Friday, April 29, 2016

Our True Soulmate...

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.



Ada orang tanya tips pada saya sebelum dia melangsungkan perkahwinan. Kelakar juga rasanya, saya pun tak tahu nak bagi tips apa pada dia.

Ucapan biasa di mjalis perkahwinan pun, mesti macam ni:

"Barakallahulakum"
"Semoga bahagia dunia akhirat"
"Semoga berbahagia dengan baitul muslim yang dibina"

Ha, lebih kurang macam tu la kan?

Oh at last, saya baru saya ingat tentang tips ini, paling penting kita pegang selepas perkahwinan,

"Our true soulmate is not our spouse but Allah..."

Maknanya macam ni, suami yang kita kahwini bukannya 100% hakmilik kita, tapi 100% hak milik Allah swt. Jadi, jangan pegang dia di hati kita, cukuplah hanya genggaman tangan kita untuk memimpin kita ke syurga..Jadi memang kena sayang suami Lillahitaala.Tapi sayang Lillahitala bukan hanya di mulut, tapi betul betul dari hati kita.

Jadi , bila kita rasa kita rasa hati suami dah terjatuh pada hati kita, cepat cepat ingat Allah balik.Yes,itu memang cinta yang halal, tetapi, kita perlu ingat, semuanya dari Allah kan?


Contohnya: Kalau contoh dalam keadaan berperang, sanggupkah kita mengorbankan nyawa kita kerana Allah, sebagaimana para-para Nabi dan sahabat-sahabat lakukan? Sebagaimana para para mujahidin di Syria, Palestin,Mesir dan negara Islam yang bergolak?Lafaz syahadah tu bukan di mulut sahaja tau., dan bukan perkara yaang main-main. 


Tiba-tiba saya rasa iman saya nipis sangat, bila mengenangkan perjuangan syahadah mereka.huhu..Tak apalah, sama-sama kita muhasabah diri dan mengingatkan diri masing-masing kan?

Sekrang kita juga boleh kembangkan sayang emak, anak, kawan-kawan  kerana Allah Taala juga kan?

Insya Allah.

Semoga entri ini bermanfaat.

Satu lagi perkongsian ke syurga.

Wallahualam.


Wednesday, April 27, 2016

Sewing Project: Langsir Dapur

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Projek Jahit Mudah. Langsir Dapur. Mula-mula masa masuk rumah, guna cangkuk S dan rod besi Daiso dan sangkut langsir je. Sebab tak tahu nak guna konsep apa lagi.Sampai sekarang pun idea tak menjelma lagi.Hehe.Tapi tingkap dapur dah ada frosted tinted, jadi sebenarnya takdela nampak aurat pun. Tetapi entah nak juga letak langsir seketul ada kat  situ.Nama pun dah perempuan.Kita letak jela sampai kitchen kabinet dah ada yek.



Kemudian, , bila nak buat kenduri kahwin adik di rumah kami, (Nanti saya kongsikan pengalaman buat kenduri kahwin di rumah sendiri, memang nervous tau ) . kena upgrade la sikit langsir dapur. Puas juga mencari idea nak jahit langsir labuh mana, warna apa yang sesuai.Akhirnya biru juga pilihannya.Labuh langsir saya amik 3/4 dari grill.



Saya dan zauji puas juga mencari idea macam mana nak sangkut langsir dalam keadaan last minute tu, sebab nak sangkut guna cangkuk S, dan wayar memang tak lepas,.Railing langsir pun ambil masa. Nasib baik idea datang,,,,

Kami guna wiring langsir dan cable tight!ikat pada besi grill tingkap.Memang kemas. Tengok kat bawah ni...:-) .Bolehlah sementara mencari idea yang lebih superb lagi lepas ni.

Boleh nampak kan frosted tinted kat tingkap tu kan?Memang pemandangan luar pun tak nampak, kira memang cover aurat kita sebagai orang dapur.Langsir tu buat syarat penyeri dapur je.Hihi..Nak juga ada unsur bunga kat situ hehe.




Abaikan keadaan susun atur dapur yang tidak terurus tu yek.Malu ai..hehe.Pic silau sikit waktu siang.

Kain langsir tu beli Di kamdar je RM5.00 semeter.Ada macam macam warna, tapi yang ini paling berkenan.

Ok itu sahaja, semoga bermanfaat.

Friday, April 22, 2016

Rumah: Loteng Stainless Steel

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Kali ini saya nak  berkongsi berkenaan loteng rumah yang kami dah buat.Terima kasih kepada sesiapa yang emel, ramai juga rasanya, yang request tanya pasal loteng berikutan entri saya yang ini.Alhamdulilah, entri saya dapat membantu mereka yang mencari maklumat,Saya pun kaki google  juga sebelum membuat buat apa-apa keputusan setelah membuat perbandingan,Memang dunia blog membantu saya membuat pilihan yang lebih bijak . 

Tangga besi ke loteng rumah
Insya Allah, saya akan kongsikan loteng yang kami buat di rumah.Antara tujuan kami membuat loteng adalah:

1) Penyimpanan barang ketika musim tengkujuh dan banjir, terutamanya, barang elektrik, tilam, pakaian dan lain lain.
2) Memaksimakan penggunaan bilik yang bersiling tinggi

Eh tapi, boleh buat mini library and tempat solat juga .comel je ruangnya.

Adik adik saya kata, kalau diaorang duduk rumah semua berebut nak duduk dalam bilik berloteng sebab ala ala Korea katanya.Entahlah, cerita yang mana satu , pun saya tak tahu.

So, konsep loteng kami menggunakan besi stainless steel.Di kawasan perumahan kami, memang majoriti buat loteng.Ada yang dari kayu teguh .Ada juga yang DIY, bgai mereka yang berkesempatan buat sendiri..Macam macam design jugaklah.Tapi zauji berkenan menggunakan konsep stainless steel, supaya lebih kukuh dan tak reput , dimakan anai-anai.Kalau kayu lama-lama dimakan hari.Lainlah kalau chengal dan jati kan?Wallahualam :-)

Jadi inilah konsep kami.Loteng stainless steel.


Tangga besi, berpagar di atas.Buka je pintu memang cukup cukup ruang untuk tangga di atas. Bilik tengah kami ni kecil sahaja,Jadi tangga memang agak curam, tapi saya rasa ok sangat dah. Alhamdulilah.Sekurang-kurangnya ini ikthiar kami bagi persiapan banjir, jika berlaku lagi. 



Nampak kan kawasan di atas yang berpagar.Masa ni memang tengah letak barang-barang kat atas, sebab awal Disember dah start hujan sedikit-sedikit.

Standard Rate harga pasaran ketika itu, RM3,000-RM3,500.00.tapi disebabkan kami adalah yang pertama menempah loteng dengan Abang Man, maka kami dapat harga special:-) Lagipun Abang Man, ni suami kawan saya.Senang nak berurusan dengan dia tau.

So, sesiapa yang berada di Kuantan, bolehlah contact Abang Man (Man Jaya Engineering-013 9501335. dan mengikut masa kami, di hujung minggu, sebab kalau hari berkerja susah sikit kami nak ada di rumah huhu,kerja-keraj Abang Man, memang sangat, siap dia menyapu dan kemas balik apa yang dia dah buat.Menayapu dan sebagainya.Terima kasih banyak banyak tau,Nanti datnglah rumah lagi yek.hehe

Alhamdulilah setakat ni, kami sangat berpuas hati dengan perkhidmatan Abang Man.Next projek tabungan untuk buat awning rumah, besarkan car porch, pagar pula..Step by step. Doakan kami dimurahkan rezeki yek.

Saya harap entri  ini dapat membantu bagi mereka berniat nak buat loteng rumah.

Semoga bermanfaat.

Thursday, April 21, 2016

Mukmin Yang Diduga

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.



"Perumpamaan orang Mukmin adalah seperti tanaman yang selalu digoncang angin, (begitu juga) orang Mukmin selalu diduga dengan pelbagai dugaan dan cubaan"-Riwayat al-Tirmizi.

Seperti biasa, dalam hidup kita, sentiasa ada manis dan pahit. Kena berbalik kepada fitrah, kita ini hanyalah hamba Allah, perlu sentiasa bersedia untuk diuji dengan segala ujian.

Jangan jadikan ujian ujian yang datang itu sebagai penghalang untuk kita teruskan kehidupan. Sebab bila datang ujian, biasanya hati dan jiwa kita akan terusik, lemah semangat. Sepatutnya yang harus berlaku , sebagai mukmin kita patut gembira menerima ujian tersebut, sebab Allah masih mahu mengingatkan kita supaya lebih banyak memohon doa dariNYA.

Kadang-kadang kita perlu ingat, ada orang menerima ujian dalam keadaan lebih sukar berbanding kita.Tunduk ke bawah , ingat dan bersyukur dengan apa yang kita ada. Perlu bersyukur kerana ujian kita mungkin tidak seberat mereka.

Sesungguhnya setiap ujian yang datang itu ada hikmahnya dan sesuai dengan kemampuan kita untuk menghadapinya.Just Believe in Allah!

Semoga bermanfaat.

Wednesday, April 20, 2016

Telekung Habeb 1.0 In The Houz!

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.



Telekung Habeb In The House.Kali ni edisi Telekung Habeb 1.0, didatangkan dengan renda organza lace, kain jersi superb, tak jarang, tak melekap, alas dalam yang labuh. Hanya RM90 sahaja (tidak termasuk postage RM7.00)

Siapa cepat dia dapat tau.Stok Telekung Habeb ni memang laku keras. Ada yang hampir setahun menunggu edisi telekung yag diidamkan,huhu.Dah dapat memang berbaloi-baloi, Tak pandang dah telekung lain, bagi peminat telekung jersi khususnya.

Eh lagi lagi nak sambut RAmadhan, mesti ada telekung baru kan , kalau nak ganti yang lama.:-)

Warna pilihan TH 1.0 kali ini ada lima sahaja, Putih, Light Pink, Purple, Teal dan Grey

TH 1.0 Putih- Available

TH1.0 Teal- Sold Out

TH 1.0 Grey- Sold Out

TH1.0 Purple- Sold Out

TH 1.0  Light Pink- Sold Out

Bak kata admin Telekung Habeb, ramai yang menangis tepi bucu katil, sebab tak dapat Telekung Habeb ni .T.T

Apa-apa boleh whatsapp/Telegram 012.309.6875 untuk sebarang pembelian yek.

UPDATE: 21/04/2016.
TELEKUNG HABEB 1.0 DAH SOLD OUT.
Jangan ada yang menangis tepi bucu katil tau , nanti saya tak larat nak pujuk.huhu

Insya Allah, nantikan next stok Telekung Habeb yek. Harap semuanya sabar menunggu :-) 

Wednesday, April 6, 2016

Target : Bill Negatif Berjaya!

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Sejak ekonomi di Malaysia tak berapa nak stabil, banyak tips kewangan yang dapat kita tengok.Macam macam jenis tips yang banyak membantu rasanya. Contohnya tabung hijau (RM5), Tabung kuning (RM20), dan Tabung sedeqah Subuh.

Tapi ada tips yang menarik perhatian saya, jadikan bill anda negatif.

Contohnya Bill telefon RM68.00 sebulan, and kita bayar je RM100.00 setiap bulan kat CDM.Kiranya kita ada lebihan duit dalam billing  tadi.Kemudian, sampainya masanya nanti, akan ada statement bill negatif.Bila statement bill pada bulan tersebut negatif, maka peruntukan RM100.00 untuk bulan tu kita ketepikan untuk saving kita.And dalam bulan tu kita tak perlu risau pasal pembayaran bill.

Antara bill yang saya dapat bill negatif, bill telefon pascabayar dan internet streamyx. Ada dalam beberapa bulan saya tak perlu bayar bill, dan duit tu saya masukkan saving.:-)

Ada juga kebaikan bill negatif ni, bila ada promosi untyuk upgrade plan, memang dia bagi murah dari biasa.Best tau upgrade plan dengan penjimatan.Baru baru ni saya dapat refund lebih kurang RM 80 ++ dari perkhidmatan  pasca bayar- refund dari bill negatif.Masuk tabung lagi.;-)

Tapi itu untuk saving dunia je kan.Untuk kita survive dalam keadaan ekonomi yang mencabar sekarang.

Tapi yang penting tiap tiap hari, cuba praktikkan tabung biru (RM1) untuk sedeqah.Sedikit tetapi konsisten.Macam kat di ofis saya ni, Bila tiap hari Jumaat, kami kirim duit kepada staff lelaki untuk masukkan duit di tabung Masjid.



Biasanya hati akan rasa lebih tenang bila kita banyak sedekah, walaupun duit dah tinggal ciput.hehe. 

Level saya sekarang ni, saya nak hidup yang biasa biasa, janji hati dan jiwa saya tenang . dalam menjaga kualiti hidup.Insya Allah.

Ok. Semoga bermanfaat ye.

;-)

Monday, April 4, 2016

Resipi : Roti Arab

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.


Dah dua minggu dok terbayang roti Arab K Dah, sepupu kesayangan ni.Alhamdulilah, minggu lepas tercapai hajat.Dari tak rajin menguli doh, jadi rajin .Sanggup turun menguli, Bab menguli memang saya tak berapa nak suka, sebab nampak macam susah je haha.Nasib baik doh menjadi dengan baik.

Meh, saya share resipi roti arab.Tepek kat sini.Lain kali nak buat tengok resepi kat sini.Sukatan ini untuk family.memang banyak yek.

Bahan- Bahan
Roti Arab
1/2  kg tepung gandum
1 bungkus Mauripan
1 Biji telur
1 kotak kecil santan
1 sudu minyak zaitun
sedikit gula dan garam


Cara-caranya
Campurkan semua, bancuh dengan air.Uli doh sampai lembut  macam buat donut.
Jangan letak garam banyak, sebab kalau banyak nanti roti tu jadi bantat, tak nak letak garam pun takpe.Uli sampai doh tak melekat di tangan, lembut dan ringan.Ketepikan, biarkan doh naik sendiri.



Bulatkan macam pau sampai habis doh.


Bila dah naik, gunakan penggelek dan gelekkan macam daging burger mentah.
Bila dah siap semua, goreng dengan minyak yang banyak.
Buat satu persatu.Siram dengan minyak bahagian atas doh.Bila dah jadi bulat macam bola baru angkat dan letakkan doh yang lain. Kalau tak siram minyak, dia tak jadi bulat k.


Ok dah siap, macam ni bentuk roti arab tu.



Sambal Cicah
Ikan bilis (blend dulu, kemudia goreng)
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit cili kering
6 biji tomato (tomato kena banyak dari ikan bilis)
Sedikit kicap manis
Sedikit garam

Cara-caranya

Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili kering.Tumis hingga masak.
Masukkan tomato dan ikan bilis, dan sedikit kicap manis dan garam secukup rasa.

Siap untuk dihidangkan.Makan panas-panas sedap tau.

Nota Naluri:
Tak sangka saya boleh menguli doh dengan jayanya!:-) :-P


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...