Wednesday, September 30, 2015

WhatsApp Web Memudahkan Saya ;-)

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.




Sekarang ni WhatsApp memang pengganti SMS/MMS kan? Tapi kadang-kadang masalah timbul bila handphone "hang", lagi-lagi bila time kerja, nampak sangat kita banyak deal dengan phone, Sometime, kena communicate, hantar laporan kat melalui whatsapp juga kan.Klien pun bagi dokumen melalui whatsaap instead of telegram. Pengguna tegar telegram ni biasanya tak ramai. Sebab telegram paling best, boleh share dokumen kat phone and tak memberatkan memori phhone pun.

Jadi, bila whatsapp web dikeluarkan, saya cuba buat, memang terbaik.sambil taip boleh buat kerja, boleh attend apa-apa sahaja melalui whatsapp..handphone takde "hang" sangat. Dokumen pun boleh terus print dari komputer.Memang memudahkan kerja saya yang selalu mengadap Bateri handphone dapat jimat hehe.

Apa lagi jom cuba ramai-ramai. Masuk ke link  https://web.whatsapp.com/ .kemudian Ikut arahan mengikut jenis telefon, Cari Menu, kemudia Whatsapp Web, and scan code pada Komputer, and log in automatic.tetapi kena pastikan mobile data/wifi pada telefon dibuka ye.

Klik untuk lebih jelas.Step 1,2,3 login...
Jadi sekarang bila saya masuk apps web ni, telefon saya hanya untuk panggilan dan sms sahaja. memang lima bintang!Tiada bercampul gaul dengan media sosial hehe.

Intoducer apps ni, En zauji..terima kasih yek, sebab apps ni memang banyak memudahkan kerja.

Semoga bermanfaat Insya Allah..

Nota Naluri:
Dalam kesibukan kita mengejar masa, memang perlukan aplikasi yang mudah macam ini.Alhamdulilah!

Wednesday, September 23, 2015

Al-Hajju 'Arafah

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.


Sempena Hari Wukuf di Arafah.Selamat berpuasa bagi mereka yang berpuasa.Selamat berwukuf bagi para haji dan hajjah.Semoga memperoleh haji yang mabrur.

Nak kongsikan di blog tentang sebuah puisi tentang Arafah.

Al-Hajju ‘Arafah, kata Nabi,
Tanpa ‘Arafah haji tak menjadi
Para hujjaj membilang hari
‘Arafah bila lagi?
Bagai hilang sabar menanti.

Tetapi ‘Arafah bukan matlamat
Hanya wuquf, berhenti untuk cuba mengerti
Mencarai kejelasan
Dalam suluhan benderang siang
Agar segalanya tertayang terang

Di sini bermula sejarah insaniah
Setelah Adam diberi makrifah melebihi malaikah, turunlah ke bumi dengan misi khalifah
Lalu bertemu Hawwa’ di Arafah,
Medan ta’aruf, tanah mahabbah.

Insan khalifah Tuhan,
Tidak hanya mengenal kawan,
Juga mengecam lawan
Di bumi ini kita tidak sendirian
Iblis, syaitan bergentayangan mencari kesempatan
Memperdaya kehilangan iman

Di tanah A’rafah yang terdedah
Aku resah dalam rasa bersalah
Ya Allah, Tuhan Yang Maha Mengetahui,
Di sini aku menjadi tahu diri
Kuakui semua dosa, tanpa kecuali
Aku ingin menepati erti
‘Arafah tempat mengiktiraf dosa yang dinafi

Andainya aku dalang wayang
Akan kuperikan ‘Arafah bak padang luas terbentang
Selejang unta berlari, selelah merpati terbang
Saujana mata memandang

‘Arafah padang tanpa halangan
Mungkinkah ia lambang kebebasan dan pembebasan
Yang memang didambakan setiap insan
Ya Tuhan, bebaskan aku dari api penyeksaan.

Tuhanku, Nabi-Mu memberitahu
Kau bangga melihat hamba datang bertamu
Dengan tubuh lusuh-lesu, kusut berdebu
Hilang peduli pada diri
Segalanya seperti tidak bererti
Kecuali Tuhan, Ilahi Rabbi
Hanya Dia, satu-satunya yang masih punya erti.

Tuhanku, lihatlah aku,
Hamba-Mu yang berambut kusut penuh debu
Perjalananku jauh beribu batu
terimalah aku sebagai tamu-Mu!
Mohon limpah barakah hari ‘Arafah!

SIDDIQ FADZIL

(Dipetik dari ‘Sebuah Antologi Puisi: Kesan dan Pesan dari Al Haramayn’,
Akademi Kajian Ketamadunan, 2015)

Tuesday, September 22, 2015

Bila Rasa Susah....

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Semalam berbual dengan adik, tentang cabaran dan kesempitan masa yang ada dan ujian untuk kami. Yes, katanya benar, " kalau kita rasa susah, cuba bayangkan orang yang lagi susah dari kita, mesti kita akan rasa kuat balik untuk hadapi segala dugaan.Thumb ups Idah, Kadang-kadang diri sendiri pun boleh jadi "blur" bila ada masalah datang.T.T 

Hidup kita telah diatur Allah swt, Dia telah menentukan bahagian hidup kita mengikut kemampuan kita.Jika ujian terasa berat, ingat Allah banyak banyak

Eh teringat satu petang tu, park kereta dekat rumah mak.emak pula dengar saya asyik mengeluh je. Diterjah emak : Kenapa asyik nak mengeluh ni 
Saya  : Banyak kerja mak, tak tertanggung dah rasanya..
Emak : Biasala tu, kalau takde kerja pun, susah hati juga,Ingat Allah..
Saya  : Astaghfirullazim...

Selalu menasihatkan orang sentiasa sabar dan ingat Allah, tapi bila sampai giliran diri sendiri, kena ada pula orang mengingatkan kita kan?Sebab tu dalam hidup kita saling memerlukan.Saling ingat mengingati.

Doakan kesihatan emak, emak dan ayah mertua kami. Mereka semua diuji dengan kesihatan. Kami pula diuji dengan kesibukan dan jarak.

Minggu lepas ayah mertua ada pemeriksaan MRI , bagi pemeriksaan saraf di leher. Pagi tadi, emak ada temujanji dengan doktor pakar. Emak mertua pula sakit lutut dan ada penyakit jantung. Ya Allah, kurniakanlah kekuatan untuk kami dalam memberi segala perhatian dan kasih sayang dari anak-anak. Aamiin.

Monday, September 21, 2015

Good luck Zauji Habibi

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Semoga terus sukses zauji..

Alhamdulilah..dah dua tahun rasanya zauj melanjutkan PHD.Semoga terus tabah dalam menghadapi segala cabaran.Nak nak tentang pembahagian masa yang efisien.

Sabar.Tabah itu adalh resepi kejayaan. Kita ni hanya" kakitangan sokongan" sahaja. hehe. Anyway jutaan tahniah untuk result baru baru ni.Nanti kita open table bila free k.:-P

Bak kata zauj.PHD tu satu perjalanan dan perjalanan itu baru bermula. Jangan mudah mengalah.Insya Allah, Allah kan ada. Minta aje kekuatan dari NYA kala kita hilang semangat.

Tahun ni, dah masuk tahun ke tujuh saya praktis..melangkah alam senior lawyer,Tetapi makin banyak tahun berlalu, makin banyak ilmu yang perlu ditimba.Maknanya ilmu itu memang sangat luas.Ini pun hanya spesifik perundangan bahagian hartanah dan pesaka. Belum masuk general, commercial, accident dan macam macam bidang lain lagi la. Macam tak tercapai impian untuk jadi 100% peguam syarie huhu. Setakat 20% syarie 80% civil..syariah expert on faraid  dan hibah only. TAk dapat nak fokus bahagian syariah yang lain a.k,a pembubaran perkahwinan dan seumpamanya.

Kalau suami dapat posting daerah lain. Insya Allah HAYATI & CO akan ditubuhkan. Insya Allah :-) Tak pun kita WAHM atas nama ILHAMNA la kan , eh hehe :-) Manalah tahu ada "magic" di situ kan?

Semoga apa yang berlaku ada hikmahnya.

Thursday, September 17, 2015

Homeschool: Quran Audio Learning

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

1. Radio Plus Pendrive

Ketika dalam pantang Aina, kami hanya gunakan radio biasa je, masuk pendrive, Dengar Surah-Surah dari juz 30, dan surah surah yang terpilih memandangkan saya dalam keadaan berpantang dan tak dapat membaca Al Quran. Nak tidur pun pasang,jadi kami tertidur dengar surah yang dipasang dengan radio tu.

Cara ini juga saya gunakan semasa mengandungkan Aina/Letak CD dalam Radio tu, then dengar sambil tidur dengan harapan , harap baby pun mendengar alunan zikir dan surah tersebut.

2. Speaker Pillow Plus MP3/Handset Lama

Kemudian, saya beli Speaker Pillow dari seorang sahabat saya, Nazrah Alhamdulilah, saya memang berpuas hati sehingga wayar speaker tu terputus. Dah dua tahun kan. Zauj kata boleh repair tu atau replace dengan audio baru yang boleh laras. Insya Allah saya akan cuba cari nanti.


* Bila pillow speaker digunakan di dalam buaian pun boleh juga.Lembut je audio dia, dan sangat sesuai untuk bayi. Recommended dan lima bintang! 

3. Apple Learning Holy Quran

Dan sekarang, akhirnya saya terjangkit juga beli Apple Learning Holy Quran.Dapat harga Promosi larii Eco Baby, RM20.00. Harga selepas GST katanya RM25.00.



Mula-mula Aina takut juga, sebab bunyi speaker yang agak kuat berbanding Speaker Pillow ayng boleh laras dan sesuai untuk baby. Pujuk dia tengok projection lampu yang tersedia.Tunjuk ada bulan dan bintang.Sekali tekan warna lain lain.Bukan main seronok dia.Minta tutup lampu and nikmati projection tu sambil nyanyi lagu Twinkle Twinkle Little Star.

Projection Light: Star,memang menarik..sambil kira bintang, dengar surah and tertidur..zzzz

Kemudian kenalkan dia dengan nasyid. Ada juga lagu ABC rupanya.

Bila tidur pasangkan surah surah.Alhamdulilah, sekarang dia dah terbiasa. Adakalanya dia yang bawa Apple Learning Holy Quran tu sebelum tidur untuk dengar surah surah sampai tertidur. Umi pun terlena sekali sambil peluk Aina , kan?

4. Audio Learning dari Umi
Sekarang, umi banyak bacakan Aina surah-surah dan doa-doa amalan sambil bermain dan berbual.Jadi Aina kena ikut satu persatu, walaupun ada pelatnya. Insya Allah.Sama-sama kita belajar ye Aina. Alhamdulilah, setakat ini, Aina rajin ikut sesi ini secara tak langsung sambil bermain dengan umi, Relax and enjoy!

Sekarang ni dah mula kenal huruf secara random, sama ada ABC, Alif ba ta, 1 23 (Melayu dan Inggeris).Menulis pun dah pandai.Conteng dalam kertas kosong je.

Contohnya dia lukis huruf ha, dia kata "Umi, Ha.."..terharu rasanya.begitu juga dengan huruf huruf lain.

Nota Naluri:
Hari ini saya rasa bahagia sangat, sebab kawan baik saya, Najah telah melahirkan seorang anak lelaki setelah berbelas tahun usia perkahwinan mereka. Alhamdulilah, Subhanallah, Allahuakbar!Segala puji bagi pemilik alam semesta. Insya Allah, saya sentiasakan doakan rezeki untuk sahabat sahabat yang menanti nanti cahaya mata.Aamiin..

Insya Allah, doakan rezeki kami juga yek..


Monday, September 14, 2015

Pray For Mekah : Al Fatihah

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.




Al-fatihah....

Rasulullah SAW bersabda:
الشُّهَدَاءُ خَمْسَةٌ: الْمَطْعُوْنُ وَالْمَبْطُوْنُ وَالْغَرِقُ وَصاَحِبُ الْهَدْمِ وَالشَّهِيْدُ فِي سَبِيْلِ اللهِ
“Syuhada itu ada lima, yaitu orang yang meninggal kerana penyakit ta’un, orang yang meninggal kerana penyakit perut, orang yang mati tenggelam, orang yang meninggal kerana tertimpa runtuhan, dan orang yang gugur di jalan Allah.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim dari hadits Abu Hurairah).


HIKMAH DISEBALIK RUNTUHAN KREN TERTIMPA JEMAAH HAJI
Ada beberapa keutamaan Jemaah Haji yang menjadi korban tertimpa crane di Masjidil Haram. Dan hanya Allah yang lebih Maha Mengetahui hikmah dalam masalah ini.Wallahu a'lam. Diantaranya :
1. Meninggal di hari yang mulia, yaitu Jumaat.
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : « مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوتُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أَوْ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ إِلَّا وَقَاهُ اللَّهُ فِتْنَةَ الْقَبْرِ 
Ertinya: "Dari Abdullah bin ‘Amr radhiyallahu anhuma, ia berkata: Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: “Tidaklah seorang muslim meninggal dunia pada hari Jumat atau pada malam Jumat melainkan Allah akan melindunginya dari fitnah (pertanyaan) kubur.” (HR. At-Tirmidzi, Ahmad, Humaid, Abu Ya'la, dan Al-Baihaqi).
2. Meninggal kerana tertimpa runtuhan.
Rasulullah SAW bersabda:
الشُّهَدَاءُ خَمْسَةٌ: الْمَطْعُوْنُ وَالْمَبْطُوْنُ وَالْغَرِقُ وَصاَحِبُ الْهَدْمِ وَالشَّهِيْدُ فِي سَبِيْلِ اللهِ
“Syuhada itu ada lima, yaitu orang yang meninggal kerana penyakit ta’un, orang yang meninggal kerana penyakit perut, orang yang mati tenggelam, orang yang meninggal kerana tertimpa runtuhan, dan orang yang gugur di jalan Allah.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim dari hadits Abu Hurairah).
3. Meninggal di jalan Allah, yaitu sedang atau akan beribadah haji.
Dari Abu Hurairah R.A - Rasulullah SAW bersabda:
مَا تَعُدُّوْنَ الشَّهِيْدَ فِيْكُمْ؟ قَالُوْا: يَا رَسُوْلَ اللهِ، مَنْ قُتِلَ فِي سَبِيْلِ اللهِ فَهُوَ شَهِيْدٌ. قَالَ: إِنَّ شُهَدَاءَ أُمَّتِي إِذًا لَقَلِيْلٌ. قَالُوْا: فَمَنْ هُمْ يَا رَسُوْلَ اللهِ؟ قَالَ: مَنْ قُتِلَ فِي سَبِيْلِ اللهِ فَهُوَ شَهِيْدٌ, وَمَنْ مَاتَ فِي سَبِيْلِ اللهِ فَهُوَ شَهِيْدٌ، وَمَنْ مَاتَ فيِ الطَّاعُوْنَ فَهُوَ شَهِيْدٌ، وَمَنْ مَاتَ فِي الْبَطْنِ فَهُوَ شَهِيْدٌ، وَالْغَرِيْقُ شَهِيْدٌ
“Siapa yang terhitung syahid menurut anggapan kalian?” Mereka menjawab, “Wahai Rasulullah, siapa yang terbunuh di jalan Allah maka ia syahid.” Beliau menanggapi, “Kalau begitu, syuhada dari kalangan umatku hanya sedikit.” “Bila demikian, siapakah mereka yang dikatakan mati syahid, wahai Rasulullah?” tanya para sahabat. Beliau menjawab, “Siapa yang terbunuh di jalan Allah maka ia syahid, siapa yang meninggal di jalan Allah maka ia syahid, siapa yang meninggal karena penyakit tha’un2 maka ia syahid, siapa yang meninggal karena penyakit perut maka ia syahid, dan siapa yang tenggelam ia syahid.” (HR. Muslim)
4. Meninggal ketika sedang beramal solih.
Hudzaifah r.a. menyampaikan sabda Rasulullah SAW:
مَنْ قَالَ: لاَ إِلهَ إِلاَّ الله ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ خُتِمَ لَهُ بِهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ. وَمَنْ صَامَ يَوْمًا ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ خُتِمَ لَهُ بِهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ. وَمَنْ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ خُتِمَ لَهُ بِهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ
“Siapa yang mengucapkan La ilaaha illallah karena mengharapkan wajah Allah yang ia menutup hidupnya dengan amal tersebut maka ia masuk surga. Siapa yang berpuasa sehari karena mengharapkan wajah Allah yang ia menutup hidupnya dengan amal tersebut maka ia masuk surga. Siapa yang bersedekah dengan satu sedekah karena mengharapkan wajah Allah yang ia menutup hidupnya dengan amal tersebut maka ia masuk syurga.” (HR. Ahmad, sanadnya sahih).
Semoga Allah menerima amalan para korban jatuhnya crane di Masjidil Haram dan menjadikan mereka sbg para syuhada.
Innalillah wa inna ilaihi rooji'uun.. Taqobbalahumullah minas syuhadaa..
Innalillah Wa inna laihi Rooji'un

AL FATIHAH...

(Al-Habib Idrus Bin Abdullah al-Jufri)
Sumber: Media Sosial 
Dikongsikan bersama sebagai perkongsian syurga

Thursday, September 10, 2015

Rumah : Survival Banjir

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Kawasan Perumahan Kami,
Sejak dua tahun yang lepas, selalu berlaku musim banjir besar, termasuklah rumah yang kami beli.Pada mulanya kami susah hati, kan.Tetapi bila memikirkan tentang orang Kelantan yang hampir saban tahun mengalami banjir dan banjir terbesar pada tahun lepas, membuatkan kami memikirkan idea survival (ikhtiar hidup) rumah dalam keadaan banjir.

1. Cari perabot tahan lama/tahan banjir
  • Perabot kayu jati. Perabot kayu jati pun dah ada yang moden. Tapi saving kena banyak.Janji berbaloi guna.Insya Allah akan diusahakan. (Di kawasan kami, penduduk di kampung sini memang dah survive untuk banjir, lot kedai yang boleh terapung bila berlaku banjir, perabot jati, rakit terapung untuk letak barang elektrik dan sebagainya) 

Wall Rack from ikea, boleh tarik macam tu je.Panel Chipboard dilarang yek.

  • TV dan Panel, yang boleh dicabut anytime. 
  • Rak/Kabinet yang bergantung dan boleh dicabut- wall rack.
  • Katil besi dan kayu teguh (bukan jenis chipboard yang mudah mengembang bila terkena air- say no to chipboard furniture di kawasan rendah) 

Idea Console dari Ikea, rak plastik.Menarik kan?

  • Almari kayu teguh/Almari Plastik/Almari Mudah Alih/Mudah dicuci
  • Tong plastik yang besar, kumpul ikut kategori (elektrik/periuk, kuali) supaya mudah dialih ke loteng

"Mangsa Banjir" di dapur kami yang tak sempat diselamatkan

  • Kabinet dapur, kalis air/banjir, mudah dicuci.Sekarang ni dah banyak di pasaran yang jenis pintu aluminium.
2.   Bina loteng yang tinggi, untuk  letak tilam dan sebagainya. Tilam kalau kena banjir. memang rosak dan tak boleh digunakan lagi.Tilam pun mahal juga kan?

3. Lekapkan kelengkapan elektrik, seperti mesin basuh, peti sejuk, rak -rak yang berkaitan terus ke dinding untuk elak jatuh/tumbang ketika waktu banjir Perabot lekapan didinding akan dikira sebahagian struktur bangunan dan dilindungi insurans.takaful banjir (jika ada)

4. Cat kalis air/banjir- cara mengecat kena betul- plaster dan cat.

5.  Wallpaper- ada jenis yang boleh digulung dan digam balik jika berlaku banjir.Tak pasti jenis apa, tap memang ada.Wall Paper Korea kalau tak silap.

Antara koleksi carpet patchwork.Beli bila ada sale , baru berbaloi..
6. Carpet yang ringan, mudah alih, contoh patchwork.Sebab kalau basah, senang cuci dan dijemur.Tak berhabuk pun, sesuai untuk anak kecil.

7. Paling penting , dokumen dan sijil letak setempat yek.

Terfikir juga, bila situasi berlaku, di temapt kami tinggal, membuatkan kami lebih kuat dan bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.Insya Allah, semoga urusan kami dipermudahkan setiap tahun.

Setakat ini, itu sahaja. Kalau ada idea lain, mungkin akan diupdate lagi

Semoga bermanfaat yek.



Wednesday, September 9, 2015

Rumah: Cuci Mata di Romantika

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.


Hari Jumaat , ada waktu rehat yang panjang.Bolehlah nak merayap jauh sikit kan.Kali ini kami merayap ke Romantika Home Decor, teman kakak-kakak sepejabat nak beli barang deko.Saya cuci mata je. Depan Kuantan Plaza je.Senang juga nak cari parking kat situ.Kalau Rajin sikit, boleh merayap kat SSF.:-P


Bagi peminat koleksi "cupcake".memang macam-macam ada.Rambang mata.


Bekas gula dan kopi.Bolehlah untuk mini pantry nanti kan?Konon self service la kat mini pantry ni.



Wah, jam .Lagi rambang mata tengok.Siapa minat English Deco, pasti takkan lepaskan peluang untuk koleksi,Saya pun minat juga yang ini.Letak kat area dapur.Tenang sikit kalau nampak bunga.;-P 


Jam yang ini pun menarik kan...pilih pilih..tapi kalau harga murah, tunggu dia buat sale.

Rumahku Syurgaku.

Nota Naluri:
Jangan lupa hias dan deko juga "rumah bawah tanah" yek dengan iman, amal dan taqwa. Yang tu paling penting :-) 

Friday, September 4, 2015

Blog : Blogspot.my?

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Pagi pagi buka blog, tengok url dah berubah..dari "...com " kepada "...my"?

Memang macam tu yek?



Kot-kot ada "sesuatu" ke?hehe

Apa-apa pun, salam Jumaat buat semua.

Target hari ni settlekan tiga perjanjian...Harap selesai cepat, sebab ada banyak kes baru yang tiba.

Doakan dipermudahkan yek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...