Friday, June 26, 2015

Umrah: Persiapan (Part 2)

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

***Catatan ini sebagai kenangan dan dijadikan panduan untuk masa akan datang, Semoga bermanfaat!

Rancang perjalanan
Bila dah tahu Mufa No diluluskan, kami berdebar pula menunggu visa diluluskan.Biasalah quota visa terhad kan semenjak renovasi di Makkah.Kami merancang mahu menaiki flight dari Kuantan ke KLIA.Ingat nak tempah awal -awal, boleh dapat harga promosi kan.kalau last minit ni, harga tiket mahal sikit.Tetapi pihak pengurusan Andalusia menasihatkan tunggu sehingga pengesahan Visa diluluskan. Nasib baik pejabat Andalusia ni sebaris dengan pejabat saya.Senang nak follow up apa-apa kan?:-)

Tips: Tunggu Visa lulus baru tempah tiket flight ke KLIA (jika berkenaan)

Aina pun baca buku umrah sebagai persediaan ;-P
Cheklist Umrah dan Ziarah (Panduan untuk next trip sekali, Insya Allah)

 Untuk saya;
- Telekung 2 helai (tanpa kain)
- Jubah Nursing (3 helai termasuk yang pakai waktu bertolak, yang tak perlu iron)
- Jubah Seluar Putih (Nursing)(1 pasang)
* Sesuai untuk tawaf dan Saie sebab mudah untuk melangkah.Apatah lagi saya perlu mendukung Aina sepanjang ibadah tersebut, dan ia sangat membantu.
- Baju T Shirt putih, berpoket di zip (2 helai) ( letak duit cash dalam zip)
- Seluar Panjang Putih (I helai) - (pakai dalam jubah)
- Handsock (3)
- Stokin biasa (3)
- Stokin Tawaf (2)
- Niqab ( 1 helai)  * pakai di tempat yang berdebu sahaja
- Kain batik (2 helai)
- Skirt (2 helai)
*pakai dalam jubah supaya jubah nampak lebih flowy, terletak dan secure bila ditiup angin dan jalan laju laju
- Tuala 
* di hotel dah ada tuala dah, untuk standby kalau nak mandi di mana- mana kalau badan mula rasa tak selesa kan
- T- Shirt Muslimah (3 helai)
*padanan dengan skirt- untuk tidur, pergi ke cafe waktu tengah malam sebab nak ambil air panas untuk susu Aina . Cafe Hotel di Mekah 24 hours yek, tapi di Madinah ikut waktu makan. AJdi kena pandai bajet masa.
- Selipar Jepun RM2 je 
* khas untuk ke masjid , selesa pun selesa. :-) alhamdulilah , selipar tak hilang
- Uncang kasut 
* Di Mekah, sepanjang perjalanan ada disediakan uncang selipar (lutsinar) dalam bekas plastik, digulung gulung, kita hanya tarik dan simpan selipar,
- Botol Spray Wudhu'
* Sangat-sangat berguna, sebab tempat wudhu adalah di luar Masjidilharam.Spray dan ratakan pada anggota wajib sehingga rata. Jimat sangat. Bak kata ustaz, bila isteri ambik wudhu, suami kena jadi"Batman" jaga aurat isteri (hadang dengan kain ihram)
-Pantiliner
-Disposable Underwear

Untuk Aina
- Beg galas kecik (untuk letak mainan dsb)
- Baju siang berlengan panjang (5 pasang)
- Seluar track (4 helai )(yang ringan dan senang kering)
- Baju malam (4 pasang)
- Sweater (utuk standby)
- Stokin (3 pasang)
- Pamper (1 paket besar dan 1 paket kecik)
- Susu (3 Paket)
- Flask Air Panas
- Botol Air Kosong
- Toiletaries (Sabun Head To Toe, Bedak)
- Botol Susu/Berus Botol/Pencuci Botol
- Wet Tissue (2 Pek Besar letak dekat hotel, 2 Pek Kecik letak dalam beg)
- Makanan (Biskut, Coklat dsb)
- Air Kotak
- Tuala (2 Helai)
- Mini Telekung (2 helai)
- Tudung (2 helai)
- Bantal Kecik
- Stroller
- Ubat- ubatan ( balm, ubat demam, batuk, coolfever)

Tips: Bekalan makanan dan air kotak yang cukup. Baju yang mudah kering dan dibasuh. * Buku aktiviti yang menarik. (tapi saya tak bawa pun- guideline selepas ini-Insya Allah).

Abi Aina
- Kain ihram (2 pasang)
- Tali pinggang ihram (1)
- Jubah (2 helai)
- Tshirt
- Baju Tidur
- Seluar Putih
- Seluar Slack
- Kain pelekat
- Selendang Bahu
- Selipar/Sandal
- Kopiah

Lain-lain
-  Buku Panduan Umrah
-  Travel Adaptor
-  Charger handset, Powerbank
-  Cotton Bud
-  Pengepit kuku
-  Toiletaries
-  Ubat-ubatan, minyak panas, minyak cap kapak, ubat demam, selsema, batuk , air garam (cirit birit) ubat sakit tekak (Fishermen), krim nivea, vaseline (sapukan pada kulit sebelum keluar untuk elak kulit kering)
-Gunting kecil (untuk bergunting selepas saie)

Tips: kalau dah mula rasa tekak gatal, cepat cepat makan Fishermen/Strepsils sebelum melarat.Memang sangat berguna. Beli banyak banyak yek. Kalau rasa nak demam dedar pun , pun makan panadol cepat cepat, supaya memudahkan urusan ibadah umrah kita di sana. Alhamdulillah, kami semmua dikurniakan kesihatan yang baik sebelum pergi sehingga balik ke sini walaupun di sana suhu  panas mencecah sehingga 42-44 darjah dan dalam keadaan renovasi yang berdebu.


Untuk beg, Pihak Andalusia, bagi tiga beg setiap seorang kami ikat tiga reben berwarna dan tag nama yang besar diikat dengan "cable tight".Beli di Mr DIY je,RM1.20.

Persiapan hati dan mental juga penting. Banyakkan solat hajat, solat taubat, istighfar, berzikir.Perbaiki dan sucikan diri sebelum pergi ke sana. jauhkan melakukan perkara yang buruk,dekatkan diri dengan perkara kebaikan,  banyakkan bersedekah bagi penyucian jiwa sebelum ke sana.Insya Allah.

Wallahualam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...