Tuesday, December 10, 2013

Idea: Alternatif Persediaan Menghadapi Banjir

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

Mengenai banjir baru-baru ini yang berlaku di Kuantan.Rumah keluarga mertua saya dan sepupu saya antara yang terlibat.Bilik yang kami biasa tidur, katilnya pun dah "out", tak boleh pakai lagi, almari baju kembang, laci pun tak boleh guna.Kerusi meja makan pun "out".

Banjir di kawasan sekeliling rumah adalah paras pinggang.Di dalam rumah aras paha.

Kebanyakan barang-barang yang bersidai adalah tilam katil.Basah ditenggelami air.TAk boleh guna.Wajiblah buang.

Allahurabbi!

Makanya, mungkin alternatif perabut selepas ini ;

AIR BED/SOFA AIR BED.

Link
Sebab cara penjagaan yang mudah.Tilam tak basah kena banjir.Kalau banjir pun, mngkin boleh dijadikan sebagai pelampun, ataupun bot segera..Huhu

DINING SET


Kalau kerusi kayu, akan kembang bahagian bawah maka tidak kukuh.Yang ini mudah disimpan.

Dokumen Penting , Letak dalam satu kotak macam ni. Mudah di susun atur, dan dibawa ke tempat yang lebih selamat



Alternatif simpan peti ais, mesin basuh, dan barang elektrik yang lain masih tak ada idea lagi.Bila berlaku banjir besar lagi, apa yang boleh buat, selamatkan apa yang penting dan nyawa kita dulu.

Apa yang saya belajar dari musibah banjir dari keluarga mertua, mereka membuat para di antara pagar dan tingkap, dan meletakkan apa-apa yang ada.Jadi terfikir, mungkin idea yang ada macam para di dalam bas kat atas kepala kita tu kan?

Ini hanya pelan sediakan payung sebelum hujan.

Wallahualam

Nota Naluri:
Sekarang ni bila nampak langit gelap je, dan dah mula hujan je. dah mula trauma, asyik-asyik tengok air Sungai Kuantan.Lepas tu tengok bateri handset, tengok minyak kereta dan duit cash yang ada

Semoga Allah swt lindungi kita semua.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...