Tuesday, March 5, 2013

Musytari Di Bawah Bulan?

Bismillahirahmanirrahim.. 
Assalamualaikum wbt.

gambar yang namapak dari mata kasar.tidak di zoom..
Pernah tengok Musytari di bawah bulan?Tengok gambar di atas ada dua cahaya.Cahaya yang besar itu bulan.Yang ada titik kecil sedikit itu lah Musytari.Gambar ini diambil tanpa zoom.Kiranya kalau mendongak ke langit macam inlah rupanya.Pandangan mata kasar.

Jom tengok yang di zoom sikit.Ok jelas sikit kan?

zoom sikit guna nikon...




Yang Kuning itu Bulan, Yang merah itu Musytari.Seronok kami tengok beramai-ramai di bawah langit.Aina pun kami heret sekali tengok.Bila dia tengok kami mendongak, dia pun mendongak jugak.

Ada lagi gambar cantik dari Falak Online.Boleh "Like" kalau nak tengok update tentang  apa-apa sahaja tentang ilmu falak.Tak rugi pun, malah bertambah pengetahuan tentang alam semesta sambil mengagumi tentang ciptaaNya.

kredit: FBfalakonline-gambaran bulan yang lebih jelas.

kredit: FBfalakonline-bulan berselindung di balik awan
Alkisah, bagaimana kami dapat tahu tenteng kisah musytari ini, adalah sumber dari falakonline, like page, nantikan updatenya.:-) dan kejadian di atas adalah pada malam 19hb Februari 2013.

Nota:
Kesokannya, hari siang, bawa Aina jalan-jalan keluar, dia tetap mendongak ke langit, agaknya mencari Musytari di bawah bulan lagi.Tetapi yang muncul matahari petang hehe.Sekali sekala belajar ilmu falak ye Aina..:-P

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...