Tuesday, August 31, 2010

Elak Tujuh Perkara Selepas Makan

Petikan dari ANIS 09/2007

Sepanjang menjamah hidangan di Bulan Ramadhan mahupun di masa-masa akan datang, hargailah kesihatan diri dengan berusaha mengelakkan perkara-perkara di bawah ini;
  1. MEROKOK
 Jangan merokok selepas makan. Kajian pakar membuktikan bahawa menhisap sebatang rokok selepas makan menyamai menghisap 10 batang rokok. Justeru, risiko diserang kanser adalah tinggi.

 2. MAKAN BUAH


 Jangan makan buah sejurus selepas makan. Ini menyebabkan perut anda kembung. Sebaliknya makanlah buah satu atau dua jam sebelum atau selepas makan.

2. MINUM TEH

Jangan minum teh sejurus selepas makan kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi.
Bahan ini menyebabkan kandungan protein di dalam makanan yang kita makan mengeras,lantas menyukarkan penghadaman.

3. LONGGARKAN SELUAR

  Jangan Longgarkan seluar/tali pinggang anda selepas makan. Tindakan sebegini akan menimbulkan masalah usus.

5. MANDI BERENDAM

Jangan mandi berendam selepas makan.Mandi berendam akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan.Ini mengakibatkan jumlah darah sekitar perut berkurangan lalu melemahkan sistem penghadaman.
6. BERJALAN KAKI
Jangan berjalan kaki sejurus selepas makan biarpun anda pernah mendengar orang berkata bahawa berjalan kaki selepas makan melanjutkan usia anda.Sebenarnya berjalan kaki sebaik selepas makan akan menyukarkan sistem penghadaman menyerap khasiat daripada makanan yang dimakan. Tunggulah sekurang-kurangya sejam selepas makan. Kemudian berjalanlah jika anda mahu.

 7. TIDUR


Jangan sesekali tidur sejurus selepas makan kerana makanan yang masuk ke dalam perut akan sukar dihadam dengan sempurna. Tabiat suka tidur sejurus selepas makan akhirnya akan menyebabkan masalah usus. tidur menjadi resah kerana dibuai dengan pelbagai mimpi dan bangun dalam keadaan yang sangat letih.2 comments:

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

tips yang bagus... hurm betul tuh elakkan dari tidor... memang tak bagus sangat tuh..

humbleyat said...

itulah..tapi kebiasaannya kalau makan banyak mesti mengantuk..tak dapat nak elaklah jugak...ahaks..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...