Thursday, January 15, 2015

Rumah : Kunci, Penalti dan Aduan Kerosakan

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulilah, kami dah dapat kunci rumah pada April 2014, lokasi Bukit Rangin , Jalan Kuantan By Pass. Faktor pembelian, sebagai "one stop centre" untuk berulang alik dari rumah mak, keluarga mentua dan tempat kerja. dan lokasi yang bakal membangun seperti Bandar Indera Mahkota, Kuantan dan pastinya harga rumah naik cepat walaupun lokasi itu pernah banjir.Nilai harta memang tetap naik setiap tahun yek berdasarkan pembangunan yang ada.

Pandangan dari jalan utama perumahan selepas banjir 24/2/2014 surut pada 26/12/2014

Insya Allah, satu perumahan semuanya sepakat untuk mengelakkan risiko banjir jika berlaku lagi.Baru tahun pertama kan. Projek perumahan ini akan berakhir sehingga fasa ketiga, Jadi fasa pertama baru siap dan tempat kami menajdi perhatian pihak berkuasa tempatan untuk menaiktaraf jalan dan memperluaskan aliran Sungai Pandan,Insya Allah semoga dipermudahkan.

Di sebalik banjir 2014, ukhuwah kami di situ bertambah kuat.Alhamdulilah syukur sangat. Ada lebih kurang 424 unit rumah di fasa satu.Siap ada satu rumah untuk budak tahfiz, taska pun ada sebelah rumah je.

Asalnya kami nak buat sewa or homestay.Tetapi keputusan itu berubah bila zauj berulang alik dari Kuantan setiap hari sejak bertugas di Muadzam Shah.Katanya mahu lihat anak membesar depan mata dan memberi kasih sayang ayah kepada anak.Besar pengorbanan zauj.Semoga Allah sentiasa merahmati zauj.Aamin..

Prosedur.

Bila dapat kunci, semak tarikh Perjanjian Jual Beli sebab kita boleh tuntut perkara berikut;
i) Penalti lambat serah milikan kosong/kunci/CCC setelah dua tahun perjanjian ditandatangani;
ii) Tempoh liabiliti kecacatan selama dua tahun dari tarikh CCC dan/atau penyerahan kunci;

Cara kiraan penalti:

Tarikh ubah yek..sebab yang ni sample kiraan projek kami
Biasanya bila dapat kunci, pemaju akan bagi satu borang semakan tentang aduan kerosakan rumah. Sila teliti semuanya seperti dalam senarai tersebut dan buat aduan kerosakan pada Pemaju.Jika kerosakan lambat dibaiki, follow up , jangan biar sahaja.Sebab bila cepat repair, lagi cepat boleh duduk

Macam yang kami buat, ada masker tape dan marker, kemudian tulis kod huruf yang digunakan seperti RETAK=R, BOCOR = B, SILING =S dan seumpamanya untuk memudahkan kami untuk melihat kategori tu.tampal pada tempat yang bermasalah.

Kemudian kami print out gambar dan tandakan tempat yang bermasalah macam ini supaya senang nak follow up di masa akan datang;

Aduan Pertama Kami-Senang Kontraktor Pemaju nak rujuk
Hak pembeli tentang struktur bangunan hanya dalam tempoh dua tahun sahaja. Kalau ada bahagian yang direnovate, bahagian tersebut bukan lagi di bawah liabiliti pemaju.Jadi cepat bertindak yek.Janganlah selepas dua tahun terima kunci, baru nak mengadu begitu dan begini.Confirm kos kena tanggung sendiri dah hehe.

Kalau boleh bila musim hujan adalah waktu terbaik untuk melihat kebocoran siling yang berlaku.Nasihat saya, jangan renovate siling kapur atau apa-apa di bahagian siling rumah, dah renovate, pemaju tak cover yek.

Ok ini setakat kesimpulan tentang prosedur awal selepas terima kunci,

Semoga menerima manfaat yek.

Jika ada pertanyaan , do email me nus_haa@yahoo.com

Ada masa nanti saya akan kongsikan cara pengurusan fail hartanah.Insya Allah

Wallahualam..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...