Friday, January 4, 2013

Semangat Hijaiyah Untuk Aina Syafiyah

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Aina sudah mahu menginjak 5 bulan, perlu fikirkan kaedah pendidikan awal untuknya.Belajar ABC?Day care pasti ada method yang canggih-canggih.123?Selalu ajar Aina kira nombor dekat Kalendar.Sampai Aina dah tahu, bila ajak ke kalendar dia bising-bising tunjuk nombor-nombor pada Kalendar.Alhamdulilah, harap harap ikut abi, pandai matematik ye Aina.Uminya kurang sikit matematik hehe..tapi banyak bercakap hoho.

Jadi, saya menyelongkar kaedah flash card, yang sesuai untuk bayi.Rupanya itulah pendidikan awal yang terbaik untuknya selain mengenal warna warni sekeliling bagi merangsang kekreatifan anak-anak. Terjumpa blog Darwish & Darwisya dan Islamic Parenting Network mendidik anaknya sebagi huffaz dari kecil.Jadi saya mahu cuba kaedah ini dengan alat bantuan mengajar di bawah ini. Mudah-mudahan berjaya.
Flash Card Hijaiyah untuk kenal huruf al quran

Speaker Pillow untuk memperdengarkan bacaan Al Quran






Cik Purple Saya-MP3 yang didownload 30surah untuk dipasang pada speaker pillow

Islamic Soft Book untuk Aina kenal huruf hijaiyah.

Tak sabar tunggu Speaker Pillow & Islamic Soft Book dari My Little Aishah Shop.Lepas ni nak survey flash card huruf Hijaiyah baris atas, bawah dan hadapan pula.Semoga Aina dapat menghafaz surah seawal 3 tahun dan uminya mengasah bakat menjadi guru taska kembali:-P Aamen!

5 comments:

All about a journal said...

Ameen...cita2 kita sama..semoga diberkatiNya..

akak nyer flashcard pun baru sampai arini..hehe..

Hayati A.G said...

ye ke..nanti share tau pengalaman akak..
review la pasal flash card..beli yg style mcm mn?

izfanora said...

seronoknya yati.. semua benda sekarang ni psl aina kan.. dulu kt blog, semua psl kerja.. hihi..

Hayati A.G said...

izfa :
haha tula pasal..tapi tengah seimbangkan juga entri pasal aina, pasal kerja..hihi..pasal tensen yg tersirat :-P

Shakina Farhan said...

kina belum buat flash card lagi..(kunun nak buat sendiri nanti ade gak beli)..tapi start tunjuk ABC,123 pakai apps flash english card phone..mgrib papa die tunjuk alif baa taa kat youtube..mlm masa tido pasang mp3 surah..org kata masa tido baby boleh hadam pembelajaran..wallahualam..kite cuba je..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...