Tuesday, September 30, 2014

Tinggal Kenangan- Iqra' IIUM

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Suatu tika dahulu, masuk ke gerbang Taman Ilmu dan Budi,
Perasaan yang ada, DAMAI.
Simbol dakwah agama Islam di Tanah Melayu bermula.


Kini hanya tinggal kenangan.

Miss u Old IIUM..

T.T

Tuesday, September 23, 2014

Al-Kisah Qaseh Gold

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.



Al-kisah sebelum bermula dengan pemakanan sunnah Qaseh Gold Adinda. Biasanya, saya selalu tidur awal sementelah seharian bekerja. Jam 9.30 malam dah mula mengantuk, tertidur di sofa sambil tengok tv menjadi kebiasaan.Makanan malam pun tak sempat dihadam lagi, saya sudah "tertidur". 

Di tempat  kerja, asal pukul tiga petang lebih. Mula kurang konsentrasi untuk mengendalikan kes, yang kebanyakannya betul-betul memerlukan penelitian.Sakit mata memandang kesemua dokumen.

Memikirkan tentang kesihatan sebagai seorang wanita untuk jangka masa panjang dan masalah pelawasan. Maka zauj mencadangkan untuk memulakan dengan pemakanan sunnah terlebih dahulu sebelum mencuba supplemen yang lain. Jadi saya buat keputusan untuk memilih Qaseh Gold Adinda .

Bulan pertama menggunakan Qaseh Gold Adinda, masalah pelawasan saya hilang.Barulah badan terasa ringan dan cergas sedikit.Waktu  tidur saya dah berganjak ke tengah malam, bolehlah bermain dengan Aina sampai dia mengantuk.Jarang dah tertidur depan televisyen.Lagi-lagi dah boleh ambil upah jahit jubah,Itupun part time dan sekadar hobi sahaja,Tak ambil banyak-banyak. hehe..

Bulan Kedua dan seterusnya , konsisten ringan badan pada awal pagi.Waktu tidur pendek tetapi cukup.Alhamdulillah.melainkan ada perasaan malas dan rasa nak sambung tidur balik,hehe.Bahaya betul virus "M" ni.

Alhamdulillah, waktu malam, saya masih bertenaga sehingga tengah malam, bermain dan beraktiviti dengan Aina Syafiyah yang saya sentiasa saya rindui sepanjang hari. Masalah pelawasan juga selesai.

Sehingga sekarang pun, saya masih mengamalkan Qaseh Gold sampai dah tak ingat botol yang ke berapa dah,

Owh,sekarang memang dah jadi ahli Ana Edar.Malah dapat bonus setiap 20hb bulan.Tak sangka dalam suka-suka menggunakan dan mengambil manfaatnya.Boleh dapat bonus kalau matanya dah cukup.(Kiraan mata memang saya tak tahu, sebab yang penting Qaseh Gold Adinda memang terbaik.)
Sumber Gambar
Antara testimoni pembeli Qaseh yang direct dengan saya.
Semuanya berbeza mengikut keadaan kesihatan mereka dan niat mereka.

"Sakit kepala hilang dan badan rasa ringan."
"Period teratur.Sebelum ini tidak tetap."
"Masalah menopous selesai."
"Sebelum ni kalau makan daging kambing, mesti sakit kepala.Selepas amalkan Qaseh, dah hilang rasa sakit kepala bila makan daging kambing.."
" Dah baik dari masalah buasir"
" Pelawasan menjadi lancar."
"Bangun pagi awal dan  badan rasa ringan"
"Lebih fokus untuk membuat kerja sepanjang hari"
"Demam cepat kebah.Tiada lagi MC lama-lama"

Alhamdulillah.Yang baik semuanya datang dari Allah jua.

Harga runcit Qaseh Gold Adinda: RM71.90.
Untuk harga lebih rendah, jom daftar ahli.Fee RM30.00 untuk seumur hidup.
Whatsapp/Telegram 0123096875. Taip QASEH .
Order ikut pada stok yang ada ye.
Siapa cepat dia dapat. Boleh COD di Kuantan.

Cara pemakanan.



Tiga sudu besar sebelum makan waktu pagi.Dan tiga sudu besar sebelum tidur.
Biasanya satu botol Qaseh Adinda digunakan dalam tempoh sebulan.

Tips 1:
Guna sudu plastik- supaya khasiat madu kekal.
Kalau pakai sudu besi, hilang khasiat madu tersebut.

Tips 2:
Tetapkan niat untuk apa sebelum kita minum.

Tips 3:
Kalau tak pernah amalkan madu sebelum ini,
cuba mulakan dengan satu sudu, kemudian dua sudu, dan seterusnya tiga sudu.
Buat secara berperingkat sebab madu akan ambil masa untuk serasi dengan darah kita.

Ok itu sahaja perkongsian hari ini semoga bermanfaat.:-)

Thursday, September 11, 2014

Waqaf v. Corporate Loan

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Sekarang ini, tengah rancak mengendalikan kes "corporate loan". Antara sebab kenapa blog ini terabai.Perlukan komitmen yang tinggi dalam menjaga kepentingan dan sekuriti bank dan prosedur yang berikutnya. Kes Jual beli rumah masih ada, tapi dah di serahkan pada staf yang ada dan ianya di bawah pemantauan saya. Perjanjian pelbagai juga ada, dan cabarannya bila "liaise" dengan pegawai pegawai baru. Makin bertambah "ciri ciri keselamatan" mereka.Maka bertambahlah kerja kami untuk "counter propose with legal reasons".Bertabahlah buat research semacam assignment/tesis macam zaman student dulu. Menjelajah buku, akta, peruntukan perundangan, kes terdahulu.

Sumber gambar Pondok Annur Penor
Ok.Dalam kesibukan mengendalikan kes korporat tersebut, saya juga berkesempatan ke Majlis Pecah Tanah Perasmian Kolej Islam An Nur, Penor, Pahang di bawah kelolaan Ustaz Mokhtar Senik .Mereka menggunakan konsep wakaf dalam membangunkan Masjid dan Kolej (Pusat Pendidikan) .Satu Lot Masjid RM50.Satu Lot Kolej RM100.00. 

Lakaran Gambar Kolej Islam Annur, Penor
Buat waqaf atas nama arwah abah sekali.Semoga segala amalan baik untuknya sentiasa ada untuk kehidupan arwah abah di sana.Aamiin.

Pernah dengar kan tentang wakaf? Wakaf Al Quran, Wakaf Tanah. Konsep Membeli sambil mewakafkan tanah. Nak beli rumah sekarang semua harga mahal-mahal. Jadi mewakafkan tanah seperti ini adalah satu pelaburan amal yang terbaik untuk bekalan kita ke sana.

Maka, terfikirlah saya, kalaulah semua pembangunan dan perniagaan yang ada di Malaysia ini berkonsepkan waqaf dan bukan kepada pinjaman bank semata-mata.Amannya rasa.Semua orang akan tidak akan berhutang kan.Tiada kes penggulungan syarikat, kebankrapan, lelong dan saman-saman sebab tak bayar hutang.Kerja kami pun jadi mudah,Tetapi kepentingan bank pun tidak dipertikaikan, sebab mereka harus ada dalam menjana maslahah ekonomi umat Islam yang ada kan.

Menarik betul tentang waqaf ni kan.

Sekadar pengetahuan, dipetik dari website Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang.

  • Wakaf ialah apa-apa harta yang ditahan hak pewakaf ke atas harta tersebut daripada sebarang urusan jual beli, pewarisan, hibah dan wasiat di samping mengekalkan sumber fizikalnya, untuk kebajikan dengan niat untuk mendekatkan diri pewakaf kepada Allah S .W.T .

Sebenarnya banyak lagi tentang jenis waqaf, syarat-syarat waqaf, tetapi kena study dulu sebelum buat nota untuk diri sendiri. Tak berani nak petik sumber sana dan sini.Kena tengok kitab juga ni tentang konsep pemberian harta di dalam Islam.Cek sumber hadis dan seumpamanya.

Kalaulah saya student lagi, bolehlah komited untuk cari semuanya. Sekarang ni sekadar curi-curi masa dan ambil basic idea sahaja.

Bagi sesiapa yang berminat untuk waqaf kepada Masjid atau Kolej Islam An Nur, boleh hubungi mereka seperti di bawah ini;


Bersama-sama memartabatkan kemajuan dan ekonomi ummah.:-) 

Wallahualam.


Thursday, September 4, 2014

Erti Memberi Dan Keberkatan

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Hari ini ada dua kes yang selesai.Kesimpulannya, rezeki mereka.Alhamdulilah, saya juga tumpang gembira. Kisah mereka ini mungkin antara kisah yang terpencil.Tentang mereka yang berduit tetapi suka memberi.


Bos saya selalu pesan, "Yati, kalau ada rezeki, jangan lupa memberi, tak rugi memberi pada sesiapa pun walaupun sikit.Kerana di situ ada keberkatannya.". 

Ya, bila ada rezeki, biasanya saya akan menyimpan, tetapi bila ditarbiah begitu oleh bos, ada rezeki, insha Allah saya berkongsi sama-sama.Alhamdullillah, setakat ini rezeki itu ada sahaja bila diperlukan, Duit kan boleh cari.Tetapi kasih sayang sesama manusia mana boleh dijual beli dan tukar ganti kan?Tanda kesyukuran juga tanda hubungan kita dengan Allah yang tidak pernah putus.

Ok berbalik kepada topikMemberi.ditulis di sini sebagai ingatan untuk saya.

Kisahnya , ada seorang klien kami, bila selesai satu kes, dia akan berkongsi dengan kami.memang tak pernah lupa. Kadang-kadang kami berseloroh dengannya bila dia dapat bahagiannya, "Jangan lupa belanja  kitaorang tau". Tetapi dia memang tak pernah lupa, bagi setiap kes yang dia dapat.Berkongsi.

Sehinggalah suatu hari, saya "update" bill guaman kami dengan bos, dan dia pesan,

"nak minta apa-apa mintalah dengan dia, Insya Allah dia akan bagi.." 
"Eh takpe ke bos, menyusahkan dia pula nanti"
"Tak pe, lagi banyak memberi, lagi murah rezeki dia nanti.Cuba tengok fail yang ada, banyak kan?Dulu dia pernah berada di bawah .Hampir bankrap.Dalam keadaan macam tu, saya nasihatkan supaya sentiasa memberi.Sebab kita tak tahu di mana datangnya keberkatan tu.Alhamdulilah rezeki dia banyak dan sentiasa ada.Macam yang kita nampak.Lagi satu dia ni sentiasa solat jemaah di surau.Hubungan dengan Allah tu lagi kuat..Tanyalah orang surau dan masjid, semuanya kenal dia.."

Saya akui apa yang bos saya katakan.Dan saya baru sahaja mengetahuinya tentang kisahnya.Rasa syahdu pula mendengarnya.

Dan hari ini, kami tak berseloroh minta dibelanja lagi.Tapi tanpa di minta, awal-awal dia memberikan kami sebahagian daripada rezekinya.Oh serba salah pulak. Insha Allah kami akan memaafaatkannya sebaik mungkin.

Wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...