Monday, May 19, 2014

Sewing Project: Abaya - Plain Cuff & Lace

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Aktiviti hujung minggu dan masa lapang,menjahit.Alhamdulilah, dah siap semua tempahan.Kita fokus next tempahan abaya plain & lace again..Kelebihan jubah abaya ni, longgar , labuh dan selesa...


Yang di atas ni Abaya Plain with Cuff.Baru belajat buat "cuff" 3 inci.Berlatih  juga nak buat lubang butang.Taklah sesempurna mana.Masih kena belajar lagi.Terima kasih buat Kak Liza sebab percayakan saya untuk jahit jubah akak.Akak ni dah hantar satu kain lagi untuk buat baju raya pula..:-)

Yang atas ni "try and error" aksesori di lengan jubah dan pinggang.Tengah pilih mana yang sesuai.Akhirnya , hasilnya ada di bawah, untuk adik saya sempena "dinner" hujung minggu ini.Harap suka yek..:-)


Sebagai catatan untuk koleksi jahitan sendiri,Lepas ni belajar buat jubah lelaki, dan maxi untuk Aina pulak.Semoga dipermudahkan..Amin..

Nota Naluri:
Menjahit boleh hilangkan stress kerja saya seterusnya kerja pun lebih produktif.Insha Allah :-)
Waktu belajar dulu, join silat untuk lepaskan stress study.Pengurusan masa study pun jadi lebih efektif.Badan Sihat Otak Pun Cerdas

3 comments:

All about a journal said...

jelesnya...
akak ni zero knowledge menjahit..tapi minat..
so baru beli mesin nak merealisasikan minat ini..

Apa nasihat cik adik manis..heheh..

(zero tu means taktau apa2 tau..even nak buh benang kat tempat dia hahahh)

Tapi tula teringin nak jahit at least, jubah sendiri, jubah en suami n anak2 laki akak..

humble.yat said...

huhu..saje mencatit rekod jahitan sendiri ni..oh, nasihat saya, cari cikgu , belajar berdepan dengan dia..tu je tipsnye..sbb klu belajar sendiri susah juga klu zero basic..start jahit benda yg mudah2 dulu...mcm sarung bantal..uncang kecik..sebab nak bagi pandai control mesin jahit dulu..tapi biasalah klu salah asyik kena tetas je la jawabnya hehe...

suri said...

suka tapi part pinggang saya kosongkan.ikutkan nak tambah lace atau manik atau kerawang tapi bila pikir saya pakai tudung labuh mana nak nampak hua...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...