Tuesday, October 29, 2013

Jaket IIUM

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.


Ok yang di atas ini ini meja kerja saya.Bersepah kan? :-P..Tapi ada satu jaket IIUM , dan bantal buat sandaran saya kala penat menaip dokumentasi.Jaket itu dipakai ketika penghawa dingin sejuk yang tak dapat saya tahan.Maklumlah, saya ni jenis kurang penebat haba.Mudah sejuk.Bakkata orang, pantang kena "air cond". tangan terus sejuk macam air batu.Itu baru "air cond" di garisan khatulistiwa.Bukan lagi di kutub utara kan?

Hari ni, ada ada klien datang.Mahu berjumpa bos.Tetapi, beliau tidak ada sebab ada urusan outstation di utara.Saya cuma ambil input yang klien mahu, draf perjanjian melombong bijih besi. Usai berbincang, saya keluar untuk mengambil draf di "printer" yang terletak di luar bilik saya.

Terus klien tadi tanya, "Puan, IIUM yang di jaket puan tu ape, yek"

Pasti dia meneliti seluruh ruang kerja saya kan?Dahlah ada potret keluarga, kawan-kawan buat inspirasi kerja saya.

Peneman waktu pagi, air panas kaw!
Saya: IIUM tu International Islamic University Malaysia, dalam BM, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Klien :Oh..patutlah, saya selalu nampak IIUM ni, kiranya ramai juga lah lawyer dari UIAM.

Saya : UIAM memang keluarkan graduan undang-undang yang ramai sebab ia adalah universiti yang belajar perundangan Islam sama ada dia praktis atau tidak.Sebab misi Tan Sri Ahmad Ibrahim, pengasas Kuliyyah Undang-Undang mahukan seluruh graduan undang-undang yang ada di Malaysia ini mempunyai pengetahuan dalam perundangan Islam, maka suara di parlimen juga akan berasaskan perundangan Islam, sebab tu graduan undang-undang ramai berbanding dengan universiti lain..Wallahualam


Saya hanya bagi pandangan begitu, kerana itulah inspirasi saya ketika belajar sehingga sekarang, sebab itu jaket itu masih saya pakai sehingga sekarang.

Dan saya bersyukur kerana saya adalah tergolong di dalam misinya.Alhamdulilah.

3 saudara kandung perempuan saya. yang ceria sokmo.:-) Sweet kan?
Kepada semua graduan.Selamat bergraduasi.Juga sekalung tahniah buat adik saya, Basirah sempena graduasi di UMT pada 20/10/2013.Akak tumpang bangga dan gembira dengan awak..Semoga akan memperoleh pekerjaan tetap yang mantap!Amin (Buat masa sekarang dia kerja dengan saya :-) )

Nota Naluri:
Selangkah ke menara gading, selangkah ke arah cita-cita.Moga-moga urusan sentiasa dipermudahkan dalam menghadapi cabaran era terkini.

2 comments:

Anonymous said...

IIUM tetap dihatiku

cun09 said...

salam yat ...

rasanyee 20hb tuu akak ada kt umt...tahniah utk sis ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...