Wednesday, January 22, 2014

Resipi : Acar Buah

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Dah lama tak update blog. Berhabuk Fuuuh! Jom kita serikan dengan resipi acar buah.

Antara petua yang diperturunkan oleh ibu mertua untuk membuat cara buah yang sedap and the bomb!

1- Bawang -kena guna bawang india( yang kecil-kecil tu)
2- Cili kering - Cari yang kerinting-kerinting (untuk kurangkan pedas acar buah)
3- Jeruk buah-buahan - cari dalam 5 jenis yang kering-kering , bukan jenis berair.Setiap jenis lebih kurang segenggam je dah cukup.Boleh cari di pasaraya (Giant pun boleh, banyak pilihan sikit)

Ok jom kita tengok bahan-bahannya pula...

  • Rempah (kayu manis, jintan putih, jintan manis dan etc-biasa ada dalam paket rempah )
  • Minyak masak
  • Bawang merah india - (saya beli RM3.00 je) - sedikit sahaja hiris untuk ditumis, yang lain belah dua.
  • Bawang putih - 4 biji
  • Halia - 3 ketul ( dihiris panjang- contoh dalam gambar)
  • Cili kering -dikisar
  • Cuka -1/2 botol
  • Gula, garam secukup rasa
  • 1 paket rempah kari
  • Jeruk pilihan (banyakkan yang jenis kering yek)- bilas dan rendam dengan air kapur
  • Kurma, kismis , prune, buah pala

Antara favourite sy.
Jeruk mangga ni antara favourite saya.Secara jujurnya, saya tak letak banyak pun jeruk mangga ni,rasanya macam tak sesuai rupanya.Hehe..sedap lagi buah prune, pala, kurma.

Caranya macam ni, tumis bawang merah , putih, halia.Kemudian paket rempah yang ada kayu manis dan yang lain-lain sampai naik bau.

Kemudian masukkan cili kering yang dikisar tadi , masak sampai pekat.
Masukkan rempah kari, cuka, gula dan garam sampai pekat, dan nampak macam kuah.
Bila dah pekat, masukkan buah-buah pilihan tadi, dan gaul sampai  rata.
Siap :-)

Sedap tak?Homemade ni..
Saya buat hari tu, memang dapat banyak! bolehlah buat stok sebulan, Acar buah, kalu disimpan lagi lama , lagi sedap sebab semua perasa buah tadi dah sebati.

Kalau simpan dalam balang kaca lagi tahan lama. Saya simpan dalam "bolor" je (balang plastik) pun tahan juga sebulan lebih. Jadi penambah selera setiap kali makan.

Selamat mencuba :-)



4 comments:

ieza ashaari said...

xtahu knp za xminat sgt acar.. hihi..teror yati ye.. :)

Noraihan A Hamid said...

Hai..sy trjmpa rsepi acar buah ni..nk tau rempah kari tu rempah ayam n dging ke? Lg 1 bese dlm pket tu yg rempah 4 skawan-bnga lwg, kyu mnis,pelaga n cengkih.jntan putih ngn mnis pn nk jgk ke? Sory byk tny plk kn..

humble.yat said...

salam raihan,
sy guna rempah kari daging adabi..
yg rempah tu yg biasa dlam sepaket mc raihan ckp..
sy tak masukkan jintan pun hehe.

che embon ahmad said...

akak jual acar buah
tempahan untuk kenduri
berminat boleh wasap
01126415116

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...