakai waktu kerja sekali, yang penting nak memakainya pun senang.Bengkung ikat Tali dah ada,kali ni nak ada bengkungmoden pulak. memang fokus nak saving duit untuk beli bengkung ni.Akhirnya tercapai juga.Harap -harap saya akan gunakan secara maksima bengkung ni.Sebab bengkung ni boleh dipakai untuk yang bersalin normal, pembedahan dan waktu bekerja juga.Yang tu yang paling menarik tu.Saya beli size S selepas meminta nasihat Pn Fazidah, pengasas Bengkung Moden.

Stokin Berpantang


Stokin Vken 1 pasang , Stokin tebal/bola 2 pasang. Cukuplah kot.Tak yah banyak banak sangat.Nanti merata juga cari hihi 

Uncang Cuci & Akar Herbanika NR 





Antara produk NR yang paling saya suka.Teh herba yang memberi tenaga dan Uncang Cuci Yang memberi kesegaran.Minum Teh Herba tu saya campurkan dengan madu.Eh tapi minum macam tu je pun best.Letak air akar dalam flask, kemudian sedia diminum bila saya nak.Boleh banyakkan susu juga,

Vitamin C Amway 

Saya pilih sebab, kali ni alahan saya teruk, batuk yang tak berhenti henti,Kemudian kawan yang suggestkan Vitamin C Amway, alhamdulilah, ianya serasi dengan saya.Harap dapat teruskan waktu berpantang nanti. Orang kat Vitamin C memang bagus untuk orang yang berpantang.

Minyak Sejuta Rahsia Anugerah

Sapu seluruh badan, bau dia, wangi macam Minya Herba NR juga dan menepati citarasa saya.

Minyak Gamat Susu Kambing- dah ada, kirim dengan adik beli di Langkawi

Minyak Herba Kampung -
Dah ada, suami belikan di kampung dari tukang urut, wangi sangat bau dia
Banyak pula stok minyak :-)

Tungku Batu Sungai - dah ada, mak punya, warisan turun temurun

Daun Serun-untuk mandi dan segarkan badan.Minta dari mak bidan nanti kot masa berurut.hehe

Radio Al Quran - 


dah ada, dah lama survey. Radio Al Quran ni ada pakej dia.Standard harga di pasaran sekarang RM100-RM200.00 bergantung pada pakej yang kita nak, saya ambil yang basic sahaja.RM100.00.Beli dengan kawan je. Kat lazada pun banyak radio mini TF ni, cuma takde pakej bacaan Al Quran, yang tu siapa yang rajin, boleh save sendiri. Boleh dengar bacaan Al Quran time berpantang untuk pengisian rohani, dan ada setting radio sekali tau.Kalau ada USB sendiri pun boleh letak kat radio tu.Yang penting rechargeable dan mudah nak dibawa ke mana-mana.Speaker dia pun kuat.

Untuk baby
  • Herbal Cream Tropika - Beli kat kedai kat office sahaja. Dapat beli RM30.00 sahaja.Lebih murah dari harga pasaran dan online.:-) Kedai tu pun macam macam produk ada.Tanya je.Memang dah jadi, favourite kedai saya tu.Dah macam jadi one stop cebter untuk saya beli pencuci muka dan sebagainya
  • Tungku bayi tateh  plus minyak telon  tateh (dalam pakej newborn Tateh)



  • Barut Tateh  (dalam pakej newborn Tateh)



Eh Macam banyak pulak barang umi dari baby hehe..Ini sekadar wish list sahaja..hehe

Ok semoga entri ini dapat membantu pembaca blog semua yek dalam mencari idea bagi set bersalin dan berpantang.

Nota Naluri:
Berdebar untuk menanti Ramadhan kali ini..

Thursday, May 5, 2016

Fitrah Bergantung Kepada Allah

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.



Al Kisah...di alam pekerjaan, dalam muamalat dengan sesiapa pun..Adakah sebelum itu kita berniat Lillahi Taala, atau pun kita hanya buat kerja semata mata nak habiskan due date kerja, atau sekadar memuaskan hati pihak masing-masing?

Sebabnya saya dah terkena..biasalah buat kerja, kadang-kadang kita memerlukan kerja teamwork, tetapi tidak yang  seperti yang diharapkan,.Masa tu mungkin saya yang terlalu bergantung keapda kerja teamwork dan membuatkan saya jadi emosional.Allahu Akbar.Jarang saya nak emosional bab kerja ni tau.

Tapi saya naik atas, solat dulu dan tenangkan hati saya.Yes , ibrahnya, saat itu , saya lupa bergantung keapda Allah, sebernarnya kerja tu datang dari Dia, dan kita tak boleh lupakan Dia.Tapi saat itu, saya terlupa, terlalu bergantung kepada kerja teamwork.Allahu.

Maka, saya betulkan niat dan tarik nafas panjang panjang.Betulkan niat.

Kita bekerja perlu bergantung pada Allah tak kisah kita kerja di dalam bidang apa apa pun
Jangan terlalu bergantung kepada kerja manusia sebab kita ini bukannya sempurna.
Jangan lupakan Allah swt walaupun sesaat.

Hati saya rasa tenang.Kemudian ,nak tahu jadi apa pada kerja saya tadi? Kerja saya jadi makin mudah,Fail yang bertimbun sekejap je surutnya.Alhamdulilah!

Sesungguhnya semua ni datang dari Allah.


Tuesday, May 3, 2016

Breastfeeding: Breast Pump Yang Mana Satu Yek?

Assalamualaikum wbt
Bismillahirahmanirahim

Masa Aina dulu, saya guna Medela Harmony, beli dari Shakina Farhan. Alhamdulilah, memang sangat-sangat berjasa , dari titisan colustrum, selepas operation, dan sepanjang di hospital semasa Aina prolonged jaundis, simpan stok untuk Aina waktu malam, jika saya tak larat nak direct breasfeed, ketika saya mengurut dalam waktu berpantang, ketika bekerja, sangat-sangat comfortable!


Tapi sekarang ni saya tengah survey pam elektrik/rechargeable double pump sebab keadaan kerja saya yang sangat sibuk, tak macam dulu lagi,sekejap hilang lebih kurang setengah jam hehe.Alhamdulilah, zauj sangat bagi sokongan untuk menyusukan Aina sehingga dua tahun.dah tiga tahun lebih baru boleh weaning off huhu.

Setakat ni , sepupu saya ada rekemen Tiny Touch , Halfrod, Lacta, Malish sebab tengah promosi di butiknya , "Butik Tateh". Dan mestilah saya cari review untuk ketiga tiga produk ni.Katanya sebab corongnya dari silikon, jadi lebih selesa untuk semua ibu dan yang paling penting rechargeable and double pump.Spare part ada dijual dibutiknya, ha, lagi satu tempat servis pam dan waranti, mesti kena cek dulu kan?




Bagi saya , breast pump Promo di Tateh memang berbaloi selepas di tolak tambah dengan promo breastpump shop lain..Siap ada free gift lagi.


Lacte yang selalu mendapat pujian ibu ibu menyusu. Cooler bag dan ice pack yang menarik

Malish pun macam tu juga kan.menjadi pilihan.Review di blog banyak juga



Puas juga saya mencari review Tiny Touch, sebab produk baru lagi kan? Akhirnya jumpa di Page FB "Tiny Touch".Alhamdulilah, Tiny Touch antara top three selepas Medela dan Spectra. Kira ok la kan.Saya nak memburu Tiny Touch la lepas ni.Hehe.Harap harap sempat lagi.Medela Harmony tu takkan dilupakan lagi, sebab masih sangat elok tau. Insya Allah akan cari dengan harga yang berbaloi.Doakan saya k.Kalau nak cari pun spare part yang membran sahaja kot.


Antara review pengguna Tiny Touch..Screenshot dari page FB Tiny Touch yang menajdi sebab saya memilih Tiny Touch. Untuk rujukan saya nanti.Mungkin buat pembaca blog juga.
























Tunggu saya tau Tiny Touch, Semoga pembelian berbaloi dengan penyusuan adik Aina nanti.Semoga Allah mempermudahkan.Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...