Wednesday, December 10, 2014

Resipi : Laksa Sardin "Chenor"

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

First time makan Laksa Sardin di kampung zauj di Chenor, Pahang. Itu pun sampai teringat ingat bila balik Kuantan. Request nak belajar dengan mak mertua laksa sardin ni.Memang sedap tak terkata. Siap jamu tetamu lagi, rakan sepejabat. Mula-mula tak bagi tahu lagi laksa apa . Tunggu diaorang makan sambil berteka teki. Ada yang teka Laksa Pahang lagi .Macam macam la. Tetapi memang dapat sambutan hangat la. Adik yang bongsu asyik teringat laksa sardin kakak dia ni. Memang mudah nak masak sebab pakai sardin je kan.Tak perlu nak kukus ikan lagi.Hehe. Jimat masa.

Meh tengok resipi laksa sardin "Chenor".(Sebab dapat rasa dari sana dulu kot)

Dah makan separuh, baru teringat nak ambil gambar laksanya..

Bahan-bahannya
1 bungkus laksa halus (direndam dan direbus)
3-4 biji bawang merah
1-2 Batang serai
2-3 keping asam keping
2-3 biji cili api (ikut citarasa masing masing yek)
Sesudu serbuk kunyit
Serbuk cili/Cili kering (yang telah dikisar, kalau nak kuah merah sikit.)
1 biji kelapa (diperah santannya)- 1 santan kotak pun boleh 
1 tin sardin besar
I biji timun yang dihiris -sebagai ulaman

Cara membuatnya;
1. Perah santan kelapa tadi.
2.Masukkan bwang merah yang dihiris
3.Masukkan serai yang telah diketuk sedikit
4 .Masukkan asam keping, serbuk kunyit.
5. Sardin tadi dihancurkan secara 60:40 .Jangan bagi hancur sangat , Bagi nampak isi sardin tu juga.
6. Masak atas dapur dan tunggu hingga masak.
7. Jangan lupa masukkan garam yek.Kalau kurang pedas, tambah cili api.
8. Kalau nak sedap lagi, letak daun kesum dan bunga kantan.
9. Makan bersama laksa dan berulamkan timun pund ah cukup sedap.

Tips:
Harus makan dengan laksa halus, kalau makan dengan laksa gandum yang tebal, cepat rasa muak. Laksa halus membuatkan kita rasa tak puas nak makan dan pastinya rasa nak tambah lagi.:-)

Siap untuk dihidang dan disantap.:-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...