Thursday, November 13, 2014

Rumah : Water Filter

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wth

Water Filter juga merupakan satu keperluan rumah pada zaman sekarang. Jadi kena masukkan water filter sebagai wishlist.:-) Borak-borak dengan supplier water filter ni.Rupanya mereka memang target orang Kuantan sebab isu Lynas, yang boleh menyebabkan pencemaran.Tak pasti pulak kaitannya macam mana pula kan?

Jenama yang famous, mestilah COWAY dan ELKEN. Memang hanya buat perbandingan antara dua produk ni dah rasanya. Ada satu lagi produk yang dahulunya di bawah Ana Edar Sdn Bhd.Affordable juga harganya, dapat dua pakej lagi.

Kelebihan mesin air;

  • Kita tak perlu masak air dan simpan air peti banyak-banyak.Tekan aje dah boleh minum.
  • Jimat masa nak hidang air kepada tetamu yang datang
  • Mestilah terjamin kebersihannya
Kekurangan mesin air
  • Bila "blackout", tak dapat nak minum, kena cari sumber air lain.Maknanya masak sendiri atau beli botol air yang besar untuk bekalan kita.

COWAY

Antara produk Coway yang ada. Water Filter. Yang menarik perhatian saya adalah model Metro dan Petit. Beza Metro dan Petit adalah saiz tangki simpanan Air, Petit adalah model yang kecil molek. Metro adalah model Coway yang tinggi dan mempunyai simpanan tangki yang besar sedikit.Ada saluran paip di bwah mesin untuk pengeluaran air yang banyak.(Rasanya suka model Metro kot)

Metro Coway
Petit Coway

Petit adalah model yang kecil molek. Metro adalah model Coway yang  tinggi dan mempunyai simpanan tangki yang besar sedikit.Ada saluran paip di bawah mesin untuk pengeluaran air yang banyak.(Rasanya suka model Metro kot-faktor tangki simpanan yang besar).mempunyai dua shu air.Tapi yang normal boleh laras sampai sejuk macam air peti.

Best pasal Coway ada security child lock pada button air panas.

Coway kata, kalu mesin air ni rosak kena banjir, diaorang akan servis atau ganti yang baru.Baru baru ni banjir di Kemaman , banyak mesin air Coway diganti baru. Ok juga kan. Maklumlah , stay di kawasan potensi banjir, harus dipertimbangkan tentang waranti banjir kan.Baru berbaloi nak beli.

Bayaran Coway secara sewa beli selama lima tahun maksimum.Minimum bayaran selama dua tahun.Kalau tak silap untuk model Metro dalam RM140.00 sebulan termasuk servis percuma dari COWAY selama lima tahun.ok kan? Dan kebanyakan jabatan kerajaan pun memilih COWAY .

*update


Ada model Mach juga.Comel macam Petit.Installment pun lebih kurang sama.Sekarang ini ada sale 30% bagi pembayaran tunai sehingga 10 Disember 2014. Jimat lebih kurang RM1,050.00.Bila bayar tunai, memang jimat, cuma kena bayar service secara tahunan. dan mesin tu dah boleh jadi hakmilik kita sepenuhnya.

ELKEN BIO PURE


Yang ini pun menarik jugak.ELKEN BIO PURE K-100, K-200, K-300. Yang menarik perhatian saya mestilah model yang tinggi lampai iaitu K 300, mempunyai tiga suhu air, hot,cold, dan normal. Yang menarik perhatian saya tentang BIO PURE K 300, pusingan air yang kotor akan terus mengalir keluar.Tidaklah di dalam mesin air je kan. Child lock security pun ada pada air panas.Button dia pun tinggi, memang tak dapat budak budak nak capai,melainkan panjat pakai kerusi.Confirm sampai.

Ansuran pun rasa lebih kurang COWAY juga rasanya.

Jadi pilihlah yang man berkenan.Tetapi bila blackout je , mesti "hang" nak minum air.
Bab penggunaan elektrik bertambah.Masa cuaca hujan lebat dan guruh pun kena tutup juga untuk keselamatan bersama.Nak musim musim tengkujuh macam ni kan. Atau Ada alternatif lain tak?

Semoga bermanfaat.

2 comments:

ummu amir hamzah said...

satu lagi brand 'hijrah'.

depa kata insyaAllah produk muslim, cartrij dia lebih diyakini sumber.

cuma tak pasti ada kat kuantan ke tak. hehe.

humble.yat said...

ye ke kak?kat kuantan takde lah..dah tgok website dia..unik la produk hijrah ni..harga pun ok...:-) tapi tu la kak sy nak cri produk yg ada waranti banjir huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...