Thursday, May 9, 2013

Dessert Sambil Kerja ;-P

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Sambil buat kerja , makan sekali sekala, mana badan tak naik..hoho..sekali sekala mesti ada refreshment kan.Kalau buat kerja tanpa henti, beku juga la gayanya.Makan petang/pagi biasanya ada staf yang rajin buat pencuci mulut. Sejuk tekak makan.

Kek Kurma Segera

Puding Karamel Pelangi Kak Nor

Puding Cheese Crackers A'ai

Cheese Auni Cookies!
 Tetapi yang pasti makanan ini semua dikelilingi fail kerja!

Aisy.Macam mana pula suasana bulan Rejab nanti, masing-masing dah sepakat untuk puasa beramai-ramai.Jadi dessert ini akan tinggal kenangan /KIV buat sementara waktu.Tapi apa-apa pun, saya suka minum air masak juga.Masa tu mesti isu menu buka puasa pula.Bukan senang nak mencari idea ni.Kalau ada jadual menu, senang je.Tak payah susah-susah.

Rasanya, saya perlu ada satu buku koleksi idea resipi sarapan pagi/tengahari/petang/dessert. Teringat buku resepi emak saya, arwah abah siap buat lukisan untuk mencantikkan buku resepi emak.Adakalanya emak suruh saya tulis cantik-cantik resipi dalam bukunya, siap tampal gambar lagi.

Tambahan pula, resipi emak saya ada kekuatannya tersendiri, begitu juga ibu mertua saya. Harus buat dari sekarang koleksi sebegini  sebagai wishlist saya.Contohnya sampai sekarang saya teringat laksam allahyarhamah Tok mek, tak sempat menuntut ilmu katanya. Lagi satu laksa pahang Tok di Pekan, special punya.Dari tak suka laksa lemak, dah jadi favourite saya. Tapi resipi dia lain dari lain sebab ada rasa kari.Uish!kenangan tu, siap pusing mesin laksa lagi kat kampung.Siap tok hantar ke rumah laksa ni bila saya demam. terharu.

Semoga impian ini akan telaksana.Menjana khazanah resipi keluarga.

4 comments:

Fizah said...

Wahhh siap ada buku resipi mcm tu ek...bagussnyaaa...!! Buatlaa pastu share ngan kitorang ;)

Btw...kek puding karamel tu nampak menggiurkan...hihu

Harith Iskandar said...

wow byknyer rezeki...alhamdulillah :)

suri said...

salam..hum..mana pergi ni diam jer sejak dh ada anak kecik tak singgah blog kita yer hee...

harni ni plk tergerak nak pi blog awak heee.. comel bbyk tu nama dia sedap eh..

jaga dri ya..

humble.yat said...

kak fizah:
aah, buku resepi antik tu mak punya..kenangan tu..hehe

in sha Allah jika dizinkan..;-)

harith:
alhamdulilah..rezeki dapaat ofismate yang rajin masak

suri:

suri..hehe ampun banyak..haah lama tak menggodek blog orang..update blog sendiri pun terkejar masa..
nanti kita singgah yek..
kalu rumah suri dekat boleh makan desert sama-sama..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...