Wednesday, October 28, 2015

Kisah Lama PJJ, Jangan Mengalah

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Petikan dari blog saifulislam.com , Hasrizal Abdul Jamil 

Perkahwinan jarak jauh (PJJ) adalah lumrah pasangan yang baru berkahwin. Tetapi hendaklah ada tempoh masa diikuti usaha untuk hidup bersama. Selepas rindu berjaya diatasi, ‘keselesaan’ saling berjauhan mula menjadi racun yang membinasakan!

PJJ menjadi sebab yang signifikan untuk sesetengah pasangan susah mendapat anak sebab hubungan kelamin dibuat pada waktu bertemu yang isteri masa tu tak subur. Itu satu bab. Dah ada anak, anak perlukan dua figure untuk mendidiknya ialah ibu dan bapa. Apabila bapa tak dapat berperanan dengan baik, akan ada cacatnya pada proses tumbesaran itu, hingga ke tahap, anak lelaki yang kurang spend masa dengan figure bapa boleh mengalami kesongsangan jantina (gay). Dan sudah tentu bila isteri atau suami spend waktu lunch dan dinner dengan kawan-kawan setiap hari, ada kesan jangka pendek dan panjang yang tidak baik…. 
Kekangan kerja memang susah. 
Yang penting jangan mengalah!



PJJ itu kisah awal perkahwinan kami..Hampir dua tahun kami PJJ. Alhamdulilah sekarang bukan PJJ.Tetapi ujian kami sekarang, suami bekerja luar daerah, sanggup berulang alik selama satu jam perjalanan ke tempat kerja dan satu jam lagi untuk balik rumah berjumpa permata hati kami, Aina .Terima kasih atas segala pengorbanan yang diberikan.Hanya Allah yang mampu membalasnya.Ikut hati nak juga ikut kerja di daerah sana, tetapi tiada rezeki.maka bertahanlah saya di daerah ini.

Kadang-kadang rasa tak sanggup juga tengok zauj berulang alik sebegitu.Yalah, hati mana tak risau, bila suami pergi sebelum matahari keluar, sampai rumah pada waktu maghrib hampir setiap hari.Kos perjalanan memang bertambah, maintainance dan servis kereta apatah lagi.Mungkin ada lagi pengorbanan zauj yang saya tidak tahu.Allahu..

Sekarang, ayah mertua disahkan strok sejak awal Muharam, maka zauj perlu berulang alik ke sana untuk menguruskan segala keperluan ayah mertua.Insya Allah, semoga Allah permudahkan urusan zauj dan keluarganya.Aamiin Aamin Ya Rabb Alamiin..


Semoga Allah memberikan segala kekuatan untuk kita sekeluarga.

Yang penting, jangan mengalah!

Sabar : Itulah Yang Terbaik

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.



Sabar itu separuh dari iman...

Sabar & Redha Kunci Ketenangan....

Sabar Itu Indah...

Sesungguhnya, Allah swt bersama-sama orang yang sabar....


dr.cintacopyright


Wednesday, October 21, 2015

Doakan: Ayah Mertua Diuji Kesihatan

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Berita kurang baik, Awal Muharam hari tu, ayah mertua jatuh motor ketika hendak pergi Solat Subuh di surau. Pada mulanya dia berasa kakinya lemah sahaja, dan perlu dipapah bila nak ke tempat yang laim.But Unfortunately, nampak sebahagian badan tak dapat bergerak dan diangkat.Kami cek ke hospital, pengesahan ayah mertua diserang strok.Allahuakbar.

Ayah mertua pada tahun lepas.
Sekarang bergerak menggunakan bantuan wheelchair sahaja.



Saya mohon doa kawan kawan sekalian supaya ayah mertua cepat pulih dari strok ini, Insya Allah dengan bantuan fisioterapi dan sebagainya.

Nota Naluri:
Sayu sebab, kalau arwah abah masih ada, usianya lebih kurang ayah mertua. Dan dia telah banyak membantu saya.

Tuesday, October 20, 2015

Susun Atur: Barang Daiso

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Sejak Kuantan dah ada Daiso,Asyik cuci mata je di sana,Sebab kat sana ada banyak yang sangat sesuai untuk memudahkan segala urusan di rumah and praktikal.Tapi nak beli barang kat Daiso, kena fikir fikir juga sama ada berbaloi atau dengan RM5.30 (termasuk GST).Kadang-kadang ada di kedai RM2 pun lebih murah ataupun Mr DIY lagi murah. 

Jom tengok apa yang saya grab di Daiso, sampai sekarang berbaloi guna,Sangat suka aksesori warna putih kan,Nampak gaya IKEA plak hehe.

Tempat sisa makanan di sinki.
Saya beli yang ini bagi menjimatkan ruang di sinki.Bila nak guna, baru letak plastik. Bila tak guna kita simpan di tepi..Jadi nampak bersih sikit kawasan sinki ni.Minat juga nak letak "dustbin" comel-comel tu.Tapi mengambil ruang.Jadi tak sesuai untuk keadaan sinki rumah kami.


Yang ini pula penyidai kain,Saya sidai kain buruk. Bila bersih, kita ketepikan semua hook tu ke dinding.Jadi nampak kemas lagi.Lokasi, bilik utiliti tempat mendobi baju,



Ada satu lagi, beli tisu roll, letak tisu lekap di dinding dan tarik.Boleh juga letak di peti.Tapi jarak yang tidak sesuai untuk digunakan.Saya selalu guna tisu tu kalau nak tapis makanan yang bergoreng supaya kurang minyak..Maka di dinding sebelah tempat memasak yang paling sesuai 

Ok itu sahaja perkongsian hari ini.

Semoga bermanfaat.

Tuesday, October 13, 2015

Nafas Baru Awal Muharam

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Dah nak sampai awal Muharam dah kan..Maka, kita perlu refresh segala niat baik kita.Bukannya senang nak istiqamah, keran istiqamah itu perlukan mujahadah.Allahu Akbar!

Semalam, adalah hari paling letih, penat bagi saya.Semoga dengan kedatangan awal Muharam ni menjentik minda, hati, jiwa untuk terus melangkah ke depan dalam mencari ketenangan dan kebahagiaan dunia akhirat walaupun bermacam dugaan dan cabaran yang datang. Insya Allah.



Teringat perjalanan Rasullullah dari Mekah ke Madinah,dari kota yang sangat sibuk dengan amalan jahiliyah ke kota yang tenang, merentasi padang pasir tanpa jemu dan lelah, demi membawa dakwah Islam. Apakah perjuangan kita setaraf dengan Rasullullah s,a.w?

Mungkin kita tidak kuat dan tabah seperti baginda, tetapi mari kita cuba sebaik mungkin dalam mempertahankan Islam, bermula dari diri kita, kemudian, keluarga kita, kemudian tempat kerja kita.Insya Allah, semoga Allah memberi kekuatan daie kecil seperti kita.

Bagaimana? Bermulalah dari akhlak kita.Jangan takut untuk berubah.

Selamat menyambut Maal Hijrah!Semoga tahun hijrah kali ini membawa lebih sejuta makna buat kita dari segala aspek.Insya Allah.

Semoga hijrah kita membawa keberkatan, dan berpanjangan


Monday, October 12, 2015

It's Monday!

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

It's Monday!



Bosannya tengok kerja bertimbun atas meja.Nak muntah pun ada.Selera pun hilang. Sebab sindrom Monday blues ni. Pagi pagi dah ada meeting di ofis.Bos cerita tentang ujian dan kafarah.Katanya, kita selalu menganggap setiap musibah itu ujian, Tetapi jarang terfikir apa salah kita, mungkin kafarah untuk kita.Jadi perbaiki diri.

Kemudian tentang barakah.Bagus juga.sebab banyak tazkirah pagi-pagi ni.Tapi bak kata Ustaz Heryanto dalam Daie semalam, dalam kita berdakwah, tak semua hati boleh terima dakwah kita, itu hakikat.Wallahualam

Rasanya sebab takde mood, sebab hati teringin nak sambung projek jahit langsir pintu bilik .;-) asyik teringat cubaan menggantung semalam.Cuti awal muharam ni, bolehlah gantung semua.Kemudian sambung next project. langsir table top, dapur. Wah. tak sabarnya.

Sebahagian projek langsir table top..
Guna double tape/velcron tape yang zap zap tu..tapi tak berapa kuat...Masih sedang diselesaikan.Cepatlah 5.30 petang. 

Hmm..minggu lepas accident dengan kereta, kereta kemek kat depan, Akibat lenguh kaki, maka terlajak tekan enjin ke depan. Sedihnya.Mungkin hari ni perasaan bercampur baur kot. 

Itulah kisah dunia.Nak buat macam mana kan. 

Sama ada yang datang tu sebagai ujian atau kafarah,,:-(


Thursday, October 1, 2015

Resipi :Bubur Labu Sihat

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Yang ni adik saya yang ajarkan, katanya, bubur labu sesuai untuk penyakit kanser dan mereka yang mahu menjaga pemakanan .Juga cara masakan bubur labu Chinese Style katanya. Mudah je resipi nya.Main campak campak sahaja.

Bubur Labu

1/2 biji labu dipotong dadu 
Segenggam barli
Segenggam sagu (tak kisah warna apa- saya guna warna merah)
Air secukupnya 
Gula yang seadanya (jangan manis sangat ye)

Cara-caranya
1.Sagu direndam sekejap.
2. Rebus Labu, barli dan sagu di dalam air.
3. Rebus sehingga masak
4. Masukkan gula secukup rasa

Sedia untuk dihidang. :-)

Sagu memang akan kembang, dan kuah bubur labu akan nampak lebih likat.
 Kalau takde barli , guna labu dan sagu pun ok juga.
Cuma bila ada barli, cukuplah nutrisi yang diperlukan kita.

Semoga bermanfaat.Insya Allah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...