Monday, February 22, 2016

Resipi : Dadih Cofeemate

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Masa kecil-kecil, dulu , kalau pergi pasar malam, antara favourite saya dadih susu lembu segar dan susu lembu yang dalam botol comel comel tu.Sekarang ni tak tahu dah nak cari kat mana.Hari tu ada nampak juga orang iklan.Macam packaging yang sama.Cuma rasa nostalgia masih ada lagi atau tidak, yang tu tak pasti lagi,

Tapi kali ni saya jumpa resepi dadih yang sedap, asyik guna yang segera je kan.Jadi, kali  ini nak kongsi satu resepi dadih, daripada ibu mertua juga. Saya suka sebab memang rasa lemak-lemak cofeemate tu.

Try buat kat rumah,  ibunda tercinta pun jatuh hati.Minggu ni memang nak buat stok dadih cofeemate. Boleh buat penyejuk tekak, Kalau ada tetamu,on the spot kita boleh hidangkan untuk mereka.Sambilmeraikan konvokesyen adik bongsu eh!:-P

Gambar next yek, petang ni baru nak cari barang nak buat dadih hehe.

Bahan-bahannya
1 paket coffemate
1 tin susu cair
15 cawan air
1 cawan gula
Sepaket serbuk agar-agar
Sedikit perasa pilihan sendiri (saya suka perasa epal/vanilla/ros and etc)

Cara-caranya,
Letak semua bahan di dalam periuk dan didihkan.
Bila didih, tnuggu sekejap dan tuangkan dalam acuan dadih
Asingkan ikut mengikut peasa pilihan.
Sejukkan dan masukkan dalam peti
Sedia dihidang .

Tips.
Ikut bahan dan sukatan yang betul, kalau tak "goyangan" dadih tadi jadi tak cantik.
Kalau kurang air, jadi agar-agar.Kalau lebih air, jadi lembik hehe


2 comments:

Tautan Hati NabilaHasyim said...

coffeemate yg 3in1 tu ke?
mmg xleh ganti benda lain eh?

humble.yat said...

bukan 3 in 1..yg packet besar tu..tp boleh ganti dgn susu segar lagi fresh...:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...