Thursday, October 13, 2016

Penjagaan Bayi Pramatang

Bismillahirahmanirrahim..
 Assalamualaikum wbt.

Terima kasih banyak banyak buat mereka yang memahami penjagaan yang teliti kepada "premature baby".Saya sangatlah menghargai setiap ucapan dan doa kalian. Buat masa ini, saya cuti tanpa gaji bagi penjagaan yang teliti bagi enam bulan pertama ni.Ya, saya masih rindukan kerja saya, tapi ini pilihan yang saya perlu utamakan, keluarga saya. Harap sangat majikan, kakitangan dan klien memahami saya.Sebab ini adalah masa sukar saya dan keluarga.Jadi mohon memahami bahawa ibu ayah bayi juga perlukan sejuta ketenangan di sebalik kekuatan yang baru terbina.penting tau nak jaga emosi waktu jaga baby ni.

Please jangan bandingkan dengan baby premature yang sihat.Sebab itu adalah hasil dari susah payah penjagaan mak ayah mereka dari saat kelahiran. Setiap inkubator tu, ada kisah perjuangan tersendiri.Kami ini baru sahaja bermula episod perjuangan untuk membesarkannya dalam bulan-bulan pertama.Sepanjang enam bulan pertama ni, memang kami dapat tarikh yang padat setiap minggu dan bulanan bagi pemantauan khas dari pakar-pakar.Jika saya kerja pun, mungkin saya dah macam chipsmore, kejap ada kejap takde.Jadi tak dapat nak fokus kerja secara maksimum.

our BFF now, Dettol and  Lifebouy
Antara kompilasi checklist penjagaan bayi pramatang.Kompilasi ni saya kumpulkan dari pengalaman ibubapa bayi pramatang dari media sosial dan kumpulan sokongan ibu bapa bayi pramatang, dan daripada pengalaman saya menjaga anak pramatang kami.Semoga ia menjadi panduan buat mereka,Sebab saya pun macam mereka, mencari tips penjagaan yang terbaik buat anak.
  • Barangan baby semua dibersihkan,disterilkan dan dicuci
  • Setiap ruang rumah bersih dicuci dengan Dettol.
  • Hand sanitizer digunakan sebelum dan selepas menyentuh bayi.Yang ini paling penting.Jangan skip.Kalau tetamu datang , tanya khabar mereka dahulu sebelum menyentuh bayi anda dan mereka cuci tangan dengan hand sanitizer dengan cara yang betul seperti yang dianjurkan oleh pihak kesihatan. 
  • Facemask (wajib pakai jika ada ahli keluarga yang tak sihat atau batuk/atau asingkan baby)
  • xguna spray nyamuk, perfume, ubat gegat sebab baby premature sangat-sangat sensitif
  • tiada haiwan peliharaan(elak penyakit)
  • pengudaraan yang baik (elak dari asap rokok/asap masakan/habuk/debu)
  • Sentiasa bersihkan kipas dari habuk
  • tidak mendedahkan baby dengan bunyi yang kuat, sebab pendengarannya yang sangat sensitif.
  • tidak dibenarkan pelawat ( 3-6bulan) (ikut keadaan baby)
  • Jangan letak baby di kawasan karpet yang mudah berdebu.Letakkan di dalam baby cot/playpen.Guna karpet yang tak mudah berhabuk.
  • Ibu dan ayah uruskan baby sebab lebih prihatin, lembut, arif tentang baby sebab dapat info dari doktor dan nurse
  • krim tropika sangat sesuai sebab bersifat natural dan tak panas- dapat elakkan baby selsema, batuk, alahan kulit, kembung perut, sapu di dada, pelipat tangan, belakang badan, perut, betis, tapak kaki setiap kali tukar pampers
  • penimbang berat badan untuk pantau kenaikan berat badan baby
  • Jika minum susu formula,basuh botol dengan bersih dan steril, setiap kali pencucian botol
  • Jaga waktu minum baby,jangan skip-jika susu formula, setiap tiga jam.kalau baby tidur memang kena kejutkan dia.Jika susu ibu,keep on baby's demand.Bayi pramatang mengambil masa untuk.belajar menyusu.sebab sucking masih lemah.Sila bersabar dan jangan putus asa.
  • Banyakkan bersabar jika berat badan baby tidak naik seperti yang diharapkan.Yang penting jaga kesihatan dan alert perkembangannya.
  • Wajib sendawakan baby, dan iringkan baby bagi mengelak tersedak susu.bayi pramatang mudah muntah,terjeluak susu sebabnya ususnya tidak kuat.
  • Peka dengan kulit bayi, sebab kulit mereka mudah jadi biru dalam keadaan menangis, tersedak ketika minum susu,batuk.Angkat bayi dan tepuk belakang bayi kuat kuat sehingga warna kulit bayi kemerahan.
  • Mandikan baby(9/10 pagi) dan 5/6 petang.Ada sesetengah bayi,tidak dibenarkan mandi kecuali dilapkan sahaja , dikhuatiri bayi demam.jangan mandikan baby ketika cuaca sejuk.
  • Jangan guna aircond yang kuat, gunakan dengan sekadarnya sebab baby mudah selsema dan akan memudaratkan kesihatannya.
  • Basuh pakaian baby berasingan.Sentiasa pakai baju yang bersih dan kering
  • Tukar persalinan setiap hari, sarung bantal, bedung, alas tilam, sarung bantal
  • Thermometer untuk pantau suhu badan setiap empat jam, macam hospital buat.Jika badan mulai demam, bawa terus ke emergency hospital bagi pemeriksaan jangkitan kuman.Perkara ni bukan boleh dibuat main-main ye.
  • Pastikan baby tidur cukup untuk tumbesarannya.Bedung baby untuk tidur yang lena.
  • Ibu jangan makan sebarang jamu,makanan berempah bagi ibu menyusu, perut baby sangat sensitif
  • Kuarantin baby seminimum enam bulan di rumah.Jangan pergi ke tempat awam, kenduri kendara , jamuan di luar jika sayangkan baby anda.
  • tukar pampers setiap empat/lima jam untuk pastikan kebersihan badannya.
  • sentiasa bersihkan hidung baby untuk pernafasan baby yang lebih lancar
  • lampu tidur untuk pantau pernafasan baby di waktu malam-risk of apnea (keadaan yang lupa bernafas)
  • kelambu untuk elak nyamuk sebab kulit bayi pramatang sangattttt sensitif.
  • jangan miss appointment dengan klinik, hospital, doktor dan pakar
  • persediaan mental, tenaga, fizikal,masa , wang, tenaga. memang kena kuat sebab cabaran dia sangat tinggi kerana kita melalui perjalanan bayi dari dilahirkan untuk mendapat kesihatan yang terbaik untuk.mereka.
  • Kena rajin bertanya dan peka atas perkembangan anak anak, cari ilmu tentang bayi pramatang.
ok.semoga bermanfaat ye :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...