Wednesday, January 28, 2015

Resipi: Simple Mushroom Cream

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Sebelum terlupa resipi ini, meh saya kongsikan satu respi yang mudah "Mushroom Cream". Lepas ni dah tak payah beli dah "Mushroom Cream Instant " dah kat kedai.Buat sendiri lagi best.:-)


Sumber :Link  (lebih kurang macam ni la hasilnya)

# Gambar sendiri akan diupdate kemudian yek ;-P 

Hidangan untuk satu keluarga- 5- 6 orang

5-6 Biji Kentang ( Direbus)
Satu Tin Susu Cair
Satu sudu mentega-
2-3 ulas bawang putih
Satu Tin Cendawan (Didadu/Dicincang)
Sedikit garam

1.Mula-mula, kupaskan kentang dan rebus sehingga empuk
2. Sambil tunggu kentang empuk, dadu/cincang cendawan.
3.Setelah ubi kentang empuk, kisar bersama dengan sukatan setengah tin susu cair,
4.Tumis bawang putih bersama mentega.
5.Apabila dah naik bau, masukkan cendawan yang dah didadu tadi sehingga masak
6.Kemudian, masukkan kentang dan susu yang telah dikisar tadi ke dalam kuali.
7.Gaul hingga rata
8.Jika pekat, tambahkan susu cair sehingga ia menjadi likat.
  *Jangan cair sangat dan jangan pekat sangat kuahnya.Agak-agak pekatnya sesuai dicicah dengan roti atau tidak.
9. Tambahkan sedikit garam.
10. Sedia dihidang

Sesuai untuk sarapan dan makan petang.Makan malam pun boleh.

Semoga bermanfaat.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...