Friday, August 28, 2015

Rumah: Grill & Tinted

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Bila nak masuk rumah,mesti perkara pertama yang terfikir adalah grill.Tetapi sebelum pasang grill, kena selesaikan kemasukan elektrik dahulu kan.Sediakan sahaja dokumen yang diperlukan, daftar di TNB dan buat bayaran mengikut harga pasaran rumah, Tak semua bayaran sama yek.Ada yang mahal, ada yang murah, sebab ianya bergantung kepada nilai rumah,TNB akan maklumkan, kemasukan elektrik dalam masa lima hari waktu bekerja dan akan dilakukan oleh kontraktor/subkontraktor yang dilantik oleh mereka.Alhamdulilah, rumah kami dah siap dalam dua hari selepas pendaftaran. Barulah boleh setup grill kan.Lepas grill, pasang kipas dan lampu.Step by step.

Grill Rumah


Grill kami tempah dari suami kawan saya, Abang Man.Memang kami utamakan kontraktor Melayu, Memang hasil kerja dia sangat bagus dan kemas.Proses pasang grill adalah dalam dua hingga tiga hari rasanya. Tak siap satu hari terus, sebab kerja dia memang banyak.


Abang Man ,minta kami pilih design mana yang berkenaan, tunjuk je mana mana contoh grill yang kita suka, kemudian dia akan berikan pandangan yang terbaik.Macam kami, pilih yang simple je,Takde corak dan bunga-bunga.Tapi harga grill tetap sama, sama ada yang bercorak, kosong dan ada bunga.

Total kos grill RM3,000.00  termasuk ampaian baju. Ok la kan.Sebab kami survey yang kontraktor yang lain, rumah kami lebih kurang RM3,500.00.Jimat RM500.00 kan?

So, buat kawan-kawan di Kuantan, bolehlah hubungi Abang Man (Man Jaya Engineering--0139501335.

Sekarang kami baru tempah dengan Abg Man untuk buat loteng.Tak sabar tunggu hasilnya.Semoga terus sukses ye.

Tinted Rumah (gambar akan diupdate kemudian)

Tips Tinted Rumah,Kalau nak murah, sila selesaikan tinted rumah sebelum pasang grill.Bila pasang tinted rumah , bila ada grill, kerja kerja agak sukar sedikit dan kos pun bertambah lah sedikit.

**Biasa bajet tinted rumah teres setingkat RM500-600. Rumah Berkembar Setingkat  RM1,000-RM1,500.00 bergantung pada keluasan rumah dan jenid tingkap.

Cari tinted yang tahan UV dan warna, maknanya warna tinted takkan pudar dalam masa yang singkat. Memang terdapat di pasaran, akan ada yang menawarkan harga tinted yang murah, jadi berhati berhati, sebab kami dah nampak kesan tu pada tinted di kawasan kejiranan kami.Asal hijau dah jadi warna kuning, walaupun belum sampai setahun lagi.Jadi cari yang berbaloi yek.

Bagi mereka yang suka DIY, mungkin boleh cari tinted kereta di kedai tinted, kemudian pasang mengikut kreativiti kita.eheh sebab jiran belakang rumah, buat macam tu.Jimat kos.



Sumber: google
Yang frosted tinted bercorak.Lebih kurang yang ada kat rumah.

Sumber :Google

Sumber:Google

Tinted dapur kami buat yang UV decorative frosted tinted .Memang direka khas untuk kawasan dapur, sebab senang dicuci kalau terkena kotoran. Bayang-bayang kita pun tak nampak.Saya pun tak pasang blind pun kat situ.Just buat langsir yang simple, sangkut dengan besi DAISO RM5, 

Kami buat dengan En Sh Ikhwan dari One Solar Tint. Boleh hubungi dia 019-3010583.Kerja dia pun sangat kemas. Dia juga sangat mementingkan aurat isteri terjaga di dalam rumah dengan tinted yang dicadangkan seperti UV  decorative frosted tinted.Saya pilih corak kristal:-) 

Kami buat tinted warna hijau di luar, tinted silver di dalam. Bila waktu malam, nampak macam cermin. Di dapur, kami buat tinted frosted untuk tiga tingkap.Setakat hampir setahun berlalu,memang kami puas hati dengan tinted ini.Rumah lebih sejuk walaupun ketika cuaca panas tanpa pengahwa dingin, sebab kawasan rumah kami kawasan bukit dan sungai, maka angin banyak menyinggah..Alhamdulillah..

Jom support usahawan Islam.

Grill- Man Jaya Engineering - 0139501335.
Tinted-  One Solar Tint- Sh Ikhwan 019-3010583

14 comments:

ieza ashaari said...

baca pasal tinted pun dah teruja. bestnyaaaaaaaaaaaa..

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Mashitah Mamat said...

boleh tahan jugak yea harga grill ..kalau double storey teres, entah bape la kos psg grill agaknya...huhuhuhu..

NEW YEAR GIVEAWAY BY HONEYONNEE.COM

hafiz osman said...

Kami specialist utk 2ply @ 2 layer/mill tinted & 3ply @ 3layer/mill. Ada byk pilihan warna :

πŸ‘‰
Blue Silver
πŸ‘‰
Bronze Silver
πŸ‘‰
Gold Silver
πŸ‘‰
Silver Black
πŸ‘‰
Green Silver
πŸ‘‰
5%-95% Black
πŸ‘‰
Silver Green
πŸ‘‰
Silver Gold
πŸ‘‰
Silver Blue
πŸ‘‰
Silver Bronze
πŸ‘‰
Made In USA

Spesifikasi:-
➳ 5-15 Years Warranty
➳ 85% Heat Rejection
➳ 99% UV Protection
➳ Up to 85% Infrared Rejected

Kelebihan selepas pemasangan :
πŸ‘
Jimat elektrik sekiranya menggunakan aircond
πŸ‘
Dapat menyekat 80-85% haba panas dr msk trs ke dlm rumah
πŸ‘
Privacy
πŸ‘
Menebat & Menguatkan kaca (X mudah pecah jika diketuk dgn kuat)
πŸ‘
Mengurangkan silau

FREE QUOTATION!

Hubungi:
018 262 7765 (Whatsapp/Call/Sms)

* Kami juga membuat pemasangan ke seluruh
‪#‎Ipoh‬ / ‪#‎KualaLumpur‬ / ‪#‎Selangor‬ / ‪#‎Perak‬ / ‪#‎Penang‬ / ‪#‎Kedah‬ / ‪#‎Pahang‬ / ‪#‎Melaka‬ / ‪#‎NegeriSembilan‬

< Pakar pemasangan tinted berKUALITI TINGGI pada harga yang MINIMUM
πŸ’°
πŸ’°
πŸ’°
>

azarul izam said...

Utk 350 sqft Reflective UV protection berapa harga sekaki? Saya di puchong..

Hisyam Muhibah said...

Assalamualaikum.. puan, saya pun bercadang nak buat loteng dalam bilik.. macam mana hasil kerja abg wan di rumah puan tu? berbaloi kah bayaran upahnya..? boleh kongsikan gambar2 yang sesuai?

humble.yat said...

En Hisyam:
Alhamdulilah berbaloi, kerja nya sangat kemas..Insya Allah saya akan kongsikan gambar yang sesuai..

humble.yat said...

En Hisyam:

Antara entri yang ada sebahagian gambar loteng
http://humblehayati.blogspot.my/2015/12/journey-of-2015.html

Rozaain Mohd said...

Saya ada menjalankan pemasangan tinted di sekitar kl/ selangor dengan tinted frosted dan biasa US kualiti. Boleh PM saya 019-6406282 atau like facebook page kami Project Tint Malaysia.

Anonymous said...

Salam sis..de x entry yg de gambo tinted umh sis..mcm berminat nk amik dgn yg sis wat ni..kalau ok..

humble.yat said...

anonynmous:
setakat ni pic ni je yg ada..tak ambil dr view dr luar..tp mmg tak nmpk la aurat kita kat dapur tu sama ada siang atau malam :-)
https://3.bp.blogspot.com/-3lCnHB4KanI/Vxna7SSj5fI/AAAAAAAAC8c/ohuu66tNm1w3upjk5LDuDEyQzqhR-A8DQCLcB/s1600/LANGSIR%2BDAPUR2.jpg

nurul shafinas said...

Boleh saya tahu fungsi loteng dlm bilik?

Hafiz Black said...

Assalam.. Blackpearl Construction.. kami menyediakan perkhidmatan renovate rumah grill pagar wiring.. harga berpatutan dan berkualiti.. in shaa Allah on time.. base di meru klang.. kwsan kl dan selangor.. blh hubngi sy whatsapp or call hafiz - 01152882023

Anonymous said...

Tinted sje jual x??psang sdri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...