Wednesday, January 14, 2015

Azam dan Target 2015

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Tiap tiap hari sebut pasal azam walaupun dah empat belas hari berlalu.Tapi kali ini tak nak tulis sesorang, cuma nak sebut depan kawan , supaya akan tercapai pelaksanaannya

Azam PENJIMATAN

1. Potong perbelanjaan mana yang patut
Stop Broadband -Done Jimat RM48 sebulan X 12 bulan = RM576.00
Stop Caller Ringtone -Done Jimat RM2 sebulan x 12 bulan = RM24.00
Stop Loan CIMB -  Belum Settled RM134 sebulan X 12 bulan = RM1600.00
2. Pakai baju mana yang ada, no shopping.
3. Don't ever dream new brand car -kekalkan mana yang ada .Boleh Jimat dalam RM300 sebulan.Setahun boleh jimat RM3,600.00.

Update: Alhamdulilah selesai pada 23/01/2015.

Hasil penjimatan akan di simpan di Tabung Haji. Jihad Harta untuk ke Mekah bagi rukun Islam Ke Lima as soon as possible dalam masa LIMA TAHUN dari sekarang.

Banyak jimat tu.:-) 

AZAM KERJA
1. To be more persistent and aggressive
sebab zaman mencabar- musuh dalam selimut, kawan makan kawan, dan zaman cyber dan teknologi
2. handle kes mahkamah syariah-kekeluargaan dalam dua minggu sekali, bergilir bergilir dengan kes sivil, hartanah, pesaka dan faraid- Sebelum ni fokus shariah on faraid only.

Tahun lepas 2014 -kes yang significant
  • Profil kes- research and assist kes murtad, interview sami dsb
  • Profil Kes- faraid on jual janji dan si mati hilang di laut.
  • Profil Kes - Conflict of faraid in syariah and pesaka in civil
  • Proposal to MUIP  regarding shariah cases on baitul mal 
Tahun ni -baru start tunggakan nafkah, hadhanah dan pengesahan nikah di luar negara, talaq tiga ,and cina buta .


AZAM IBADAH
1. Solat On time GRED A- instead of client and handling files and cases
2. Solat Jemaah 
3. Belajar Teknik Al Baghdadi- processing
4. Update Zakat Pendapatan
5. Hafaz Surah dan doa untuk lindungi dari Fitnah Akhir Zaman
6.Amalkan Sunnah Rasullullah s a w.

AZAM SIHAT
1. Pemakanan Seimbang
2. Senam tiga kali seminggu -"Zumba" pun boleh- 
    dah download video senam aerobik and dah start sikit sikit.
3. Makan Malam- Buah sahaja ..( Susah juga ni)

AZAM SOCIAL SERVICE
Free Legal Advise in Civil , Property , Syariah - do emel me nus_haa@yahoo.com 

*Yang lain akan diupdate dari semasa ke semasa

Azam kerja dan penjimatan  sekarang ni dah terlaksana, sebut tiap-tiap hari dengan rakan sepejabat, Pn Faridah, Pn Nor dan En Irfan. untuk memastikan semangat tak akan luntur separuh jalan.

Saya manusia yang lemah dan seringkali terlupa..:-P

Wallahualam.


2 comments:

suri said...

hnboi...

aik ye ke ada orang rindu nie heee...samalah kita he..he...


wah siap langkah demi langkah ni heee..ok cikgu..

selmat tahun baru dan pajang umur murh rezeki celalu eh ;)

humble.yat said...

suri...seriously rindu..cam ada chemistry je hehe

gud luck utk suri juga..all the best :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...